Rok Kronaveter, junak srečanja v Stožicah. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Rok Kronaveter, junak srečanja v Stožicah. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Andres Vombergar, ki je v prejšnjem krogu odločil večni derbi v Ljudskem vrtu, je na zelenico stopil v drugem polčasu, potem ko je v napadu zamenjal Leona Benka. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Luka Zahović se je s tremi zadetki v Celju zavihtel na vrh lestvice strelcev letošnje Prve lige. Foto: www.alesfevzer.com
Gladka zmaga Domžal v Kranju
Pomembna zmaga Rudarja v boju za četrto mesto
Bugrić se je od navijačev poslovil z dvema goloma
Zahović s hat-trickom podaljšal upanje vijoličastih
Kronaveter: Po težki sezoni je forma zdaj prava

Razlika med vodilnima ekipama domačega prvenstva torej ostaja ista (dve točki), o naslovu prvaka bo odločal zadnji krog, v katerem bo Olimpija gostovala pri Domžalah, Maribor pa bo v Ljudskem vrtu gostil Gorico.

Oba nasprotnika zeleno-belih in vijoličastih sta v 35. krogu dosegla visoko zmago. Domžalčani so se v gosteh znesli nad Triglavom (0:4), Gorica pa je brez večjih težav strla Ankaran (4:1).

"Krona" razveselil Stožice
Olimpija je tekmo začela silovito, ves čas je oblegala vrata nasprotnika, v napadu je bil najdejavnejši Rok Kronaveter, ki je že v 6. minuti ogrel dlani vratarja Žige Freliha, tri minute pozneje je tudi lepo izvedel prosti strel, po katerem je žogo z golove črte izbil branilec Marko Krajcer. Ljubljančani so nato po lepi akciji povedli v 12. minuti. Krčani so v obrambi storili grobo napako, žogo je pri izbijanju zgrešil Krajcer, Kronaveter pa je okroglo usnje iz bližine poslal pod prečko za 1:0.

Benko zapravil nekaj priložnosti
V naslednjih minutah je obrambi Krškega najbolj pretil Leon Benko. Ta je v 20. minuti iz težkega položaja po Frelihovi obrambi sprožil čez gol, pet minut pozneje je po podaji Mitcha Apauja žogo poslal mimo desne vratnice. Po dobre pol ure igre je zatresel še zunanji del mreže, hip zatem je povsem neovirano na drugi vratnici žogo čez prazen gol poslal še Ricardo Alves. Olimpija je bila občutno boljši nasprotnik, zadnjo pravo priložnost v prvem polčasu je zapravil Kronaveter, ki je po odličnem delu Stefana Savića na desni strani sprožil ob drugi vratnici, a mu je veselje na golovi črti z odlično obrambo preprečil Frelih. Razmerje v strelih v prvem polčasu – 14:1 za Ljubljančane.

Kronaveter podvojil vodstvo zmajev
V nadaljevanju so gostje iz Dolenjske zaigrali nekoliko bolje. Nekajkrat so pritisnili na vrata Aljaža Ivačiča, ki pa je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Na drugi strani zelenice so bili dejavni tudi gostitelji, v 66. minuti je bil v kazenskem prostoru storjen prekršek nad Savićem, z bele točke je bil zanesljiv Kronaveter. 2:0. Do konca tekme se izid ni več spremenil.

