Albert Riera. Foto: www.alesfevzer.com
Albert Riera. Foto: www.alesfevzer.com

Riera znova zasenčil poraz vodilne Olimpije
28. krog državnega prvenstva je sklenil dvoboj Mure in Olimpije v Fazaneriji. Domači so ga dobili z 2:1, dvoboj Prekmurcev in Ljubljančanov pa sta zaznamovala evrogol 17-letnega Nika Kasala in novo poglavje kontroverznosti Olimpijinega trenerja Alberta Riere, ki se je zapletel v prepir z domačim strategom Dejanom Grabićem ter Muro obtožil, da ni želela igrati nogometa.

"Spomnil sem se tiste razvpite izmenjave SMS-ov izpred nekaj let v slovenskem nogometu, ko je v enem od sporočil pisalo 'Dosadan si kad popiješ' ('Naporen si, ko kaj spiješ'). Pri Rieri bi lahko rekli 'Naporen si, ko izgubiš'," pravi radijski reporter Jože Pepevnik.

"Vsi trenerji v slovenski ligi priznavajo, da je Olimpija zasluženo vodilna in da čez sezono igra najbolje, zato bi od Riere lahko pričakovali nekaj več mirnosti zaradi tega. Po eni strani je bilo nekaj časa vse skupaj simpatično in je bilo videti kot dober dodatek nogometni folklori, da nekdo zna aktivirati debato ob igrišču. Zdaj pa je Riera že z vsemi, s katerimi je lahko, odprl fronto in verjetno jo bo kmalu tudi s tistimi, s katerimi je še ni."

Španski trener sicer z Olimpijo na vrhu ohranja visoko prednost in potrditev naslova državnega prvaka je verjetno res le vprašanje časa. Kljub temu pa tudi s svojimi izjavami pozornost nogometne javnosti odvrača od rezultatsko izjemne Olimpijine sezone.

"S Koprčani, Domžalčani, Celjani in Prekmurci se je Riera že sprl. Jeseni je skrbel za zanimivost prvenstva, ga osvežil, zdaj pa je videti prevzeten in ošaben. Kakor da ne bi vedel, da so tudi porazi sestavni del nogometa. Na svoj način tolmači stvari po tekmah, drugače jih vidi kot vsi preostali, od strokovnjakov do laikov. Morda ga je zdaj razjezilo, da ga je že drugič premagal Dejan Grabič. Ta je jeseni Olimpijo z Bravom premagal s 6:1," je dodal radijski reporter Boštjan Janežič.

Žoga je okrogla: Naporen si, ko izgubiš

Cilj reprezentance je šest točk
Dvotedenski ligaški premor bo služil za začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Nemčija. Slovenski cilji pred novimi kvalifikacijami so visoki, izbranci Matjaža Keka bodo tekmovanje v skupini H začeli s tekmama, na katerih je cilj osvojiti vseh šest točk: v četrtek v Kazahstanu in v nedeljo proti San Marinu. Selektor Kek ima nekaj težav s poškodovanimi nogometaši ter tudi tistimi, ki v zadnjem času ne igrajo toliko kot jeseni.

"Stojanović igra manj kot prej, podobno je z Verbičem. Poškodovan je Šporar, tudi Šeškova minutaža ni redna, Salzburg ga je že prodal v Leipzig in ga ne uporablja tako redno kot prej. Težave so tudi z Blažičem, ki pa naj bi bil pripravljen za Kazahstan. Veliko vprašanje je, kako se bo znašel Kurtič, ki se vrača po poškodbi, sprt pa je tudi s trenerjem pri PAOK-u. Morda se bo Kek moral vrniti k tistemu staremu reklu, da reprezentanca vrača igralce v klubski pogon, ne obratno," pravi Janežič in razmišlja o uvodnem gostovanju v osrednji Aziji, kjer bo slovensko reprezentanco pričakalo tudi zelo hladno vreme.

"Vsi razmišljamo, da je dobro čim prej opraviti z gostovanjem v Kazahstanu. No, morda začetno potovanje v Kazahstan tudi ni najboljša stvar. Kazahstanci bodo na začetku kvalifikacij na dveh zaporednih domačih tekmah zelo motivirani, morda bi bilo bolje jih srečati v osmem, devetem krogu, ko bi bile njihove ambicije po visokih mestih mogoče že odpisane."

Selektor Kek je na seznam reprezentantov uvrstil kar šest napadalcev, po poškodbi Šporarja bo za minutažo konkurirala peterica.

"Zanima me, kako se bo Slovenija brez Šporarja postavila spredaj, kdo bo igral poleg Šeška. To je lahko lepa priložnost za Celarja, Zahoviča, Vombergarja in Vipotnika. Še vedno je pet napadalcev res velika številka in slovenski napadalni načrt me tudi najbolj zanima. Na koncu koncev bo treba dosegati gole," je dodal Pepevnik.

Italijanskega finalista v Carigradu lahko prepreči le Benfica
Omizje, ki ga je povezoval voditelj Luka Petrič, je govorilo tudi o nekaj krasnih golih v 28. krogu državnega prvenstva ter možnostih italijanskih klubov v Ligi prvakov. Med osmimi najboljšimi so ostali kar trije člani Serie A, italijanskega finalista 10. junija v Carigradu lahko prepreči le lizbonska Benfica.