Mirlindu Dakuju ni uspelo premagati Matevža Vidovška, ki je na svoji 13. tekmi v tej sezoni še dvanajstič ostal nepremagan. Gol je prejel le proti Kopru 30. oktobra (2:1). Foto: www.alesfevzer.com
Mirlindu Dakuju ni uspelo premagati Matevža Vidovška, ki je na svoji 13. tekmi v tej sezoni še dvanajstič ostal nepremagan. Gol je prejel le proti Kopru 30. oktobra (2:1). Foto: www.alesfevzer.com

"Potrebujemo 15, 20 priložnosti, da dosežemo zadetek. Ni treba biti strokovnjak, da ugotoviš, da je 31 doseženih golov na 19 tekmah premalo. Vodstvo kluba bo moralo najti rešitev za to težavo," je v izjavi za Šport TV po koncu sinočnje tekme, ki se je končala z 0:0, med drugim povedal trener Olimpije.

V torek je gotovo bentil med spremljanjem izpada neučinkovite španske reprezentance na svetovnem prvenstvu v Katarju proti Maroku, dva dni pozneje je zmajeval z glavo zaradi napadalne predstave svojih fantov.

"Lahko si boljši tri četrt tekme, toda če ne dosežeš zadetka, je nemogoče zmagati. Čim prej moramo znova začeti zmagovati, prva priložnost bo v nedeljo v Sežani. Že od začetka sezone sicer govorim, da sem nisem prišel samo zato, da bi zmagoval, ampak da izboljšam to ekipo."

V prvem polčasu je Olimpija zatresla mrežo prek Svita Sešlarja, vendar je bil njegov zadetek razveljavljen zaradi prepovedanega položaja Maria Kvesića. Hrvat je bil najbližje golu v drugem polčasu, ko je v 65. minuti zadel vratnico. Vprašanje pa je, ali ne bi VAR, če bi bil Kvesić malenkost natančnejši, razveljavil tudi tega zadetka.

Klepač in Sešlar zadela iz prepovedanega položaja – brez golov v Stožicah

Nukić na gol čaka od sredine septembra

Na drugi strani je imela svoje priložnosti tudi Mura. V prvem polčasu se tudi sama ni veselila vodstva zaradi VAR-a, po enkrat pa je v vsakem polčasu zapretil z 11 goli najboljši strelec lige Mirlind Daku. Tudi prepih v obrambi je zmotil Riero: "Povsod na igrišču smo bili boljši kot tekmeci, a je bila Mura nevarna vsakič, ko je bila v našem kazenskem prostoru. Dvakrat se je z obrambo izkazal Vidovšek, enkrat so jim zadetek razveljavili zaradi prepovedanega položaja, še enkrat so bili blizu gola."

V zadnjih devetih krogih je Olimpija dosegla samo deset zadetkov, v tem času je le trikrat zmogla več kot en gol. Mustafa Nukić je zadnjič zadel 17. septembra v Murski Soboti, Rui Pedro 30. oktobra proti Kopru.

Morda bi bilo bolje, da na naslednji tekmi igramo na protinapade. Da čakamo v obrambi na tekmečeve napake in jih nato izkoristimo s hitrimi protinapadi. Tako kot to počno vsi naši tekmeci. Morda bomo tako dosegli več golov. Razočaran sem, ker želimo več. Ne obremenjujem se s preostalimi, le s svojo ekipo. Imam občutek, da bi morali biti 20 točk pred drugimi.

Albert Riera na novinarski konferenci po tekmi

Prednost pred drugouvrščenim Koprom je 13 točk, Mura in Celje zaostajata še točko več za Ljubljančani, vendar je vse bližje drugemu mestu Maribor, ki ima realno največ možnosti, da se jim v nadaljevanju sezone najbolj približa. Največ je zaostajal 19 točk za Olimpijo, zdaj je 15 točk za večnimi tekmeci. "Ne zanima me razlika na lestvici, razmišljam samo o svojem moštvu," poudarja Riera. Osem zaporednih zmag je od julija do oktobra nanizala Olimpija v Stožicah, december ji je pred domačimi gledalci prinesel samo dve točki.

