Redkodkaj Olimpija in Maribor v javnosti nastopata skupaj in s poenotenim stališčem, tokrat se je vodilnima slovenskima kluboma v pismu vladi pridružila še tretja Mura. Foto: www.alesfevzer.com
Redkodkaj Olimpija in Maribor v javnosti nastopata skupaj in s poenotenim stališčem, tokrat se je vodilnima slovenskima kluboma v pismu vladi pridružila še tretja Mura. Foto: www.alesfevzer.com

Po odločbah vladnih ukrepov v boju proti koronavirusni epidemije, izdanih v Uradnem listu, se med aprilskim zaprtjem države prekinjajo športna tekmovanja, z izjemo velikih mednarodnih športnih prireditev. Ob nedeljski obrazložitvi na novo sprejetih ukrepov je sicer ministrica za šport Simona Kustec dejala: "Za profesionalne športnike ni nobenih novih omejitev."

Vseeno se prvoligaška in druga državna tekmovanja ustavljajo za enajst dni, kar pa je sprožilo poenoteno pismo vodilnih treh klubov Prve lige.

Javno pismo NK Olimpije Ljubljane, NK Maribora in Mure, ki so ga vladi poslali in podpisali predsedniki omenjenih prvoligaških klubov in so ga naslovili "Država proti športu", objavljamo v celoti pod črto.


Odziv treh vodilnih klubov na nesprejemljive ukrepe

Kot trenutno vodilni slovenski nogometni klubi želimo s skupno izjavo izpostaviti pomisleke, ki jih imamo v povezavi s t. i. zaprtjem države za obdobje najmanj naslednjih 11 dni. Klubi, ki bi ob zdajšnji razvrstitvi na lestvici zastopali našo državo v novi sezoni v evropskem klubskem tekmovanju, izražamo veliko zaskrbljenost, kaj bi to pomenilo za vsak posamezen klub, za nogomet pri nas nasploh, kot predstavnike Slovenije pa bi nas spravilo v neenakovreden položaj s konkurenco, saj bomo ob napovedanem ukrepu kot edina država ustavili profesionalno tekmovanje, kar pomeni, da bi v hitro bližajoče se poletne kvalifikacije, ki z namenjenim finančnim skladom lahko pomenijo vir preživetja ali neprimerno olajšajo nadaljnje delovanje, vstopili s slabšim izhodiščem kot vsi preostali tekmeci po stari celini.

Popolnoma se zavedamo, da je zdravje ljudi na prvem mestu in mora biti prioriteta vseh, ki odločajo. Vendar enostavno ne moremo prezreti dejstva, da ukrepi med seboj niso usklajeni in med drugim škodijo tudi slovenskemu športu. Odločitev, da se prekinejo vsa nogometna tekmovanja in celo treningi, vključno s prvo slovensko ligo, razumemo kot nepoznavanje položaja športnikov v Sloveniji. Če posplošimo, lahko namreč brez težav rečemo, da gre pri športu za svojevrstno gospodarsko panogo, ki je bila v zadnjem letu bistveno okrnjena, finančno oslabljena in zdaj celo odpovedana.

Šport je doslej poskrbel za neprecenljivo prepoznavnost Slovenije v svetu, brez izdatnih vlaganj, ampak z neizmernim trudom vsakega posameznega športnika in športnega delavca. Zato bi bila tovrstna odločitev neprimerna in podcenjujoča do panoge, ki najbolj promovira državo daleč zunaj naših meja.

Kaj sledi? Ali lahko v tem primeru pričakujemo tudi propad kakšnega izmed nogometnih klubov, morda prvoligaškega? Če bomo nadaljevali v tem ritmu – zagotovo. Seveda tukaj ne govorimo samo o nogometnih klubih kot športnih ustanovah, kot o znamkah lokalnega okolja. Govorimo o zaposlenih in odvisnih osebah, ki jim nogometno delovanje predstavlja glavni in večinoma edini prihodek za preživetje. V to kategorijo poleg nogometašev in strokovnega štaba sodijo tudi trenerji nogometne šole, zaposleni v upravah klubov, vzdrževalci objektov itd.

