Preveč sem trpel, da bi se že veselil naslova Olimpije

Zato ne preseneča, da se tokrat številni navijači zeleno-belih – ko je prednost še večja, kar 16 točk, in je do konca le deset krogov – ne želijo prezgodaj veseliti. Med njimi je tudi profesor matematike Matjaž Homar, znan po vzdevku OptaŽabar, ki je bil gost podkasta Žoga je okrogla.

"Tisti človek, ki ga je pičila kača, se še zvite vrvi boji," pravi Homar. Grenke izkušnje iz zadnjih sezon so ga naučile, da nikoli ni konec, dokler ni konec. Pred dvobojem z Domžalami je bil optimističen, pravi, velikokrat se zgodi, da ko gre na tekmo in pričakuje zmago, se zgodi ravno nasprotno. Zeleno-beli so v nedeljo po treh zaporednih zmagah izgubili na domačem igrišču s 4:1. "To je Olimpija. DNK kluba je trpljenje. Štirideset let je ta klub že totalno neorganiziran, niza pa dobre rezultate, vsaj v tej sezoni," meni OptaŽabar.

Sorodna novica Brskanje po zgodovini: kako je Olimpija premagala UKC Ishias

Nogometni matematik

Homar združuje svoj poklic s svojo strastjo – matematiko in nogomet. S kolegom Miho Zupanom iz podkasta Enotnost je zbral izjemno bogato podatkovno bazo o tekmah Olimpije. Od leta 1945 ima popisane skoraj vse tekme ljubljanskega kluba, s prvimi postavami in drugimi ključnimi podatki. Teh tekem je bilo skoraj 2800, skoraj 99 odstotkov pa ima zabeleženih. Od tod črpa podatke, ki jih lahko spremljate prek OptaŽabarja, torej prek njegovih računov na družbenih omrežjih.

Olimpija je v nedeljo šele četrtič v samostojni Sloveniji ob polčasu doma izgubljala s 3:0, kar na treh od teh štirih tekem pa so bili tekmeci Domžalčani, je ugotovil Homar. Pa tudi to, da je Aldin Jakupović med tednom dni postal šele četrti 16-letnik v zadnjih petdesetih letih, ki je debitiral za Olimpijo. Prejšnji igralec, ki mu je to uspelo, je bil Jan Oblak.

Sorodna novica 100-odstotnih priložnosti v nogometu ni oziroma so v resnici 30-odstotne

Homar skuša iz morja informacij izluščiti navdihujoče statistične kapljice. Pravi, da je pri tem ključno, da so podatki pravilno razvrščeni in večkrat pregledani. Homar je pri tem izjemno pedanten, a pravi, da se kljub temu lahko tu in tam prikrade kakšna napaka. Pet let je vestno urejal in digitaliziral vse podatke, kadar koli je imel čas, tudi sredi noči, če je bilo treba, pravi, kar pri očetu treh otrok ni bilo tako redko.

"To sem začel, ker imamo nekaj duše v nogometu. Imamo bogato zgodovino. Lahko smo ponosni na to. Zato pogosto objavljam kronistične podatke. Pa dobim odziv: 'Joj, ta je tudi takrat igral. Sem pozabil nanj, pa me je oče vozil na tekme za Bežigrad. Hvala, da to objavljaš, da se spominjam svoje mladosti.' Pomembno mi je, da se navijači počutijo ponosne," pravi Homar.

Sorodna novica Riera: Če bo pri strasti in želji kdo popustil, bo imel z mano težave

Doffo za Olimpijo kot Makelele nekoč za Chelsea

Z osrednjim nogometnim reporterjem Vala 202 Boštjanom Janežičem in voditeljem podkasta Žoga je okrogla Luko Petričem je debatiral tudi o kadru Olimpije in ključnih igralcih sedanjega moštva. Omenili so Agustina Doffa. Argentinec je postal nezamenljiv člen ekipe.

Janežič pravi, da zanj ni prave menjave, da si Doffo tudi želi odigrati vsako tekmo in da ve, kaj je treba narediti z odvzeto žogo, Homar pa je našel vzporednico v svoji drugi nogometni ljubezni, v Chelseaju, in ga označil za belo verzijo Makéléléja. "Metronom ekipe. Med tekmo ga redko vidiš, če ga pa ni, ga strašno pogrešaš. Igralci vedo, da če se bo žoga izgubila, bo on stal za njimi. Šestdeset odstotkov žog dobi, 11, skoraj 12 v povprečju na tekmo. To je veliko. Verjetno je eden najboljših treh igralcev v ligi," trdi Homar.

Zanimivo bo videti, kako bo Olimpija igrala brez Doffa v Celju, Ljubljančane pa ta teden čaka še eno zahtevno gostovanje, in sicer v Murski Soboti.

Olimpija je tudi v nasprotju s kadrom izpred dveh, treh let zgradila jedro mladih slovenskih igralcev. Sestavljajo ga Matevž Vidovšek v golu, Marcel Ratnik v obrambi ter na sredini igrišča Svit Sešlar in kapetan Timi Max Elšnik, ki je ta hip Homarjev najljubši igralec zeleno-belih.

27-letni obrambni vezist Agustin Doffo je otrok Veleza, kjer se pa ni ustalil v prvi ekipi. Eno sezono je preživel na posoji pri drugi ekipi Villarreala v Španiji, zatem je eno leto igral za Chapecoense v Braziliji, sledilo je leto v Čilu pri O'Higginsu, pred prihodom v Ljubljano pa je dve sezoni preigral za Tuzlo v BiH-u. Foto: www.alesfevzer.com
27-letni obrambni vezist Agustin Doffo je otrok Veleza, kjer se pa ni ustalil v prvi ekipi. Eno sezono je preživel na posoji pri drugi ekipi Villarreala v Španiji, zatem je eno leto igral za Chapecoense v Braziliji, sledilo je leto v Čilu pri O'Higginsu, pred prihodom v Ljubljano pa je dve sezoni preigral za Tuzlo v BiH-u. Foto: www.alesfevzer.com

Če bi bil Abramovič še lastnik, Potterja ne bi bilo več

Trojica je v podkastu Žoga je okrogla debatirala tudi o toplo-hladni sezoni Chelseaja. Londončani so prejšnji teden dvakrat zmagali in tako omilili pritisk na trenerja Grahama Potterja. Homar pravi, da Potterja ne bi bilo več v klubu, če bi bil lastnik kluba še vedno Roman Abramovič. Chelsea je namreč v Angliji daleč za najboljšimi, v Evropi pa se je uvrstil med osem najboljših po zmagi nad Dortmundom.

Navijači so sprva dvomili o novem vodstvu, ki je samo za odškodnine zapravilo več kot 600 milijonov evrov v tej sezoni, zdaj pa se čuti optimizem tudi zato, ker je moč bolj razpršena kot prej in ni vse v rokah enega človeka, kot se je pogosto zdelo v času Abramoviča. Homar poleti pričakuje čistko v klubu – da bodo odšli tisti, ki ne igrajo. Med igralci na izhodnih vratih bi bil lahko tudi Mason Mount, ki razdvaja navijače. Homar pravi, da številni, predvsem tisti, ki pogosto obiskujejo tekme, Mounta podpirajo in ne želijo, da bi ga klub prodal, drugi navijači, predvsem tisti iz tujine, pa bi mu najraje pokazali vrata.