Nepopisno veselje Mariborčanov po zmagovitem golu Marcosa Tavaresa. Vijoličastim je v drugem polčasu uspel velik preobrat, po katerem lahko še realno upajo na naslov. Končna statistika: streli 16:10, v okvir vrat 6:5 - oboje v korist Olimpije, posest žoge pa 58:42 za Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Nepopisno veselje Mariborčanov po zmagovitem golu Marcosa Tavaresa. Vijoličastim je v drugem polčasu uspel velik preobrat, po katerem lahko še realno upajo na naslov. Končna statistika: streli 16:10, v okvir vrat 6:5 - oboje v korist Olimpije, posest žoge pa 58:42 za Maribor. Foto: www.alesfevzer.com
Marcos Tavares
Marcos Tavares je odločil derbi v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković
Milivoje Novaković je pri enajstmetrovki pokazal jeklene živce. Foto: Foto:BoBo
Rok Kronaveter
Rok Kronaveter je v 19. minuti kronal premoč Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Mertelj
Aleš Mertelj je sodeloval pri zmagovitem golu, močni Jean-Philippe Mendy pa je v drugem polčasu utrujal obrambo domačih. Foto: BoBo
Olimpija
Olimpija je še vedno bližje naslovu. A že v sredo jo čaka težko gostovanje v Celju. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi odzivi iz obeh taborov po večnem derbiju
Milovanović in Židan po derbiju v Stožicah
Maribor s preobratom osvojil Stožice

Kakšna drama v Stožicah pred rekordnimi 14.500 gledalci! Olimpija je v prvem polčasu povsem zasenčila Maribor in po golu Roka Kronavetra v 19. minuti vodila z 1:0.

Novaković z 11-m vrnil Maribor v igro
V drugem polčasu se je slika na zelenici obrnila. Mariborčani so z vstopom Jean-Philippa Mendyja, Marka Jankovića in Sintayehu Sallalicha prevzeli pobudo, a so vse do 80. minute jalovo napadali. Takrat pa je Dejan Kelhar na robu kazenskega prostora z roko ustavil strel Dareta Vršiča oziroma ga je žoga ob poskusu bloka zadela v roko, sodnik Damir Skomina pa je (hitro) pokazal na belo točko. Enajstmetrovko je mojstrsko izvedel Milivoje Novaković, ki je poslal žogo v desni zgornji kot vrat Nejca Vidmarja.


V sliki in besedi: Razburljiv derbi v Stožicah


Tavares preusmeril žogo za hrbet Vidmarja

Zadetek je vlil novih moči gostom, ki so jurišali na zmagoviti zadetek. In ga dočakali v 94. minuti, ko so po seriji kotov prišli do velike zmage. Aleš Mertelj je po podaji iz kota silovito sprožil, Marcos Tavares je žogi pred vrati spremenil smer in jo poslal za hrbet Nejca Vidmarja za neizmerno veselje Štajercev na zelenici in na tribunah ...

Olimpiji še vedno kaže bolje
A kljub grenkemu porazu ima Olimpija še vse v svojih nogah. Če namreč dobi preostale tri tekme do konca prvenstva (gostovanji v Celju in Velenju ter s Krko doma) bo prvak, saj je boljša v medsebojnih dvobojih z Mariborčani.

Radović zapretil že v 2. minuti
Že v 2. minuti tekme prva priložnost za Olimpijo. Po lepi akciji Mihe Zajca je streljal Miroslav Radović, a mu je Rodrigo Defendi blokiral strel, ponovljen poskus pa je zletel čez vrata. Malo pozneje je Kronaveter sprožil prvi strel v okvir mariborskih vrat, vendar je bil Jasmin Handanović na mestu. V nadaljevanju tekme je pritisk domačih nekoliko popustil, še vedno pa so prevladovali na zelenici. Gostje so bili nenevarni.

Eleke in Kronaveter matirala Maribor
In Olimpija je premoč kronala v 19. minuti. Kronaveter si je na robu kazenskega prostora izmenjal dvojno podajo z Blessingom Elekejem, nato pa s polvisokim strelom matiral Handanovića. Domači tudi po zadetku niso popuščali. V 23. minuti je po lepi akciji do strela prišel Denis Klinar, a je povišanje vodstva preprečil Mitja Viler, ki je blokiral poskus. Mariborčani so v teh trenutkih delovali povsem nemočno in razglašeno, napake so se kar vrstile.

Olimpija blestela, Maribor slab
V 34. minuti je Maribor le izpeljal prvo nevarno akcijo. Milivoje Novaković je žogo z glavo spustil Amirju Derviševiću, ki pa je grdo zgrešil. A to je bil le preblisk vijoličastih, saj so se v nadaljevanju spet vrstile nevarne akcije Olimpije. Ta bi lahko vodila še za kakšen gol več, veliko preglavic je obrambi gostov povzročal Eleke. Statistika ob polčasu: streli 10:4, v okvir vrat 3:0, medtem ko je bila posest žoge (52:48) rahlo na strani Maribora.

Mendy poživil napad vijoličastih
Na začetku drugega polčasa sta pri Mariboru na zelenico vstopila Janković in Mendy. Ta je poživil vijoličasti napad. V 50. minuti je tako izsilil prekršek Matica Finka na robu kazenskega prostora. Dare Vršič je sprožil s prostega strela in namučil Vidmarja. Maribor je drugi del začel precej napadalneje, medtem ko se je Olimpija nekoliko pomaknila nazaj in prepustila pobudo gostom. V 60. minuti so viole z metanjem bakel in drugih pirotehničnih sredstev prisilile sodnika Skomino, da prekine tekmo za nekaj trenutkov.