Kakšni so zgledi iz tujine? V drugih evropskih državah se državna prvenstva (na prvoligaški ravni) igrajo nemoteno ob upoštevanju ukrepov. V Sloveniji pa bomo poleg tekem prepovedali tudi treninge!? Hkrati pa bo druženje omogočeno v času velikonočnih praznikov, prav tako je dovoljena rekreacija … To je le eden izmed primerov med seboj nasprotujočih si ukrepov, ki jih je težko razumeti, še manj sprejeti. Vsi igralci, člani strokovnega štaba in zaposleni v klubu opravljajo redna testiranja na koronavirus, zato lahko zatrdimo, da je izvajanje treningov varno ter poteka ob doslednem upoštevanju vseh ukrepov.

Ob napovedanih ukrepih, ki pomenijo nepopravljivo škodo športu in so v popolnem nasprotju z načelom o športu kot načinu življenja, se nam porajajo mnoga vprašanja. Kdo bo kril finančno škodo klubov, kako dolgo se lahko to 11-dnevno zaprtje še podaljša, kdaj nam bo ob pestrem reprezentančnem in evropskem ritmu sploh uspelo nadomeščati tekme...? Paradoks pa je, da smo imeli primere, ko so posamezni klubi prejeli kazen inšpekcije za delo zaradi zamujenega izplačila plač v vrednosti 1500 EUR, na drugi strani pa je prav država tista, ki nam ne dovoljuje, da opravljamo svojo dejavnost.

Zato izražamo enotno stališče in menimo, da odločitev pristojnih organov izkazuje nepremišljenost, ali kot že zapisano, nepoznavanje trenutnih razmer v športu. Vodilni slovenski nogometni prvoligaši podpiramo poziv kolektivnih panožnih športnih zvez za nadaljevanje tekmovanj.

Šport ni problem. Šport je rešitev!

Milan Mandarić
NK Olimpija Ljubljana

Drago Cotar
NK Maribor

Robert Kuzmič
Mura


Vodilni trije klubi opozarjajo, da se v drugih evropskih državah, ki tudi gredo skozi različne oblike zaprtij, vsaj prvoligaška tekmovanja igrajo nemoteno naprej, seveda ob upoštevanju protikoronskih ukrepov. Foto: www.alesfevzer.com
Vodilni trije klubi opozarjajo, da se v drugih evropskih državah, ki tudi gredo skozi različne oblike zaprtij, vsaj prvoligaška tekmovanja igrajo nemoteno naprej, seveda ob upoštevanju protikoronskih ukrepov. Foto: www.alesfevzer.com

Vodilna peterica v razmiku petih točk
Na lestvici Prve lige po 27. krogu vodi Olimpija s 50 točkami in odigrano tekmo manj, Maribor ji sledi z 49 točkami, Mura na tretjem mestu pa jih je zbrala 45.

V obdobju zaprtja države je bilo predvideno igranje dveh krogov – 28. in 29. – državnega prvenstva v nogometu. Ob tem bi Olimpija vmes z ljubljanskim tekmecem Bravom odigrala še prestavljeno zaostalo tekmo 27. kroga.

SPORED TEKEM, PREDVIDENIH V ČASU ZAPRTJA

28. KROG

Sobota, 3. aprila, ob 15.00:
BRAVO – DOMŽALE
Ob 17.15:
GORICA – OLIMPIJA
Ob 20.15:
ALUMINIJ – MARIBOR
Ponedeljek, 5. aprila, ob 17.00:
MURA – CELJE
Torek, 6. aprila, ob 17.00:
KOPER – CB24 TABOR SEŽANA

PRELOŽENA TEKMA 27. KROGA
Sreda, 7. aprila, ob 17.15:
OLIMPIJA – BRAVO

29. KROG

Sobota, 10. aprila:
GORICA – BRAVO
OLIMPIJA – KOPER
CB24 TABOR SEŽANA – MURA
CELJE – ALUMINIJ
MARIBOR – DOMŽALE