Kapetan Martin Milec in soigralci so se veselili sladke zmage nad večnimi tekmeci. Olimpija zdaj zaostaja že 10 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Martin Milec in soigralci so se veselili sladke zmage nad večnimi tekmeci. Olimpija zdaj zaostaja že 10 točk. Foto: www.alesfevzer.com

V zlatem obdobju vijoličastih, ko je kadrovsko politiko vodil Zlatko Zahovič, je bila Olimpija dolga leta nemočna v Ljudskem vrtu. Zmaji so doživeli številne poraze pod Kalvarijo, v zadnjih sezonah pa se je trend obrnil.

Mariborčani so dočakali zmago na derbiju na domači zelenici po osmih tekmah brez zmage. Petkrat so izvlekli vsaj točko, trikrat pa so izgubili. Najgrenkejši je bil poraz v boju za naslov prvaka 19. maja 2018, ko je v zadnji minuti z glavo zadel Andres Vombergar. 17. novembra 2017 je zadnjo domačo zmago Mariborčanov zrežiral Marcos Tavares, ki pa tokrat ni dobil priložnosti. Zadnji derbi v karieri je spremljal s klopi, a je bil seveda vseeno navdušen.

Športni direktor Marko Šuler je tik pred koncem poletnega prestopnega roka pripeljal člana poljskega prvoligaša Jagiellonia. Mudrinski ima pogodbo veljavno do konca sezone, gre za posojenega igralca z možnostjo odkupa. V spomladanskem delu je dosegel že osem golov in je s 15 zadetki na vrhu lestvice strelcev Prve lige.

Karanović: Znova smo začutili duh Ljudskega vrta
Radovan Karanović je med letoma 2005 in 2015 vodil mladinske selekcije Maribora. Zelo dobro pozna sistem dela v Ljudskem vrtu. Nepričakovano je dobil priložnost v vlogi glavnega trenerja članske ekipe in res se je izkazal.

Ognjen Mudrinski je bil junak večera pod Kalvarijo. 30-letni napadalec je še vedno na petem mestu večne lestvice strelcev srbske Superlige. Igral je za Vojvodino, Hajduk iz Kule, Jagodino, Crveno zvezdo, Spartak iz Subotice in Čukarički. Skupaj je dosegel 65 golov. Letos sta ga prehitela nosilca igre Crvene zvezde Milan Pavkov in Aleksandar Katai, na prvih dveh mestih pa ostajata Milan Bojović in Andrija Kaluđerović. Foto: www.alesfevzer.com
Ognjen Mudrinski je bil junak večera pod Kalvarijo. 30-letni napadalec je še vedno na petem mestu večne lestvice strelcev srbske Superlige. Igral je za Vojvodino, Hajduk iz Kule, Jagodino, Crveno zvezdo, Spartak iz Subotice in Čukarički. Skupaj je dosegel 65 golov. Letos sta ga prehitela nosilca igre Crvene zvezde Milan Pavkov in Aleksandar Katai, na prvih dveh mestih pa ostajata Milan Bojović in Andrija Kaluđerović. Foto: www.alesfevzer.com

Po devetih krogih je bil Maribor na skromnem šestem mestu. V Kidričevem je 12. septembra doživel polom (0:3) in prav nič ni kazalo, da bi se lahko vmešal v boj za vrh lestvice. S prihodom 53-letnega strokovnjaka se je vse spremenilo.

Številni trenerji so v Mariboru pogoreli hitro. Po odhodu Darka Milaniča marca predlani so na vroči klopi sedeli Sergej Jakirović, Mauro Camoranesi in Simon Rožman. Vitrina je bila prazna in navijači so bili jezni. Po treh letih se Mariboru nasmiha državni naslov. Edini tekmec je Koper. 30. aprila prihaja v Ljudski vrt, ki je v tej sezoni znova postal prava trdnjava.

"Dolgo časa smo čakali ta trenutek. Fantje so 90 minut garali in vmes tudi trpeli. Prepričani smo bili, da nas bo pragmatična igra pripeljala do izida. Vzdušje je bilo pravo. To je bil lep večer v Mariboru. Znova smo začutili duh Ljudskega vrta. Navijaška kulisa je bila izjemna po dolgem času," je na novinarski konferenci razlagal Karanović.