Mojstrovina Novakovića z bele točke
Vijoličasti so imeli tudi po prekinitvi pobudo, poskušali so najti pot do vrat Vidmarja, ki pa ni imel veliko dela. Na drugi strani je Olimpija prežala na protinapade. V enem izmed njih je Julius Wobay z roba kazenskega prostora zadel zunanji del mreže. Malo pozneje pa izenačenje v Stožicah. Kelhar je na robu kazenskega prostora z roko ustavil poskus Vršiča, sodnik Skomina pa je pokazal na belo točko. Uspešno jo je izvedel Novaković, ki je poslal žogo v desni zgornji kot vrat Vidmarja.

Mertelj "podal", Tavares zadel
Zadetek je dal novih moči vijoličastim, ki so napadali za zmago, medtem ko so domači prek Radovića in Wobaya zapretili iz protinapadov. V sodnikovem podaljšku je Maribor Olimpijo povsem stisnil v njen kazenski prostor. Sledilo je nekaj zaporednih kotov in po enem izmed njih je žoga prišla do Mertlja, ki je silovito sprožil, Tavares je pred vrati spremenil smer žogi in poskrbel za veliko zmago.


Rodolfo Vanoli, trener Olimpije: "Obe ekipi sta dobili po en polčas, razlika je ta, da smo mi dosegli en zadetek, gosti pa dva. Takšen poraz boli, posebej zaradi zadetkov iz prekinitev, drugače pa so igralci odigrali dobro tekmo. Čakajo nas še tri tekme, naredili bomo vse za naš cilj, končati prvenstvo na vrhu, še vedno smo v prednosti."

Darko Milanič, trener Maribora: "Po zmago smo prišli, zmago odnašamo v Maribor. Za nami je razburljiva tekma. Polčasa smo si razdelili. V prvem polčasu je bila Olimpija dominantna, izbrali smo način, ki bi nam moral prinesti bistveno več, a na agresijo tekmeca nismo znali odgovoriti, čeprav smo vedeli, da bo tako. V drugem polčasu so sledile rošade in je bila igra popolnoma na naši strani. Bili smo ves čas na njihovi polovici in ob koncu dosegli zmagoviti zadetek. Smo zadovoljni, izenačili smo se po točkah z Olimpijo, v preostalih tekmah bomo skušali uresničiti naš cilj."


Zmaga Kopra v Velenju, brez golov v Novem mestu
V preostalih sobotnih tekmah je Luka Koper z 2:0 ugnala Rudar. Koprčani so povedli v 11. minuti, ko je svoj prvi zadetek na slovenskih igriščih dosegel Ekvadorec Cesar Joel Valencia Castillo. Izid tekme je v 37. minuti postavil Leo Štulac, ki je izkoristil podajo Daliborja Radujka. Velenjčani so do konca neuspešno napadali za vsaj častni zadetek. Krka in Krško sta se v Novem mestu razšla brez golov (0:0).

PRVA LIGA TELEKOM SLOVENIJE, 33. krog

OLIMPIJA - MARIBOR 1:2 (1:0)
14.500; Kronaveter 19.; Novaković 80./11-m, Tavares 94.

Olimpija: Vidmar; Mitrović , Zarifović , Kelhar ; Klinar (65./Bajrić), Zajc, Matić, Fink, Kronaveter; Radović, Eleke (74./Wobay)

Maribor: Handanović; Mertelj, Šme, Defendi, Viler; Dervišević (46./Mendy), Kabha (71./Sallalich), Vršič, Bohar (46./Janković); Novaković, Tavares.

Sodnik: Damir Skomina (Koper)



KRKA - KRŠKO 0:0
350 gledalcev

Krka: Mitrović, Bogdan, Vučkić , Fuček, Mojstrovič, Ejup, Boccaccini, Welbeck-Maseko, Perić, Kostajnšek (71./Potokar), Dangubić (55./ Majcen).

Krško: Zalokar, Petric , Volarič, Poljanec, Sikošek , Urbanč, Hotić (79./Štefanac), Drnovšek, Đurković (90./Pavič), Pušaver, Žinko.

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)




RUDAR - LUKA KOPER 0:2 (0:2)
550; Castillo 11., Štulac 37.

Rudar: Radan, Kašnik, Trifković (68./Prašnikar), Črnčič, Pišek (57./Lotrič), Bolha (83./Grbić), Tolimir, Džinić, Jahić , Eterović, Babić.

Luka Koper: Tomić, De Sena , Datković, Rodriguez, Štulac, Štromajer (66./Muslimović), Castillo (80./Jurina), Dedič (69./Zsivanovics), Radujko , Horvat, Batur.

Sodnik: Dejan Balažič (Ljubljana)


ZAVRČ - CELJE 0:1 (0:0)
500; Hadžić 63.

Nedelja ob 16.55:
GORICA - DOMŽALE


Lestvica:                            
OLIMPIJA        33 19  8  6 68:24  65
MARIBOR         33 18 11  4 71:30  65
DOMŽALE         32 13 11  8 44:28  50
GORICA          32 13  7 12 43:44  46
CELJE           33  9 12 12 27:43  39
KRŠKO           33 10  9 14 24:46  39
ZAVRČ           33  9 11 13 31:39  38
RUDAR           33 10  8 15 31:48  38
LUKA KOPER      33  9  7 17 36:51  34
KRKA            33  7 10 16 26:48  31
 

 

Prvi odzivi iz obeh taborov po večnem derbiju
Milovanović in Židan po derbiju v Stožicah
Maribor s preobratom osvojil Stožice