Šov Zahovića na štajerskem derbiju
Tako kot Olimpija so tudi Mariborčani tekmo v Celju začeli silovito. Akcija se je bolj ali manj odvijala na celjski polovici, vroče je bilo v 17. minuti, ko sta gostiteljem zapretila Luka Zahović in Marcos Tavares, a je ostalo pri 0:0. Mreža se je vendarle zatresla po pol ure igre, ko je branilec Saša Ivković žogo iz težkega položaja spretno pospravil v mrežo po natančnem predložku Amirja Derviševića. Vodstvo je pet minut pozneje podvojil Zahović, ki je po kratki podaji Dareta Vršića z natančno odmerjenim udarcem žogo mojstrsko poslal v desni kot vrat Metoda Jurharja. V drugem polčasu so bili gledalci priča pravemu šovu Zahovića, ki se je še drugič med strelce vpisal po uri igre. V akciji za zadetek je Vršič zadel vratnico, žogo pa je po Tavaresovem predložku Zahović z glavo pospravil čez golovo črto. Mariborski napadalec je v 69. minuti dosegel hat-trick. Rezervist Dino Hotić, ki je na zelenici zamenjal Vršića, je spretno podal do 22-letnika, ki je z levico mojstrsko zadel malo mrežico za 4:0. Vseeno si je na tekmi prislužil rumeni karton, zaradi katerega bo moral izpustiti zadnjo tekmo sezone.

Visoka zmaga Domžalčanov v Kranju
Domžalčani so z visoko zmago nad Triglavom zapustili Kranj (0:4). V vodstvo jih je v 23. minuti popeljal Shamar Nicholson, ki je z glavo matiral nemočnega vratarja Elvisa Džafića. Vodstvo je kmalu po začetku drugega dela igre povišal Denis Tubić; v 48. minuti je Marko Alvir preigraval na desni strani kazenskega prostora domačih in nato podal do Nicholsona. Ta je poslal izvrstno podajo pred gol, kjer je Tubić z glavo žogo tik pred črto usmeril v mrežo. Adam Gnezda Čerin je poskrbel za 3:0, potem ko je sprožil z razdalje, žoga pa je vmes zadela Roka Elsnerja in presenetila Džafića. V sodnikovem dodatku je prvoligaški prvenec dosegel še rezervist Blaž Urh, ki je ušel zanki prepovedanega položaja in hladnokrvno zadel za končnih 4:0.

Burgić dvakrat v polno ob slovesu
Gorica je pred svojimi navijači premagala Ankaran (4:1). Dvoboj v Novi Gorici se je začel s kratko slovesnostjo ob Burgićevem slovesu, kar je gostitelje očitno dodatno motiviralo. Že v prvem resnem napadu so prišli do vodstva, ko je Uroš Celcer z leve strani poslal žogo v kazenski prostor, gostujoča obramba je reagirala nespretno, kar je v gneči iz neposredne bližine kaznoval Leon Marinič. Po pol ure igre je izid izenačil Vedran Gerc, ki je zadel od daleč, Gorica je znova povedla v 55. minuti, ko je odbito žogo po strelu Žige Lipuščka v mrežo pospravil Miran Burgić. Na 3:1 je povišal Jan Humar, končni izid (4:1) pa je s še drugim zadetkom na tekmi postavil Burgić.

Rudar slavil v Kidričevem
Maloštevilni gledalci v Športnem parku v Kidričevem so prvo res nevarno priložnost na tekmi med Aluminijem in Rudarjem iz Velenja videli v 19. minuti, ta pa je vodstvo prinesla gostom. Jaka Bijol je zadel z glavo po podaji Sandija Ćoralića. Gostitelji so izenačili v 27. minuti, ko je Ibrahim Mensah v gneči prišel do žoge in navkljub temu, da je eden izmed Rudarjevih igralcev ob njem padel, spravil žogo v gol. V 58. minuti je udarila velenjska napadalna dvojica. Djair Parfitt-Williams se je podpisal pod podajo, Dominik Radić pa je žogo poslal v gol. Kidričani so skušali priti do še enega zadetka in s tem točke, a jim ni uspelo. Še več, globoko v sodniškem dodatku je zmago gostov potrdil Jakob Novak, ki je zadel z roba kazenskega prostora v zgornji desni kot gola Aluminija.