Mudrinski kljub poškodbi ostal v igri
Na uvodni tekmi spomladanskega dela v Stožicah je Olimpija premagala Maribor z 1:0, potem ko je bila večji del srečanja v podrejenem položaju. Tokrat je imela večjo posest žoge, zadela je vratnico in imela tudi v drugem polčasu pobudo.

13. februarja je po porazu na največjem stadionu v Sloveniji Karanović dejal: "Upam, da bomo v nadaljevanju prvenstva uspešni, poskušali si bomo čim prej opomoči po porazu. Vidimo se na derbiju v Mariboru." Tekmo z Olimpijo je nestrpno čakal ...

"V Ljubljani smo tekmo izgubili neupravičeno. Mi smo igrali, tako je tokrat igrala Olimpija. Mi smo čakali na pravo priložnost, in Mudrinski jo je izkoristil. Njegov evrogol je naredil razliko na tej tekmi. Že ob odmoru je začutil poškodbo zadnje lože. Dogovorjeni smo bili, da bo dal signal na začetku drugega polčasa za zamenjavo. Čakal sem ga. Ko je dosegel zadetek, ni več hotel tvegati. Izplačalo se je, da je ostal v igri."

Ne želi evforije, saj še niso na cilju
Takoj po zadnjem žvižgu sodnika je Karanović dvignil roki visoko v zrak. Vedno zadržani strateg si je pošteno oddahnil. Derbi ni navadna tekma Prve lige.

"Že nekaj časa v Mariboru poslušamo o negativni tradiciji na derbijih. Velikokrat skušam čustva zadržati, tokrat pa sem bil res srečen. Zdaj gremo s fanti proti skupnemu cilju. Več veselja si bom lahko privoščil, ko bomo prvaki."

Na naslednjih dveh tekmah bo Maribor velik favorit. V petek v Ljudski vrt prihajajo Radomlje, sledi pa vedno neugodno gostovanje v Sežani.

"Maksimalna psihološka obremenitev je bila na tej tekmi. Zdaj bo lažje, saj smo osvojili tri velike točke in se utrdili na prvem mestu. Prvenstvo ni končano. Tudi, če tokrat ne bi zmagali, bi normalno igrali naprej v prvenstvu. Zadnjih šest tekem lahko igramo bolj sproščeno. Nič še ni končano. Ne želim evforije, saj še nismo na cilju. Do konca prvenstva je na voljo še 18 točk. Mislim, da prednosti pred Olimpijo ne bomo spustili," je še dodal Karanović, ki je pohvalil tudi sodnika Nejca Kajtazovića.

Maribor po štirih letih in pol doma premagal Olimpijo

Če imaš v ekipi Mudrinskega, je vse lažje
Kapetan Martin Milec je bil odlično razpoložen na novinarski konferenci. Končni izid tekme mu je pisal na obrazu.

"Končno! Zmaga v pravem trenutku, ko se prvenstvo lomi. Zelo smo zadovoljni. Videli ste veselje po zadnjem žvižgu. Pohvalil bi navijače, ki so se zbrali v velikem številu. Škoda za kazen, ki smo jo prejeli, sicer bi bil stadion poln. Vzdušje je bilo čudovito, tri točke pa so tudi ostale doma. Čutili smo veliko olajšanje. Zdaj nas čaka slavje, od ponedeljka naprej pa se bomo pripravljali na zadnjih šest tekem sezone."

Nogometni derbi

"Mi nismo potrebovali treh točk. Na začetku tekme smo napadli, nato pa smo čakali na svoji polovici. Taktično smo odigrali. Skušali smo se približati staremu evropskemu Mariboru, ki je vedno dobival take tekme. Na prejšnjih derbijih smo bili kar nekajkrat boljši tekmec, a nismo nobenega dobili," je taktiko vijoličastih pojasnil Milec.

Kapetan je seveda pohvalil Mudrinskega, ki je bil malo opazen do zadetka. Žoge niso prišle do udarnega napadalca, saj je imela Olimpija prevlado na sredini igrišča.

"Nismo imeli izrazitih priložnosti. Nismo se samo znašli pred vratarjem. Če imaš v ekipi Mudrinskega, ki doseže zadetek iz vsake malenkosti, je vse lažje. Zares je v izjemni formi. Želim si, da bo ostal zdrav in lahko doseže 20 golov v tej sezoni. Tak napadalec nam ogromno pomeni. Včasih je bil to Tavares. Veliko je dal skozi v karieri. V pravem trenutku zna povedati prave stvari. Upam, da bo ostal dlje časa z nami."

