Poplatnik nekoč uro stran od Maldivov, zdaj uro od Portoroža

V Indijo ga je zvabil Dimitar Berbatov. Ko je Matej Poplatnik igral za Keralo, je pogosto odšel do Maldivov, ki so od mesta Kochi oddaljeni le eno uro. V tujini se je najbolje počutil na Škotskem, čeprav je bila liga tam fizično izjemno zahtevna. Voditelj podkasta Žoga je okrogla je Luka Petrič, ob gostu sta sodelovala še radijska reporterja Boštjan Janežič in Marko Cirman.

Bravo je urejena sredina

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Trenutno četrtouvrščena zasedba domačega prvenstva je v nedeljo zmagala desetič v letošnji sezoni in 12 tekem pred koncem že presegla število točk iz celotne lanske sezone. Bravo je vse tri gostujoče zmage v tej sezoni zbral v domžalskem športnem parku. V tem krogu je drugič letos slavil nad Radomljami, eno zmago pa vknjižil nad Domžalami.

Več kot četrtino od skupno 32 golov letos je za ljubljanske rumene dosegel Matej Poplatnik: "V klubu se počutim odlično. Sem najstarejši, a mi soigralci dajejo zagon, da se počutim mladega. Bravo je specifičen, ob tekmovalnosti želi razvijati mlade nogometaše. Treba je poudariti, da je Bravo po mojem mnenju eden najbolj organiziranih klubov v Sloveniji, če ne celo najbolj. Od prvega do zadnjega posameznika je jasno, kako so razdeljene naloge. Imamo svojo vizijo v tej lepi zgodbi, kar se kaže tudi na igrišču."

31-letni Matej Poplatnik je edini tridesetletnik pri Bravu, katerega prvi strelec je z 9 goli. Ljubljanski rumeni pa zasedajo visoko četrto mesto, zgolj dve točki za tretjim Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com
31-letni Matej Poplatnik je edini tridesetletnik pri Bravu, katerega prvi strelec je z 9 goli. Ljubljanski rumeni pa zasedajo visoko četrto mesto, zgolj dve točki za tretjim Mariborom. Foto: www.alesfevzer.com

Iz Kranja v Bolgarijo

Z devetimi goli najboljši strelec Brava in trenutno tretji strelec slovenskega prvenstva je prehodil zanimivo nogometno pot. V članski konkurenci je začel pri kranjski Zarici in nadaljeval pri Triglavu. Pri 23 je prvič odšel v tujino. Po treh letih igranja za Triglav je začutil, da je čas za odhod na tuje, okrepil je bolgarsko Montano.

"To je bil prestop brez izkušenj. Ob mladosti in naivnosti sem zgrabil prvo priložnost, saj sem si zaželel igrati v tujini. Bila je čudovita življenjska izkušnja, dozorel sem v državi, ki ni niti približno tako razvita kot Slovenija. Redko kdo je govoril angleško, zato sem se moral relativno hitro naučiti govoriti bolgarsko."

Med prostimi dnevi na Maldive

Poplatnik prihaja iz nogometne družine, saj je tudi njegov pet let starejši brat Aleš nogometaš, ki je bil nekdaj igralec Olimpije. Po vrnitvi v Kranj je Matej spet, tokrat za dlje časa, zapustil Slovenijo. Odšel je v Indijo, ki ima v nogometu velike načrte. Šport številka ena je v tej državi kriket, a ima tudi nogomet svoj prostor pri ljubiteljih športa.

"Indija se razvija, slej ko prej bo igrala na svetovnem prvenstvu. So veliki profesionalci, edina težava je bila zelo kratka sezona, a se tudi glede tega tam stvari izboljšujejo. O prestopu v Indijo sem razmišljal dlje kot pri prvem prestopu v tujino. Imel sem več ponudb, pretehtalo je dejstvo, da sta v klubu Kerala Blasters že igrala zvezdnika Dimitar Berbatov in Wes Brown, ob tem je bil trener David James, nekdanji vratar angleške reprezentance. Tekme je spremljalo ogromno število gledalcev. Kerala je katoliška država, tako da tudi glede tega zame ni bilo velike spremembe. Le eno uro stran ležijo Maldivi in tako sem imel možnost večkrat oditi tja na krajši dopust."

Poplatnik je bil del januarske odprave v ZDA, kjer je debitiral za člansko reprezentanco Slovenije z vstopom v igro v 80. minuti. Foto: www.alesfevzer.com
Poplatnik je bil del januarske odprave v ZDA, kjer je debitiral za člansko reprezentanco Slovenije z vstopom v igro v 80. minuti. Foto: www.alesfevzer.com

Zlomljena ličnica in mož odločitve

Napadalec, ki je pred nekaj manj kot 12 leti debitiral v slovenski prvi ligi, je zaradi omenjene zelo kratke sezone v Indiji začel pogrešati nogomet in se kot posojen nogometaš preizkusil tudi na Madžarskem, kjer je igral za moštvo Kaposvári Rákóczi. Kmalu po tem je znova zamenjal državo in delodajalca. Iz Indije ga je pot vodila v Livingston na Škotsko, ki je, kot pravi sam, nanj naredila dober vtis.

