V prvem polčasu je bil Bravo brez idej, v drugi polčas pa je krenil napadalno in v 55. minuti dosegel odločilen zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
V prvem polčasu je bil Bravo brez idej, v drugi polčas pa je krenil napadalno in v 55. minuti dosegel odločilen zadetek. Foto: www.alesfevzer.com

Vidovšek je ob posredovanju v 90. minuti in padcu z višine za hip izgubil zavest. Tekma je bila za več minut prekinjena, mladega vratarja so morali z nosili odpeljati z zelenice, k sreči pa je kmalu prišel "k sebi" in je lahko sam odšel proti rezervni klopi. Vidovšek je bil med najboljšimi igralci Olimpije, v drugem polčasu je dvakrat odlično posredoval (49. in 85. minuta), ko se je Martin Kramarič z njim srečal iz oči v oči.

V prvem polčasu v strelih 0:7
V prvem polčasu veliko priložnosti ni bilo, terensko premoč je imela Olimpija, ki bi ob dveh strelih Ivana Posavca lahko stresla mrežo Brava. Po 10 minutah igre je hrvaški vezist streljal z desetih metrov, toda žoga je zletela čez gol. V 41. minuti je bil njegov poskus veliko natančnejši (sprožil je z roba kazenskega prostora), izkazal se je vratar Matija Orbanić.

V 45. minuti je bilo po prostem strelu vroče pred vrati Olimpije, a je Vidovšek pravočasno razčistil. Po 45 minutah je bilo razmerje v strelih 0:7 (v okvir vrat 0:2; na koncu 7:4).

Štor unovčil napako Karamatića
Drugi polčas je ponudil popolnoma drugačno sliko. Lob Kramariča je Vidovšek v 49. minuti ubranil, v 55. minuti pa je bil nemočen. Mateo Karamatić je naredil veliko napako, žogo je dobil Luka Štor, ki je z desne strani krenil proti Olimpijinemu golu in po drugem poskusu premagal Vidovška. V 76. minuti je Denis Bušnja takoj po vstopu v igro po podaji Kramariča zadel vratnico ob strelu z glavo.

Olimpija še drugič v letošnji sezoni izgubila v Šiški

"Tekmecu podarili čaroben vitamin"
"Ključna je bila taktična sprememba pri branjenju. V drugem polčasu smo dobro pritisnili na vse tri Olimpijine osrednje branilce, ob pravem času, nismo pustili, da bi žoga prihajala do zadnjega zveznega igralca. Olimpija je bila prisiljena iti z dolgo žogo, to pa je naša igra – smo boljši v igri na drugo žogo, pri dobljenem duelu in potem v igri naprej, zato smo si ustvarili bistveno več priložnosti. Bilo me je strah, da na koncu ne bomo nagrajeni za vse priložnosti, a nismo odnehali. Zelo pomembno je, da nismo prejeli zadetka, na prejšnjih tekmah smo ga pogosto dobili prvi. Ostali smo disciplinirani," je povedal trener Brava Aleš Arnol.

Kot že nekajkrat v tej sezoni, nas je trener med odmorom opozoril na napake in pri čem moramo biti v drugem polčasu boljši. Olimpija se je še malo bolj odprla, kar je nam ugajalo. To smo znali izkoristiti.

Luka Štor

Medtem je njegov kolega na Olimpijini klopi Albert Riera obžaloval, da zmaji niso unovčili priložnosti v prvem polčasu. "Ko tekmecu podariš čaroben vitamin, omogočiš, da gre na odmor z izidom 0:0, in ga ne dotolčeš, ko bi ga lahko, potem začuti, da lahko na tej tekmi nekaj iztrži. To jih je dvignilo, nas pa prav nasprotno."

Podobno je v pogovoru za Val 202 tekmo ocenil kapetan Timi Max Elšnik: "V prvem polčasu smo imeli čisto vse v svojih rokah, sami smo si krivi, da nismo izkoristili priložnosti in 'ubili' Brava. Če bi povedli, bi bil drugi polčas čisto drugačen. Preskok igra je značilna za Bravo. Včasih je to tudi malo loterija, kam se bo žoga odbila. Bili so malo spretnejši in srečnejši od nas, s tem so nam delali težave. Proti koncu tekme smo tudi mi poskušali z dolgimi žogami preskočiti njihovo zadnjo vrsto, a nismo bili dovolj konkretni in spretni."

Olimpija bo imela v nedeljo na večnem derbiju v Stožicah priložnost, da potrdi naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija bo imela v nedeljo na večnem derbiju v Stožicah priložnost, da potrdi naslov prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

V nedeljo bi Olimpija lahko potrdila naslov
Bravo, ki je oktobra Olimpijo doma premagal kar s 6:1, je z današnjo zmago verjetno naredil odločilen korak k obstanku. "Bežimo Gorici in Taboru, nismo pa še zbežali. Iskati moramo točke na vsaki tekmi in sami poskrbeti za svojo usodo," je dejal Arnol.

