V Kidričevem so ocenili, da prva liga zanje ne pride v poštev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
V Kidričevem so ocenili, da prva liga zanje ne pride v poštev. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zdenko Verdenik
Zdenko Verdenik se poslavlja zaradi neambicioznosti kluba. Foto: MMC RTV SLO
Koliko moštev bo imela prva liga?
Licenciranje: Veliko vprašanj, malo odgovorov

Verdenik je to odločitev sprejel zaradi premajhnih ambicij kluba. Za MMC je razložil: "To je zame osebno in za ves igralski kader veliko razočaranje. Ves čas smo govorili o igranju med elito in si ga na igrišču tudi izborili."
Usoda Interblocka je bila znana že zgodaj popoldne, zvečer pa je prišla še novica o zavrnitvi prvaka druge lige Aluminija.
Talum zahteva izvajanje osnovnega poslanstva
Upravni odbor nogometnega kluba iz Kidričevega je odločitev sprejel na izredni seji. Ker je igranje v prvi ligi povezano z višjimi stroški in z visokimi investicijskimi vlaganji v izgradnjo infrastrukture, bi to ob dolgoročno nezagotovljenih virih financiranja lahko ogrozilo osnovno dejavnost kluba in njegov obstoj. Prav izvajanje osnovnega poslanstva kluba je osnovna zahteva glavnega pokrovitelja Taluma, ki svoj prispevek h klubskemu delu veže izključno na njegovo uresničevanje.

"Prepričani smo, da bo moralo vodstvo Nogometne zveze Slovenije (NZS) razmisliti o drugačni organiziranosti te športne dejavnosti v Sloveniji, saj naraščajoče finančne zahteve vse večjemu številu klubov v različnih ligah ne omogočajo preživetja. Sponzorskih sredstev bo iz leta v leto manj, saj je ekonomski učinek teh sredstev na uspešnost poslovanja sponzorjev vprašljiv oz. zanemarljiv," je med drugim dejal predsednik upravnega odbora kluba Zvonko Jevšovar.
Bolj razočarani, kot so bili v nedeljo veseli
"Delavci v klubu in igralci smo danes bolj razočarani, kot smo bili v nedeljo veseli uvrstitve v prvo ligo," je za MMC povedal sekretar Aluminija Toni Pernat. Pojasnil je, da bi po njegovih podatkih ob odločitvi Aluminija za igranje v prvi ligi NZS med elito povabil še Muro, ob njihovi zavrnitvi pa je bolj ali manj jasno, da bomo v prihodnji sezoni na slovenskih prvoligaških zelenicah gledali le osem moštev.

Pečečnik ni želel igranja v prvi ligi
Odločitev Interblocka je sprejel predsednik Joc Pečečnik, Verdenik pa je zanjo izvedel danes dopoldne in se takoj poslovil od kluba. Nekdanji slovenski selektor je še povedal, da v klubu v letošnji sezoni niso imeli finančnih težav in so redno prejeli vsa plačila.

Verdenik bi rad ostal med trenerji
Kako je Verdenik sicer zadovoljen s svojim delom? "Po daljšem času sem se vrnil na trenersko klop in s svojim delom sem zadovoljen, saj sem pokazal, da sem sposoben doseganja dobrih izidov," je Verdenik ocenil sezono in namignil, da si želi ostati med aktivnimi trenerji.

Licenco za prvo ligo ima tako trenutno osem klubov - vsi letošnji prvoligaši z izjemo Primorja in Triglava. Ajdovska zgodba se je žalostno končala, saj je Primorje izgubilo licenco za igranje v vseh ligah pod vodstvom NZS-ja (od prve do tretje), Gorenjci pa želijo igrati med elito, a so pridobili licenco "le" za drugo ligo.

Tudi v Konjicah presenečeni
Že popoldne smo po odločitvi Interblocka na MMC-ju želeli preveriti, ali bi prvoligaški izziv sprejela tretje- in četrtouvrščeni klub druge lige Dravinja in Mura.
Predsednik kluba iz Slovenskih Konjic Bojan Podkrajšek je za MMC dejal: "Od nedelje, ko smo izgubili proti Interblocku, je naš edini cilj sestaviti ekipo za naslednjo sezono za tekmovanje v drugi ligi. Nad potezo Interblocka sem presenečen in hkrati zaskrbljen, da se ekipa s takimi pogoji odpoveduje prvi ligi. Situacija nas je presenetila. O nadaljnjih korakih se bomo v klubu še posvetovali."

Mura: V primeru povabila bi se sešel upravni odbor
Predsednik Mure Miroslav Topič pa je za MMC povedal: "Če bi prišlo do uradnega povabila, bi bila to stvar našega upravnega odbora. Seveda bi pretehtali vse opcije, saj nočemo ponoviti napak Triglava in Primorja. Osebno bi imel raje, če bi si prvo ligo izborili na zelenici. Po drugi strani naši navijači že dolgo čakajo na prvoligaški nogomet. Lahko je zaprositi za začasno licenco, a je treba preračunati, ali je za izpolnitev pogojev dovolj pol leta. Neresno bi bilo vleči navijače za nos."

Koliko moštev bo imela prva liga?
Licenciranje: Veliko vprašanj, malo odgovorov