Maribor znova deluje kot šampionska ekipa. "Ekipa je zdaj res odlično sestavljena. Na pripravah v Turčiji smo se še dodatno povezali in smo zdaj res prava "klapa". To je eden glavnih vzrokov, da smo to tekmo dobili."

Navijači Maribora so pripravili ognjemet in lepo koreografijo pred tekmo. Tokrat se je zbralo 8250 gledalcev. Čez tri tedne proti Kopru ne bo nobenih omejitev in obeta se rekorden obisk sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Maribora so pripravili ognjemet in lepo koreografijo pred tekmo. Tokrat se je zbralo 8250 gledalcev. Čez tri tedne proti Kopru ne bo nobenih omejitev in obeta se rekorden obisk sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Milec: Lepo se je bilo malo spočiti, hvala za stol
Najbolj vroče je bilo tik pred odmorom, ko se je Rok Kronaveter odpravil k izvajanju kota pod tribuno, kjer so bili ljubljanski navijači. Hitro so pozabili, da je "Krona" maja 2016 v Velenju zadel z bele točke za prvi naslov po 21 letih, nato pa še maja 2018 prav tako z enajstih metrov za naslov v Domžalah. Na igrišče so leteli predmeti, nato pa celo stoli. Milec se je na enega kar usedel.

"Nisem želel izvajati kota. Hotel sem zaščititi Kronavetra. Hitro sem videl, da se kota dejansko ne bo dalo izvesti, saj so s tribune padali stoli, ki so res nevarni. Prosil sem Žuglja, da izvede kot z levo nogo, saj je imel odprt pogled proti tribuni in bi videl, če bi kaj priletelo. Bližal se je odmor, malo sem bil že utrujen. Lepo se je bilo malo spočiti. Hvala za stol," je razlagal Milec, ki mu je sodnik Nejc Kajtazović povedal, da bo zahteval prekinitev tekme, če bo v drugem polčasu še kaj priletelo na zelenico.

Kopra še niso odpisali
Vse kaže, da je Koper edini tekmec v boj za naslov: "V petek nas čaka težka tekma, saj so Radomlje v dobri formi. Odvzeli so nekaj točk močnim ekipam. Od ponedeljka naprej se bomo pogovarjali le o Radomljah. Koper ni zbral toliko točk srečno. Imajo izjemno ekipo in dobrega trenerja. Ne smemo jih odpisati. Mi vodimo na lestvici. Če bomo še naprej zmagovali, bomo na koncu prvaki."

Vijoličasti so v odličnem položaju. Do konca prvenstva v Ljudski vrt prihajajo Radomlje, Koper in Aluminij, čakajo pa jih gostovanja v Sežani, v Ljubljani pri Bravu in v Murski Soboti. Če bodo čez tri tedne še tretjič v tej sezoni ugnali Koprčane, jim bo 16. naslov zelo težko odvzeti.

Na derbiju lažje poškodovan en policist

Sobotni nogometni derbi v Ljudskem vrtu, ki ga je na zelenici z 1:0 dobil Maribor, je imel tudi stransko dogajanje. Kot so v nedeljo zjutraj sporočili iz mariborske policijske uprave, so imeli policisti precej dela, eden od policistov pa je z lažjimi poškodbami končal v bolnišnici.

Med kršitvami obeh skupin organiziranih navijačev, po ocenah policije si je tekmo ogledalo 500 mariborskih Viol ter 300 ljubljanskih navijačev Green Dragons, so izpostavili plačilne naloge za deseterico kršiteljev, zoper enega pa so podali obdolžilni predlog pristojnemu sodišču.

Kazen organizatorju – NK Mariboru
Zaradi neustreznega zagotavljanja ukrepov na javni prireditvi bodo na policiji organizatorju tekme izdali odločbo o prekršku v hitrem postopku. Na policiji so kot najhujši izgred izpostavili napad na uradno osebo, ko opravlja naloge varnosti.

Navijač vrgel ograjo na policista in ga poškodoval
Neposredno po koncu tekme je eden od navijačev vrgel panel prenosne kovinske ograje v policista posebne policijske enote ter ga ob tem lažje telesno poškodoval. Policista so z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor, osumljenca pa so prijeli in pridržali ter ga bodo kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu, so sporočili iz mariborske policije.