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog:
OLIMPIJA - KRŠKO 2:0 (1:0)
5.000; Kronaveter 12., 66./11-m

Olimpija: Ivačič, Štiglec, Uremović, Zarifović, Apau, Miškić, Tomić, Kronaveter (78./Kapun), Alves (69./Davidson), Savić, Benko (64./Vombergar).

Krško: Frelih, Šturm, Krajcer, Kulinitš, Hing-Glover (76./Jakolić), Kovačič, Balić, Volarič, Mujan (80./Vekić), Škrbić, Mandić (70./Sokler).

Sodnik: Matej Jug (Tolmin)


CELJE - MARIBOR 0:4 (0:2)
1.900; Ivković 30., Zahović 35., 60.. 69.

Celje: Jurhar, Travner, Stojinović (67./Zorko), Džinić, Pišek, Pungaršek, Cvek, Lotrič (76./Pečnik), Požeg Vancaš, Lupeta (67./Poljanec), Vizinger.

Maribor: Handanović, Viler, Ivković, Rajčević, Milec, Vrhovec, Dervišević, Pihler (80./Ahmedi), Vršič (61./Hotić), Tavares (70./Mlakar), Zahović.

Sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj)


TRIGLAV - DOMŽALE 0:4 (0:1)
400; Nicholson 23., Tubić 48., Gnezda Čerin 63., Urh 92.

Triglav Kranj: Džafić, Bojić, Zec, D. Kryeziu, Elsner, Kuhar (51./Mlakar), Tijanić (51./Pušnik), E. Kryeziu, Majcen (64./Žorga), Udovič, Poplatnik.

Domžale: Milić, Melnjak, Žužek, Azemović, Tubić (68./Urh), Hodžić (60./Ibričić), Čerin Gnezda, Alvir, Rom, Nicholson (74./Vetrih), Franjić.

Sodnik: Vojko Goričan (Loče pri Poljčanah)


ALUMINIJ - RUDAR 1:3 (1:1)
200; Mensah 27.; Bijol 9., Radić 58., Novak 93.

Aluminij: Janžekovič, Mensah (48./Štor), Šme, Marinšek, Makengo (69./Rogina), Jakšić, Tahiraj, Martinović, Jurčević, Petrović (85./Klapan), Zeba.

Rudar Velenje: Pridigar, Ćoralić, Pušaver, Vasiljević, Tomašević, Bijol, Trifković (88./Bolha), Djair, Radić, Črnčič (66./Novak), Šehić (46./Tučić).

Sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)


GORICA - ANKARAN HRVATINI 4:1 (1:1)
500; Marinič 4., Burgić 55., 78., Humar 69.; Gerc 30.

Gorica: Sorčan, Gregorič, Kavčič, Lipušček, Celcer, Kolenc, Grudina (12./J. Humar), Marinič, Osuji, Žigon (64./Gulić), Burgić (82./Filipović).

Ankaran Hrvatini: Bužan, Mate, Badžim, Soldo, Ž. Humar (78./Matošević), Santos (27./Zemljak (72./Bišević)), Suljič, Nkama, Gliha, Vodeb, Gerc.

Sodnik: Darjan Kovačič (Grosuplje)

Lestvica:                              
OLIMPIJA         35 23 10  2  60:16  79
MARIBOR          35 23  8  4  74:28  77
DOMŽALE          35 22  6  7  78:30  72
RUDAR            35 15  5 15  50:48  50
GORICA           35 14  5 16  40:46  47
CELJE            35 13  8 14  55:51  47
KRŠKO            35  9  7 19  36:60  34
ALUMINIJ         35  8  9 18  39:61  33
TRIGLAV          35  6  7 22  28:68  25
ANKARAN HRVATINI 35  4 11 20  31:83  23
                                       
Gladka zmaga Domžal v Kranju
Pomembna zmaga Rudarja v boju za četrto mesto
Bugrić se je od navijačev poslovil z dvema goloma
Zahović s hat-trickom podaljšal upanje vijoličastih
Kronaveter: Po težki sezoni je forma zdaj prava