Najlepši goli v zgodovini prve lige

Tokratno omizje podkasta, ki ga je vodil Luka Petrič, se je po petkovi mojstrovini igralca Radomelj Gedeona Guzine spomnilo nekaterih najlepših zadetkov v zgodovini prve lige. Marko Cirman je posebej omenil gol Boštjana Tratnjeka, ki je v Celju Beltincem prinesel zmago z golom s polovice igrišča, Jože Pepevnik ima v spominu prekrasen zadetek Zorana Pavloviča na odprtju prenovljenega Ljudskega vrta. Tudi Boštjan Janežič ima v mislih gol iz Ljudskega vrta in izjemen prodor Ezekiela Hentyja. Katerega bi izbrali vi? Ob strani novice je nekaj spominov na izredne zadetke iz zgodovine prve slovenske nogometne lige.

Zmagi zadnjih

V zadnjem krogu domačega prvenstva sta zmagali zadnjeuvrščeni zasedbi. Radomljani so proti Celjanom vodili z 2:0 in prednost zapravili, a na koncu vseeno zmagali. "Všeč so mi Radomlje. Niso moštvo, ki bi se zavestno branilo in iskalo lažjo pot do točk. Kakšno tekmo izgubijo celo tudi zaradi preveč odprtega nogometa, igrajo atipičen nogomet, drzen, kadar koli so na nasprotnikovi polovici, želijo čim prej končati akcijo. Njihova največja težava pa je prepoceni prejemanje golov," je po obisku petkove tekme povedal Marko Cirman.

Olimpija je streljala in streljala proti golu Kidričanov, Aluminij pa je na koncu zadel in zmagal. Ljubljančani bi ob večji zbranosti lahko tekmo odločili že v prvem polčasu, a je bil zelo razpoložen Aluminijev vratar Luka Janžeković. Tekmo je na prizorišču spremljal Jože Pepevnik: "Hecna tekma. Vsake toliko se kakšnemu od favoritov za naslov prvaka pač zgodi takšna tekma. Si je pa Olimpija na neki način kriva tudi sama. Prelahko so omogočili gostiteljem, po že izbiti žogi po kotu, nadaljevanje akcije, po kateri so domači zadeli. Gostitelji pa so bili ob zmagi kar malce šokirani."

Preveč taktično, premalo drzno, igrivo

V najmočnejši slovenski ligi je vse bolj opazen obrambno naravnan nogomet. Trenerji vse prevečkrat poudarjajo, da se tekme dobivajo z dobro obrambo, posledično se iz kroga v krog ponavljajo tekme z malo zadetki, kar zagotovo ni privlačno v prvi vrsti za gledalce in tudi tuje oglednike. "Ob vse manjši kakovosti igralcev trenerji, začenši z Zeljkovićem, poudarjajo, kako je pomembneje ohraniti mrežo nedotaknjeno kot doseči gol. Že sam sistem je očitno nastavljen na pragmatičnost," je opazil Boštjan Janežič. Na lestvici prav nobeno moštvo ne odstopa v točkovnem smislu, a je Aljaž Golčer omenil zanimivost, ki prvoligašem ne more biti v ponos: "Ob pogledu na lestvico opazimo veliko prejetih zadetkov trenutno najboljših. Pričakoval bi, da imajo na primer vodilna tri moštva razmerje prejetih golov glede na število tekem nekje 0,7, v tem trenutku pa ga imajo vsi najboljši nad ena."

Mura ima boljši pristop v Evropi kot doma

Lanski prvaki so v Konferenčni ligi v četrtem krogu skupinskega dela doživeli četrti poraz. Z 1:0 jih je odpravil francoski Rennes. Tekmo v Bretaniji je spremljal Boštjan Janežič: "Ante Šimundža je obžaloval, ker je bila Mura blizu osvojeni točki, bil je zadovoljen s pristopom. Bolj so se spremljevalci murskosoboškega prvoligaša po tekmi spraševali, zakaj črno-beli nimajo takšnega pristopa v domačem prvenstvu."

Muro čakata v Konferenčni ligi še dve tekmi, čez dobrih 14 dni bo gostila Tottenham. Na prvi tekmi proti slovenskim prvakom so Londončani še igrali pod taktirko Nuna Espirita Santa, ki ga je zamenjal Antonio Conte. Ali je strateg, ki je v svoji trenerski karieri osvojil pet naslovov s tremi različnimi klubi, pravšnji za londonske bele? Do kam lahko seže Tottenham? Je sploh prav, da se o Tottenhamu pogovarjamo kot o velikanu nogometa, ko pa je zadnji domači naslov osvojil pred šestimi desetletji? Debata omizja o evropskem nogometu je bila pestra, celotna epizoda pa je pospremljena tudi z obilico smeha.