Amadej Maroša in Samsondin Ouro proslavljata tretji zadetek Mure na derbiju z Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com
Amadej Maroša in Samsondin Ouro proslavljata tretji zadetek Mure na derbiju z Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com

Derbi se je začel silovito, že v 4. minuti srečanja je zadišalo po najstrožji kazni, ko je gostujoči napadalec Ognjen Mudrinski padel ob Žanu Karničniku, a je piščalka glavnega sodnika Davida Šmajca ostala nema. V 10. minuti je Rok Sirk po lepi podaji Nina Žuglja stresel okvir domačih vrat, že šest minut pozneje se je mreža zatresla na drugi strani zelenice, a je bil zadetek Klemna Šturma razveljavljen zaradi prepovedanega položaja.

Gostitelji, ki so med tednom v Konferenčni ligi senzacionalno ugnali Tottenham, so bili iz minute v minuto podjetnejši, srečo sta poskusila Alen Kozar in Klemen Pucko, v 25. minuti pa so vendarle tudi povedli. Po lepo izvedenem protinapadu in sodelovanju s Tomijem Horvatom je v polno zadel Karničnik. Po pol ure igre je vodstvo podvojil Horvat, ki je zadel z natančnim udarcem po podaji Žige Kousa.

A veselje se še ni povsem poleglo, ko so Mariborčani zaostanek ekspresno prepolovili. Zadeli so iz prekinitve. Predložek je iz kota pred vrata poslal Martin Milec, tam pa je z glavo vratarja Matka Obradovića ugnal mladi branilec Robert Voloder.

Robert Voloder je še pred odmorom zadel in zmanjšal zaostanek Maribora. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Voloder je še pred odmorom zadel in zmanjšal zaostanek Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Maroša zmagi dodal piko na i

V nadaljevanju so Mariborčani ves čas iskali izenačenje, vroče je bilo že v uvodnih minutah drugega polčasa, ko je Mudrinskemu v zadnjem trenutku žogo izbil Jan Gorenc. Po uri igre sta igro vijoličastih poživila Rok Kronaveter in Vid Koderman, ki sta ne zelenici zamenjala Malika Selloukija in Sirka. Predvsem je bila za domačo obrambo nevarna naveza Kronaveter-Mudrinski, ki je večkrat zapretila, v 66. minuti je 30-letnemu Mudrinskemu veselje z lepo obrambo preprečil Obradović. Mura je igrala zbrano in strpno, v obrambi je strnila vrste in Mariborčanom onemogočala zaključne podaje. Nato pa je vse dvome o zmagovalcu, tako kot na obračunu s Tottenhamom, v izdihljajih tekme razblinil Amadej Maroša, ki je prosti strel Mitje Lotriča preusmeril v mrežo za končnih 3:1.

"Vaterpolo" v Šiški odločil prvi strelec lige Barišić

Prikaz
Prikaz "vaterpola" na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški s sredine 1. polčasa, ko so goli padali ravno sredi najbolj izdatnega deževja. Foto: Twitter/@duledoz

V 18. krogu Prve lige je vodilni Koper v deževni Ljubljani pri tretjem Bravu slavil z 2:1. Za enajsto zmago Koprčanov je z enajstim golom sezone poskrbel prvi strelec Maks Barišić. V neregularnih razmerah za nogometno igro – na razmočenem in z lužami prepredenem igrišču stadionu ŽAK – se je nedeljska tekma začela ob predvideni uri (13.00), čeprav sta bila oba trenerja Dejan Grabić (Bravo) in Zoran Zeljković (Koper) za prestavitev tekme. A glavni sodnik Matej Jug je odločil, da se prva nedeljska tekma 18. kroga mora odigrati.

Ko je lilo, so padali tudi goli

"Vaterpolo" v Spodnji Šiški je prinesel kaotično tekmo, polno napak in za čuda tudi golov, vsaj v prve pol ure, ko je tudi lilo kot iz škafa. Koprčani so se bolje znašli in prevzeli pobudo ter v slabe pol ure dosegli kar tri gole, a enega tudi v lastno mrežo. Lamin Colley je zrežiral prvi gol v 16. minuti, ko je po preigravanju s predložkom z desne strani pred vrati našel Bedeja Osujija, ki je bil natančen z glavo.