Na vrhu lestvice razlika med vodilno Olimpijo in Mariborom ostaja 12 točk. Olimpija si lahko že zagotovi naslov prvaka z zmago na nedeljskem derbiju, ki se bo začel ob 17.30, če Celje v soboto ne bo premagalo Tabora. Če bi danes zmagala, bi ji v nedeljo zadostoval že remi.

"Žalostno je, da v tej sezoni nismo uspeli zmagati na stadionu ŽAK-a. Toda prejšnjič smo po visokem porazu v Šiški na derbiju dobro odgovorili, tako da to gotovo ne bo vplivalo na našo samozavest. Glave gor, gremo po naslov v nedeljo, razveseliti želimo Ljubljano," je poudaril Elšnik.

Na tribuni je bil tudi Ante Šimundža, ki je v sezoni 2020/21 Muro popeljal do edinega naslova državnih prvakov. Foto: www.alesfevzer.com
Na tribuni je bil tudi Ante Šimundža, ki je v sezoni 2020/21 Muro popeljal do edinega naslova državnih prvakov. Foto: www.alesfevzer.com

Mura vse dlje od evropske vstopnice
V pomembnem dvoboju za mesta, ki vodijo v Evropo, je Celje (štiri dni po pokalnem izpadu proti Olimpiji) na Fazaneriji pred več kot 3000 gledalci z 0:2 ugnalo Muro, ki je zaradi zdravstvenih težav ni vodil trener Dejan Grabić.

Celje ima na tretjem mestu lestvice 51 točk, tri manj od Maribora in pet več od Kopra. Mura je šesta.

Ikwuemesi zadel po podaji Popovića
Ob odmoru so gostje vodili z 0:1, potem ko je enajstmetrovko (Kuzmić je v kazenskem prostoru igral z roko) v 42. minuti unovčil Lovro Bizjak.

Več živahnosti na obeh straneh je bilo v drugem polčasu, v 55. minuti je imel lepo priložnost za izenačenje Mirlind Daku, ki je bil sam pred vratarjem Matkom Obradovićem, končni izid pa je v 57. minuti po protinapadu in podaji Denisa Popovića postavil Charles Ikwuemesi.

Mihael Klepač je malo pozneje z glavo zadel prečko. Ob koncu je bilo še nekaj priložnosti, vendar se izid ni spremenil. To je peti domači poraz Mure (danes 11 strelov, trije v okvir vrat) v letošnji sezoni državnega prvenstva.

Celjani pred več kot 3000 gledalci na Fazaneriji ugnali Muro

30. krog:
BRAVO
– OLIMPIJA 1:0 (0:0)
1750; Štor 55.

Bravo: Orbanić, Kavčič, Katinić, Jakšić, Španring, Trdin, Selan, Kramarič, Svetlin, Kurtović, Štor (75./Bušnja).

Olimpija: Vidovšek, Estrada, Karamatić, Lasickas (62./Krefl), Sualehe, Doffo (68./Špehar), Elšnik, Posavec (62./Aldair), Sešlar (80./Nukić), Kvesić (62./Krdžalić), Rui Pedro.

Sodnik: Denis Šabanagić (Ljubljana)

Elšnik: V prvem polčasu smo dominirali in nismo zadeli, dali smo jim veter v jadra

MURA – CELJE 0:2 (0:1)
3050; Bizjak 42./11-m, Ikwuemesi 57.

Mura: Mihelak, Kuzmić, Cipot, Morris, Beganović, Zličić (58./Kous), Tripi (77./Šimkus), Kasalo (65./Petković), Klepač, Daku, Šarić (77./Šroler).

Celje: Obradović, Vuklišević, Zec, Matko (92./Bajde), Kouter, Popović, Zabukovnik, Ajhmajer, Karničnik, Bizjak, Kargbo (46./Ikwuemesi).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)


Odigrano v soboto:
CB24 TABOR SEŽANA – DOMŽALE 1:1 (1:1)
400; Šušnjara 17.; Brecl 44.

KALCER RADOMLJE – GORICA 2:0 (1:0)
200; Nuhanović 35./11-m, 72.

MARIBOR – KOPER 3:1 (1:0)
2800; Tolić 43., Laušić 54., Brnić 72.; Edomwonyi 96./11-m

Sorodna novica Maribor zanesljivo odpravil Koper, Radomlje po zmagi nad Gorico še bližje obstanku
Lestvica:                              
OLIMPIJA          30 21  3  6 51:29 66 
MARIBOR           30 16  6  8 63:35 54 
CELJE             30 14  9  7 41:32 51 
KOPER             30 13  7 10 39:29 46 
DOMŽALE           30 11 11  8 42:34 44 
MURA              30 10 12  7 40:36 42 
BRAVO             30  8  6 16 28:33 30 
KALCER RADOMLJE   30  6 12 12 27:49 30 
GORICA            30  4 10 16 24:47 22 
CB24 TABOR SEŽANA 30  3 12 15 25:56 21