Bojan Prašnikar je ocenil derbi Maribor - Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Prašnikar je ocenil derbi Maribor - Olimpija. Foto: www.alesfevzer.com
Palčič: Opevali ste Oduwo, a zmagali smo mi
Mariboru prvi večni derbi spomladanskega dela

Nekdanji trener obeh klubov je v uvodu poudaril, da je prvo dejanje spomladanskega dela Prve lige TS pokazalo, da pripravljenost ekip še ni na najvišji ravni. "Veliko dejavnikov je vplivalo na prikazano, med drugim ne gre zanemariti pomembnosti tekme. Maribor je znal izkoristiti svoje prednosti. Ima izkušeno, preverjeno ekipo, v kateri ni veliko neznank, igral je doma, štel pa mu je že remi. Strokovno vodstvo je svoje delo opravilo dobro. Na začetku tekme je Maribor bolj tipal in iskal odgovore, nato pa je bil vsako minuto bližje rešitvam," je ocenil predstavo gostiteljev, ki so zmagali z 1:0.

Kaj pa Ljubljančani? "Olimpija je delovala v drugačni vlogi, saj verjetno niti sami niso bili sposobni oceniti, kaj lahko pričakujejo. Težko je bilo postaviti na novo sestavljeno ekipo pred tako zahtevno nalogo. Nikjer ne gre tako preprosto, da bi z velikimi spremembami dosegli neko visoko raven."
Novinci pri Olimpiji niso prepričali
Številni novinci iz tujine pri lanskih prvakih niso napravili pravega vtisa na Prašnikarja: "Nihče izmed njih nima nekega velikega ugleda. Na prvi tekmi niso prepričali in upravičili vseh napovedi. Sčasoma bodo lahko pokazali kaj več, čeprav sem tudi pri tem skeptičen, ali bo to dovolj, pa je težko napovedati. Tem igralcem nikakor ni enostavno, neznanke so med njimi samimi, hkrati pa so bili že na prvi tekmi soočeni z najtežjim tekmecem."

Mu je bližje politika Štajercev v zimskem prestopnem roku, ki so se odločili, da med premorom ne bodo kupovali novih nogometašev? "Maribor išče rešitve v samem klubu, kar je spodbudno. Mladi igralci še niso popolnoma v prvem planu, v prihodnosti pa bodo morali prevzeti večjo odgovornost. Treba se je zavedati, da bodo za to potrebovali nekaj časa."

Zahovič: Tavares, Šuler, Bohar in Ogrinec podaljšali pogodbe
"Opazno je bilo, da je derbi prinesel povečan pritisk, a smo tega vajeni. Fantje vedo, kako se obnašati v takšnih trenutkih. To so tiste dragocene izkušnje iz evropskega tekmovanja. V derbijih so tehnične napake dovoljene, taktične pa nikakor ne. In to se nam ni zgodilo. Statistika medsebojnih dvobojev z Olimpijo pove vse in ni naključno takšna, kot je,"
je za spletno stran Maribora povedal športni direktor Zlatko Zahovič in dodal, da se edini strelec na derbiju Luka Zahović ne bo vrnil v Heerenveen, ki ga je avgusta posodil vijoličastim: "Maribor je tisti, ki ima vse pod nadzorom in v primeru njegovega morebitnega prihodnjega prestopa odloča naš klub. Ali bo ostal v Mariboru ali pa se bo preselil drugam v tujino. Uspešno pa so opravljeni prvi pogovori z igralci, ki jim ob koncu sezone iztečejo pogodbe in tudi že sklenjeni dogovori. Predtem Tavares, zdaj pa še Šuler, Bohar in Ogrinec so podaljšali pogodbe. Prvi del je opravljen, drugi del sledi."

Maribor pokazal nekatere slabosti iz preteklosti
Po mnenju nekdanjega selektorja slovenske reprezentance so v obeh taborih prisotne pomanjkljivosti. "Olimpijina večja posest žoge je bila na koncu brez učinka, saj ni imela prave rešitve. Tudi Maribor je boljše deloval v obrambi, ki je čvrsta in gotova, kot v napadu, to je njegov znak že nekaj časa. Pokazal je nekatere slabosti iz preteklosti. Tudi v prihodnosti bo imel težave proti šibkejšim tekmecem, proti katerim bo treba zmagovati. Bolj bo šlo prvenstvo proti koncu, bolj bo prišla do izraza tudi psihična priprava."

Ali bi si v tem trenutku upal staviti, kdo bo prvak? "Glede na izkušnje nima smisla napovedovati. Prvenstvo je še dolgo, spomladanski del se je šele začel, učinki priprav še niso najbolj vidni. Vsaka tekma bo druga zgodba, lahko pričakujemo še kakšno presenečenje, za nekatere prijetno, za druge neprijetno. Vsaka prednost pa je pomembna in narekuje neka dogajanja v prihodnosti," je sklenil Prašnikar.

Palčič: Opevali ste Oduwo, a zmagali smo mi
Mariboru prvi večni derbi spomladanskega dela