Amedej Vetrih je bil pozitiven 18. aprila. Foto: www.alesfevzer.com
Amedej Vetrih je bil pozitiven 18. aprila. Foto: www.alesfevzer.com
Amedej Vetrih padel na dopinškem testu

Vetrih je bil pozitiven na higenamin 18. aprila na prvoligaški tekmi proti Celju. Sloado mu je izrekel polletno prepoved tekmovanja in plačilo stroškov 500 evrov na podlagi sodelovanja in pisnega priznanja.

"Higenamin je v športu prepovedana snov rastlinskega izvora, ki je uvrščena na Wadin seznam prepovedanih snovi in postopkov v letu 2018 v skupino S3, kamor spadajo vsi beta-2-agonisti. Higenamin je snov, ki je prepovedana ves čas - na tekmovanjih in zunaj njih. Higenamin, ki se sicer v humani medicini ne uporablja, je bil prvič uvrščen na seznam 1. januarja 2017 in po pravilniku spada med specificirane snovi," so pojasnili pri Sloadu.

"Sloado je pri tehtanju krivde presodil, da je izrečena sankcija ustrezna glede na igralčevo stopnjo krivde, ki jo ocenjuje kot neznatno, ker je igralec izkazal, da se ni zavedal, da prehransko dopolnilo (iFORCE NUTRITION Max Out), ki ga je kupil v trgovini in zaužil, vsebuje specificirano snov higenamin," pravijo pri slovenski protidopinški agenciji. Kazen mu je začela teči 25. maja.

Vetrih: Niti pomislil nisem na prepovedano snov
"Zavedam se svoje odgovornosti ob jemanju omenjenega prehranskega dopolnila, predvsem pa obžalujem dejstvo, da se pred uporabo oziroma pred nakupom nisem pozanimal o vseh vsebovanih snoveh. Želel sem kupiti dopolnilo, ki bi mi pomagalo pri težavah s krči, hkrati pa mi pomagalo pri regeneraciji, tako da sem pri vodilnih slovenskih ponudnikih športne prehrane iskal nekaj takšnega," je za spletno stran Domžal sprva povedal Vetrih.

"Kot sem dejal v izjavi za Sloado, sem zadevo našel na spletu, nakup pa je v mojem imenu opravil soigralec Dario Melnjak, ki živi v Ljubljani, kjer se dotična trgovina nahaja. Glede na to, da sem izdelek kupil v prosti prodaji v trgovini v Sloveniji, nisem niti pomislil, da bi lahko vseboval prepovedano snov. Za higenamin prej še nikoli nisem slišal in ga nisem poznal do tega primera, ko je bil moj vzorec pozitiven," je pojasnil 27-letni vezist.

Na slovenski deklaraciji higenamina ni bilo
Klubsko stališče je pojasnil športni direktor Matej Oražem. "Popolnoma obsojamo namerni doping, ki mu v profesionalnem ali rekreativnem športu ni mesta. Zaradi tega prihaja do zelo zahtevnega preverjanja vseh prepovedanih živil, med katere se uvrščajo tudi takšne snovi, ki so v prosti prodaji žal dostopne vsakomur. V primeru, kot je Amedejev, se lahko posledično zgodi, da neprevidna uporaba prehranskega dopolnila, ki ni niti blizu želji po dopingu, športnika pahne v polletno ali celo daljšo osamo, ob tem pa negativno vpliva tudi na njegovo kariero," je uvodoma dejal Oražem.

Dodaja, da je dejstvo, da bi morali biti profesionalni športniki povsem seznanjeni z vsebino vseh prehranskih dopolnil, tako da je v tem primeru odgovornost vsekakor Amedejeva. Pojasnil je, da higenamina, ki je bil v tem primeru sporen, ni bilo navedenega na slovenski deklaraciji izdelka in ga kupec tam ne bi mogel najti.

"Šele na podlagi naše natančnejše poizvedbe smo ugotovili, da je bil naveden na angleški deklaraciji, kar je po našem mnenju nedopustno. Apelirali bi na ustrezne odgovorne organe, ki morajo poskrbeti, da ne bi prihajalo do takšnih neskladij. Ne gre le za težavo dopinga, ampak bi lahko določene snovi povzročile tudi zdravstvene težave pri uporabniku. Samo predstavljajte si, da bi bil nekdo na določeno snov alergičen, na deklaraciji pa ne bi bila navedena. Trg ni primerno reguliran in v tem primeru je celotna odgovornost na strani porabnikov, torej športnikov," je še dejal športni direktor in poudaril, da v klubu nogometašu stojijo ob strani, saj so prepričani, da ni želel namerno zaužiti prepovedane snovi, bo pa v skladu s klubskim pravilnikom suspendiran.

Za reprezentanco zbral tri nastope
27-letni nogometaš zvezne vrste je v karieri igral za Gorico in Brda, od leta 2015 pa je član Domžal.

Vetrih je zbral tri nastope za slovensko izbrano vrsto, in sicer je igral v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo ob porazu na Slovaškem (0:1), ob domači zmagi proti Litvi (4:0) in ob remiju proti Škotom (2:2).

V Prvi ligi Telekom Slovenije je v prejšnji sezoni dosegel pet zadetkov.

Amedej Vetrih padel na dopinškem testu