Že v 20. minuti je Bravo izenačil, čeprav brez strela proti gostujočim vratom. Sandi Ogrinec je izvedel kot z leve strani, pred vrati pa je v nemogočih razmerah sledila komedija zmešnjav v koprski obrambi: Žan Žužek je sprejel, Matej Palčič odbil žogo, Nikola Krajinović pa jo usmeril v lastno mrežo.

Prvi strelec udaril enajstič v sezoni

A nesrečno prejeti gol ni zmedel Koprčanov, ki so drugič povedli že v 23. minuti. Dolga podaja v konico napada, kjer je Maks Barišič z levico silovito sprožil in dosegel že 11. gol sezone, s katerim se je utrdil na vrhu lestvice strelcev.

Po pol ure bi bilo lahko že 2:2, a je koprski vratar David Adam prebral namero Sandija Ogrinca, ki je streljal neposredno proti vratom. Dež je popolnoma ponehal, sočasno pa je padlo število nevarnosti. Ogrinec je zagrozil iz prekinitve še ob izteku polčasa, a je bil Adam znova na pravem mestu.

Adam in voda ustavljala napade Brava

V nadaljevanju je vajeti igre prevzel domači Bravo, a brez učinka, saj se je žoga še naprej ustavljala v najbolj nepravih trenutkih ali napačnih mestih. Kot na primer Bajdetu med prodorom v kazenski prostor. V 74. minuti je iz obrata ustrelil Amer Memić, a je Adam branil. Minuto zatem je Bajde iz drugega poskusa zgrešil prazna vrata Kopra.

Nato so bunker Kopra in nemogoče igralne razmere le razbili igro Brava, ki ni več našel rešitve v lovu na izenačenje. Pri tem so gostitelji opravili zgolj eno menjavo. Ob koncu so se Koprčani razveselili enajste zmage sezone, s katero so se oddaljili Mariboru za tri točke, Bravu pa že na devet točk.

Koprčani slavili na poplavljenem igrišču v Šiški

18. krog:
BRAVO - KOPER 1:2 (1:2)
200; Krajinović 20./ag; Osuji 16., Barišič 23.

Bravo: Josipović, Križan, Drkušić, Jakšić, Španring (46./Sever), Kavčič, Trdin, Ogrinec, Kramarič, Memić, Bajde.

Koper: Adam, Palčič, Žužek, Novoselec, Krajinović, Jelić Balta, Osuji, Vešner Tičić (69./Grudina), Parris (61./Vošnjak), Barišić (88./Bešir), Colley.

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


MURA - MARIBOR 3:1 (2:1)
1950; Karničnik 25., Horvat 30., Maroša 89.; Voloder 32.

Mura: Obradović, Karničnik, Gorenc, Karamarko, Kous, Kozar (69./Ouro), Lorbek, Horvat (86./Lotrič), Šturm (60./Cipot), Pucko, Mulahusejnović (60./Maroša).

Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Voloder (90./Šturm), Sikošek, Makoumbou, Repas, Sellouki (60./Kronaveter), Žugelj (46./Požeg Vancaš), Mudrinski, Sirk (60./Koderman).

Sodnik: David Šmajc (Kranj)


Sreda, 8. decembra, ob 17.00:
CELJE - OLIMPIJA

Odigrano v soboto
KALCER RADOMLJE - DOMŽALE 0:2 (0:2)
400; Ibričić 39., Georgijević 43.

ALUMINIJ - CB24 TABOR SEŽANA 3:2 (2:2)
100; Bizjak 19., Pečnik 45., Krefl 72./11-m; Ovsenek 8., Guerrico 29.
RK: Doukoure 86./Tabor Sežana

Lestvica:                             
KOPER             18  11 3  4 32:21 36
MARIBOR           18  10 3  5 28:21 33
OLIMPIJA          16   8 3  5 20:16 27
BRAVO             18   7 6  5 16:12 27
MURA              17   6 7  4 23:24 25
DOMŽALE           18   6 5  7 24:26 23
CELJE             17   6 3  8 19:21 21
ALUMINIJ          18   4 6  8 17:25 18
CB24 TABOR SEŽANA 18   4 4 10 17:19 16
KALCER RADOMLJE   18   4 4 10 20:32 16