Nemanja Motika (prvi z desne) v dresu Bayerna. Foto: EPA
Nemanja Motika (prvi z desne) v dresu Bayerna. Foto: EPA

Olimpija je danes začela priprave na novo sezono, 20-letni krilni napadalec pa bo v Ljubljano prišel v torek in podpisal pogodbo. Olimpija ga je dobila brezplačno, a bo morala v prihodnje v primeru nogometaševega prestopa drugam Beograjčanom prepustiti odškodnino do 1,5 milijona evrov. Če bo Olimpija igralca prodala za višjo odškodnino, bo Zvezda dobila še 20 odstotkov preostanka odškodnine.

Debi v profesionalnem nogometu je Motika doživel 9. maja 2021, ko je v tretji nemški ligi zaigral na tekmi Bayerna II proti Unterhachingu. V pomladanski sezoni je dosegel 15 golov in zbral osem podaj ter vzbudil zaupanje Juliana Nagelsmanna, tako da si je prislužil vpoklic v prvo ekipo Bayerna, vendar priložnosti ni dobil.

Lani februarja je podpisal štiriletno pogodbo s Crveno zvezdo, ki ga je nazadnje posodila avstrijskemu klubu Lustenauu.

Motika je septembra 2018 odigral eno tekmo za nemško reprezentanco U-16, od novembra 2020 pa igra za mlajše srbske selekcije.

Olimpija se je okrepila tudi s 25-letnim izraelskim vezistom Saarom Fadido. V pretekli sezoni je Fadida v dresu Hapoela Hadere dosegel pet golov.

Ekipi se je prav tako pridružil avstrijski napadalno usmerjeni nogometaš Raul Alexander Florucz, ki ga je ljubljanski klub "rezerviral" že januarja. 22-letnik je bil v pretekli sezoni v majici Jaruna iz Zagreba z 12 zadetki drugi najboljši strelec hrvaške druge lige. Lahko je desni krilni napadalec ali napadalni vezni igralec.

Veteran Sudani podpisal za NK Maribor
V Mariboru se lahko pohvalijo s tretjo letošnjo okrepitvijo. To je dolgoletni reprezentant Alžirije (54 nastopov, 24 golov) Hilal Sudani, ki je igral že za nekaj večjih klubov, kot so Vitoria de Guimaraes, Dinamo Zagreb (196 tekem in 86 golov), Nottingham Forest in Olympiacos. V zadnjih dveh sezonah je bil v Savdski Arabiji. Z Mariborom je 35-letni Sudani podpisal pogodbo do poletja 2025.

"Gre za igralca z izjemno kakovostjo, najboljšega tujca, ki je igral za Dinamo in ima za seboj bogato mednarodno kariero. Vemo, kaj nam manjka. V ofenzivnem delu moramo biti nevarnejši, to smo z njegovim prihodom pridobili," je za klubsko spletno stran povedal športni direktor Marko Šuler.

Gaber Dobrovoljc na Fazaneriji
Vodstvo Mure je predstavilo še drugega novinca. Na Fazaneriji bo zaigral 30-letni izkušeni branilec Gaber Dobrovoljc, ki je večino kariere preživel v Domžalah. Nazadnje je bil član Radomelj. Pogodbo z Muro je podpisal do 31. decembra 2024. Do zdaj se je dvakrat preizkusil tudi na tujem, v sezoni 2019/20 je bil član turškega Fatih Karagümrük Spor Kulübü, v Islandiji pa je igral za KA Akureyri.

Dobrovoljc je v Prvi ligi Telemach zbral 215 nastopov in dosegel 16 zadetkov, zaigral pa je tudi na 21 tekmah slovenskega pokala in se dvakrat vpisal med strelce.

Robert Kuzmič, predsednik kluba, je bil zelo zadovoljen: "Gaber je nogometaš, ki je v Sloveniji že dokazal svojo vrednost. Verjamem, da smo z njim dobili izkušnje v obrambi. Najbolj pomembno je to, da je klub zrelim letom še vedno zelo ambiciozen in željan napredka."

"Takoj, ko sem izvedel, da se Mura zanima zame, sem bil vesel in zadovoljen, ker vem, da gre za enega največjih klubov v Sloveniji. Predvsem si želim doživeti to atmosfero Fazanerije. Vsakič, ko sem prišel sem, sem se počutil dobro. Navijači res znajo narediti pravo vzdušje in to je bil zagotovo eden od razlogov, da sem se odločil za prihod v Muro. Mislim, da je to en korak naprej v moji karieri in se že zelo veselim," je za spletno klubsko stran dejal Dobrovoljc.

Začetek nove sezone za nogometaše Maribora