Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Mesto in klub sta nerazdružljiva. In ni ga, ki bi to poskušal ločiti. Ko je šlo klubu slabo, je bilo mesto vedno zadaj kot varovalka. Klub pa je to vračal. Nikoli ne rečemo ne. Naredimo pa drug za drugega vse," v filmu pripoveduje glavni protagonist zgodbe, spiker v Ljudskem vrtu in sodelavec Radia City Matjaž Šalamun – Šalca.

Skozi najpomembnejše mejnike najuspešnejšega slovenskega nogometnega kolektiva nas vodijo pogovori z nekaterimi najsijajnejšimi nogometaši v klubski zgodovini – od Herberta Klančnika, Matjaža Keka, Anteja Šimundže in Stipeta Balajića do Jasmina Handanovića in Marcosa Tavaresa. Ne manjkajo seveda niti razmišljanja Zlatka Zahoviča.

Ljudski vrt je kot tempelj. Saj Ljudski vrt ni bil nikoli samo stadion, ampak je, kot da greš v cerkev. Največji svetovni stadioni, ki sprejmejo po 70.000 ljudi na svetovnem prvenstvu, ne morejo zamenjati atmosfere Ljudskega vrta.

Matjaž Kek

Kek: Pustite nam našo avtentičnost

"Nekoč se je v nedeljo, ko je bil fuzbal, mesto ustavilo. Začelo se je v ponedeljek, ko si prečital Sportske (novosti, op. a.), kako je bilo za vikend, potem pa se je začelo pripravljati že za naslednjo nedeljo. To so bili taki legendarni prenosi, to je bil dogodek. To ni bila ena tekma, ko malo poslušaš, pa imaš zraven še milijon drugih kanalov in malo 'šaltaš', tako da še sam ne veš, ali gledaš turško prvenstvo ali iz Hongkonga ali eno izmed najboljših petih lig," je spomine na nekdanje čase obujal Kek.

Kljub množici zelo pomembnih tekem se mu je v zavest najgloblje vtisnilo srečanje proti Beltincem leta 1996, ko so se vijoličasti prvič veselili naslova slovenskega prvaka.

"Nočem, da bi bili mi, Mariborčani, drugačni od drugih, da bi bili manj ali pa bolj pomembni, manj kulturni ali bolj. Rad bi samo, da nam pustijo to našo avtentičnost, pečat mesta," si je zaželel Kek.

In še: "Maribor je specifičen tudi po tem, da ko so pa porazi, ko so tisti težki porazi, takrat pa ni bilo ravno lahko živeti v mestu in poslušati vso besedno mariborsko folkloro. Ampak saj smo preživeli, hvala Bogu."

Pod film se je podpisal mariborski režiser Jan Bilodjerič, sicer najbolj znan po drami Slepilo iz leta 2005.

Film Maribor Vijol'čni si lahko ogledate v spodnjem videu.

Maribor Vijol'čni, športni film ob 60-letnici NK Maribor

Na Radiu Maribor so ob jubileju NK Maribor pripravili šest oddaj. Prve tri so bile že na sporedu, poslušate jih lahko spodaj. Zadnje tri pa boste lahko slišali naslednje tri srede ob 11.10 na valovih Radia Maribor.

60 let NK Maribor - prvi del (tema: Različni vidiki dejstva, da je Maribor nogometno mesto; gosta Matjaž Kek in Zlatko Zahovič)
60 let NK Maribor - drugi del (tema: Ljudski vrt ni povsem običajen stadion)
60 let NK Maribor - tretji del (tema: Pomen NK Maribor v Evropi)