Zlatko Zahović (v ospredju) in Aleš Mertelj si ogledujeta posnetek sporne situacije, ki je privedla do 11-metrovke v korist Novogoričanov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Zlatko Zahović (v ospredju) in Aleš Mertelj si ogledujeta posnetek sporne situacije, ki je privedla do 11-metrovke v korist Novogoričanov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Vito Plut
Vito Plut je v 10 krogih dosegel že sedem zadetkov. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Aleš Mertelj
Aleš Mertelj je moral v 62. minuti predčasno pod prho. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Športni park Nova Gorica
V novogoriškem Športnem parku se je zbralo približno 1.000 gledalcev. V sezoni 1995/96, ko je Hit Gorica prvič osvojila naslov državnega prvaka, jih je bilo na tekmi istih tekmecev 2.600. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Darko Milanič
Darko Milanič ni bil povsem zadovoljen s predstavo svojih varovancev. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Sporni trenutek sredine tekme 10. kroga Prve lige si (1:1) v novogoriškem športnem parku se je zgodil v 60. minuti, ko se je po strelu iz kota in gneči v kazenskem prostoru koprski sodnik Roberto Ponis nerazumljivo odločil za 11-metrovko, za nameček pa še izključil Aleša Mertlja. "Igranje z roko? Prekršek?" so ugibali gledalci in novinarji ob protestih mariborskih nogometašev. Prevladalo je mišljenje, da je Mertelj najbrž igral z roko, vendar je bila po tekmi tovrstna domneva hitro ovržena, ko je nekdo v prostor, kjer novinarji opravljajo pogovore z nogometaši, prinesel računalnik in na njem zavrtel posnetek sporne situacije.

Z zanimanjem si ga je ogledal tudi športni direktor Maribora Zlatko Zahović in pri tem le ugotavljal, da ne more verjeti, kaj je "piskal" sodnik. Čez nekaj časa je mimo prišel še Mertelj, sklonil glavo, nemo opazoval akcijo in s kislim obrazom odšel dalje. Trener Darko Milanič je že razmišljal, da se bo Maribor na odločitev o rdečem kartonu najbrž pritožil.

"Velikokrat smo imeli glavo dol"
Milanič kljub dragoceni točki, do katere so njegovi varovanci prišli z izenačenjem Marcosa Tavaresa v 90. minuti, ni bil preveč zadovoljen s predstavo svojih varovancev. "Potem ko smo izvedeli za izid v Celju (Olimpija se je z gostitelji razšla brez zadetkov, op. a.), smo šli v tekmo seveda z željo, da bi točkovno razliko do naših zasledovalcev povečali. Ob polčasu sem imel občutek, da ne igramo maksimalno, da smo sposobni dati več, a se je izkazalo, da me je ta občutek varal. V principu ni bilo vse tako, kot bi moralo. Velikokrat smo imeli glavo dol in nismo imeli idej. Predvsem smo slabo obračali stran, ker nam je tekmec pustil veliko prostora in bi to morali bolje izkoristiti," je povedal Izolčan na štajerski klopi, ki je na igrišče hkrati poslal Tavaresa, Roberta Berića in Etiena Velikonjo.

Mariborčani so tako sklenili naporen teden, v katerem so kar trikrat gostovali. V Bruggeju so bili prejšnji četrtek nemočni (2:0), v Kopru in Novi Gorici pa so se kar trikrat znašli v zaostanku, a vselej ujeli priključek in iz Primorske domov odnesli dve točki. Vratar Jasmin Handanović, ki je ubranil slabo izvedeno 11-metrovko Vita Pluta (streljal je preveč po sredini), je poudaril, da igralci vselej razmišljajo le o vsaki naslednji tekmi in jim misli ne uhajajo k Evropi: "Imamo širok igralski kader in lahko spočijemo določene igralce. Na vsako tekmo pa moraš biti 100-odstotno osredotočen, sicer točke ne prihajajo."