Mura je v zadnjih devetih krogih izgubila le v Mariboru na začetku novembra (5:1). Trener Damir Čontala, ki mu Riera po tekmi ni dal roke, ampak je odvihral mimo njega v slačilnico, ni bil zadovoljen s prvim polčasom ob severni ljubljanski obvoznici, veliko bolj pa z drugim. Neodločen izid je bil po njegovem mnenju pravičen. Vse več je govoric, da naj bi Luka Bobičanec kariero nadaljeval v Celju, v Ljubljani ga ni bilo v ekipi Sobočanov.

Statistika tekme Olimpija – Mura (vir: Šport TV)

Streli: 13:8 (v prvem polčasu 8:4)

V okvir vrat:
2:3 (1:1)

Koti:
7:2 (4:0)

Prekrški:
12:11 (4:4)

Posest žoge:
65:35 odstotkov (69:31)

Krznarjeva bojazen hitro odveč

Maribor je že v torek napolnil mrežo Radomelj in se veselil najvišje zmage katerega koli kluba v tej sezoni. Ob slavju s 7:0 je bil prvi mož srečanja s hat-trickom Žan Vipotnik, ki je zdaj z osmimi goli najboljši strelec Štajercev. Vse tri zadetke je dosegel iz neposredne bližine. Že po 10 minutah je bilo 2:0, sredi prvega polčasa 3:0.

"Pred tekmo sem se zelo bal tega dvoboja, Radomlje so lahko zaradi svoje agresivnosti izredno neprijeten tekmec. Toda mi smo bili res na fantastični ravni pri hitrosti igre in to je prineslo rezultat. Odigrali smo zrelo in dobro. Seveda pomaga in olajša nalogo, ko hitro dosežeš zadetek. Zgodilo se je, da smo izkoristili tako prvo kot tudi drugo priložnost. Hitro smo odločili tekmo, toda veseli, da se nismo ustavili. 'Vipi' je v zagonu, ki si ga je zaslužil. Naj le tako nadaljuje," je povedal trener Damir Krznar.

Vipotniku se je odprlo

20-letni Vipotnik počasi dokazuje, zakaj je bil v mlajših kategorijah med najobetavnejšimi slovenskimi nogometaši. V sezoni 2016/17 je za ekipo Maribora do 15 let na 26 tekmah dosegel kar 58 zadetkov, v sezoni 2018/19 pa v kadetski ligi na 26 tekmah 37 golov. S tem je bil najboljši strelec I. SKL, 14 mesecev mlajši Benjamin Šeško je tedaj v dresu Domžal na 23 tekmah v statistiko vpisal 21 zadetkov in nato odšel v Salzburg. Tudi pri mladincih je Konjičan uspešno tresel mreže.

Spomladanski del sezone 2020/21 je preživel pri Gorici, kjer je dobil prvo priložnost za igranje v članski prvi ligi (17 tekem, en zadetek). Nato se je vrnil v Maribor, a bil v drugem delu pretekle sezone znova posojen, takrat v Triglav. V drugoligaški konkurenci se je na 11 tekmah osemkrat vpisal med strelce. Prvi gol v vijoličastem dresu v Prvi ligi je dočakal ob 17. nastopu za Maribor 2. oktobra v Novi Gorici (1:4). Preostalih sedem je prispeval na zadnjih petih tekmah. V nedeljo se bo v zadnjem letošnjem krogu v Ljudskem vrtu znova srečal z nekdanjimi soigralci iz mesta vrtnic.

Zadetki s tekme Maribor – Kalcer Radomlje
Zadetki s tekme Koper – Tabor Sežana
Zadetki s tekme Domžale – Celje
Priložnosti na tekmi Gorica – Bravo

20., zadnji krog v letu 2022

Sobota ob 13.00:
BRAVO – KOPER

Nedelja ob 13.00:
CB24 TABOR SEŽANA – OLIMPIJA

Ob 15.00:
MARIBOR – GORICA

Ob 17.30:
KALCER RADOMLJE – CELJE

Ponedeljek ob 17.30:
MURA – DOMŽALE


Lestvica:                             
OLIMPIJA           19 14 3  2 31:16 45
KOPER              19  9 5  5 30:18 32
MURA               19  8 7  4 31:24 31
CELJE              19  8 7  4 27:23 31
MARIBOR            19  9 3  7 43:26 30
DOMŽALE            19  7 7  5 30:24 28
BRAVO              19  6 4  9 19:17 22
GORICA             19  2 7 10 13:28 13
KALCER RADOMLJE    19  2 7 10 15:39 13
CB24 TABOR SEŽANA  19  2 6 11 14:38 12