"Škotska je zelo podobna Sloveniji, je urejena država. Spomladi in poleti je tam prijetno, saj temperature segajo tja do 27 stopinj in ni hude vročine. Je pa ta država lepa v vseh letnih časih."

Na Škotskem je Matej Poplatnik staknil tudi dve resnejši poškodbi. Na lastni koži je občutil agresivno igro branilcev v škotskem Premiershipu: "Ob dveh resnejših poškodbah glave sem enkrat utrpel tudi zlom ličnice. A dobil sem pomembno izkušnjo, dvoboji z nasprotniki na Škotskem so me okrepili, kar mi pomaga v slovenski ligi. Zaradi tega zdaj tudi lažje prenašam udarce."

Tokratni gost podkasta je bil igralec tekme v finalu pokala Challenge, tekmovanja, kjer ne tekmuje deseterica prvoligašev. Kot nogometaš moštva Raith Rovers je v finalu za zmago s 3:1 nad moštvom Queen of the South dosegel dva zadetka, čeprav je tudi na tisti tekmi prejel močan udarec v glavo in na lastno odgovornost, na krilih adrenalina, nadaljeval igranje.

V Prvi ligi je Poplatnik debitiral že leta 2012 v dresu Triglava, do zdaj pa je na 105 prvoligaških tekmah dosegel 31 golov. V 2. SNL-ju je na 84 tekmah zabil kar 72 zadetkov in bil trikrat najboljši strelec tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com
V Prvi ligi je Poplatnik debitiral že leta 2012 v dresu Triglava, do zdaj pa je na 105 prvoligaških tekmah dosegel 31 golov. V 2. SNL-ju je na 84 tekmah zabil kar 72 zadetkov in bil trikrat najboljši strelec tekmovanja. Foto: www.alesfevzer.com

Bledo Celje srečnejše v Stožicah

24. krog domačega prvenstva je zaznamoval derbi v Ljubljani, ki se je končal z delitvijo točk. Celjani so bili skromni in na koncu imeli kar nekaj sreče ter tako zadržali sedem točk prednosti pred Olimpijo. Ljubljančani so trikrat stresli okvir celjskih vrat, podoba vodilnega moštva prvenstva pa je bila daleč od dominantne kot v preteklih krogih.

"Z remijem je bil zadovoljen zgolj celjski trener Damir Krznar, kapetana Denisa Popovića je bolela slaba predstava. Trener Olimpije Zoran Zeljković je priznal, da so dobili poceni gol, da je Olimpiji zmanjkalo tudi nekaj sreče. Celjani so v prvem polčasu prežali na protinapade, v drugem pa le čakali na konec tekme. Krznar je že v Domžalah z neposrečeno taktiko igral pragmatično, zdaj se že pozna, da ima vodilno moštvo bolj pečat Krznarja kot Riere."

V Stožicah je lahko s točko veliko bolj zadovoljno Celje. Marko Cirman: "Celje je bilo videti prestrašeno. Taktična zamisel je bila, glede na potentnost moštva, naravnana preveč obrambno, preveč pasivno. Če greš v tekmo z željo – ne izgubiti, potem se igraš z ognjem. Celje je zaradi tega velikokrat viselo. Popović se vrača po poškodbi, videlo se je, da je težko sledil ritmu derbija, Dulca je bil sicer čvrst, a zelo vihrav pri odločitvah in posledično tudi nenatančen pri podajah, Zabukovnik je bil premehak. Doffo in Elšnik sta na ta način prevečkrat z lahkoto kontrolirala potek igre na sredini igrišča. Matko je bil odrezan od napada, ker je moral ves čas, sploh v prvem polčasu, pomagati Ajhmajerju, ker je Celje pustilo na svoji desni strani obrambe Olimpiji ogromno prostora. Damir Krznar se je preveč pragmatično lotil tekme. Njegov predhodnik na klopi Celja Albert Riera je imel karizmo, zaradi katere je naravnost oboževal takšne derbije. Tudi s kakšno hudomušno pripombo je znal dvigniti nekaj prahu pred tekmami in na ta način tudi spodbudil svoje igralce, da so bili drzni in neustrašni. Krznar je upal, da se bo izšlo, Celje pa ni kazalo takšne igre, ki pritiče moštvu, ki ima na prvem mestu sedem točk prednosti."

Maribor je premagal Domžale, Matej Poplatnik pa vijoličaste še vedno vidi v boju za najvišja mesta: "Naj tu dodam, da Olimpiji manjka klasični napadalec, ki bi znal na takšnih tekmah zabiti gol. Sicer ga klub ima, a ga žal ni več v moštvu. To je Mustafa Nukić ... Maribor bo še zelo nevaren, še vedno mislim, da se bo za naslov borila trojica klubov."