Zaradi poškodb so tokrat pri gostih manjkali Agim Ibraimi, Dejan Mezga in Aleš Mejač, zaradi kazni pa Zoran Lesjak. Mitji Vilerju je trener namenil počitek, že v 24. minuti pa je moral zaradi padca na ramo z igrišča tudi 19-letni branilec Dejan Trajkovski. V prvem polčasu sta imela najlepši priložnosti za Maribor Berić in Arghus, Handanovićeve dlani sta na drugi strani nekajkrat ogrela Vicente in Goran Galešić.

Plut: Ob koncu smo preveč hiteli
V drugem polčasu je Plut le tri minute po zastreljani 11-metrovki z lepim strelom vendarle popeljal gostitelje v vodstvo. 23-letni Semičan je tako prvič zadel proti klubu, iz katerega je v Novo Gorico prišel v zimskem prestopnem roku.
"Seveda je igranje proti nekdanjemu klubu vedno dodatna motivacija, a zadeti je lepo proti vsakomur. Lahko smo zadovoljni z izidom 1:1 proti prvakom, čeprav bi lahko izvlekli tri točke. Dve smo nesrečno izgubili. Preveč smo hiteli, nismo bili dovolj osredotočeni in to se nam je maščevalo na koncu tekme. V prvem polčasu nismo igrali svoje igre, preveč smo poskušali s protinapadi, Maribor pa je dobro držal žogo. V slačilnici je bilo nekaj slabe volje, toda prvenstvo je še dolgo. Nekaj tekem smo odigrali zelo dobro, igramo lep nogomet. Vsi skupaj upamo in verjamemo, da si bomo na koncu sezone priborili evropsko vozovnico," je dejal napadalec, ki je letos zabil že sedem golov, s čimer si z Daretom Vršičem deli vodstvo na lestvici strelcev. Ravno toliko jih je lani dosegel v spomladanskem delu sezone. Z nekdanjimi soigralci iz Maribora se sicer še vedno veliko sliši, največ je v stikih z Mertljem, Vilerjem in Daliborjem Volašem.

Srebrnič: Pridobivamo izkušnje in postajamo zreli
Trener Hita Gorice Miran Srebrnič ni preveč žaloval za zamujeno priložnostjo, da bi se njegovo moštvo vodilnim vijoličastim približalo le na tri točke zaostanka. "Tekma je bila dobra in dinamična, kar na visoki ravni. Veliko je bilo zanimivih epizod, zato so tudi gledalci lahko zadovoljni. Občutili smo moč Maribora, vidi se, da so dobri v posesti žoge. Dobro smo se jim postavili po robu in jim dopustili malo priložnosti. Škoda, da pri vodstvu nismo izkoristili še katerega od dobrih protinapadov. S kakšno boljšo podajo ali vtekanjem bi lahko bolje zaključili in dosegli še kakšen zadetek. Na koncu nas je nekaj nepazljivosti in neizkušenosti stalo to, da smo dobili gol iz prekinitve. Sem pa z neodločenim izidom kljub vsemu zadovoljen. Naša ekipa je še vedno zelo mlada, a pridobivamo izkušnje in postajamo zreli. Moramo biti zadovoljni s tem, kar fantje ponujajo v tem trenutku, imamo pa še rezerve. Treba bo pridobiti še več samozavesti in se naučiti, kako reagirati v določenih trenutkih," je razmišljal trener iz Goriških brd, ki je v 14 sezonah (1993-2007) za modro-bele v državnem prvenstvu odigral kar 398 tekem in dosegel 34 zadetkov.

V nedeljo se bo Gorica odpravila na gostovanje v Mursko Soboto, Maribor pa bo doma pričakal drugega prekmurskega prvoligaša Nafto. Naslednji četrtek v Ljudski vrt v Evropski ligi prihaja Birmingham, ki ga bodo Mariborčani v soboto spremljali tudi v živo na tekmi proti Barnsleyju. Lanski zmagovalec ligaškega pokala je po sedmih krogih s tekmo manj na 15. mestu 24-članske angleške druge lige.