Zaradi odvrženih bakel je zagorela streha zapora v Mariboru. Foto: EPA
Zaradi odvrženih bakel je zagorela streha zapora v Mariboru. Foto: EPA
false
Na derbiju so za množično aktiviranje pirotehničnih sredstev poskrbeli navijači Olimpije ... Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković
... in navijači Maribora. Foto: www.alesfevzer.com

Sinoči je bil v Mariboru večni nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo (0:0), ki si ga je po podatkih policije ogledalo 12.500 gledalcev, od tega okoli 2.000 navijačev skupine Viole na tribuni jug, okoli 660 navijačev navijaške skupine Green Dragons in 307 drugih ljubljanskih navijačev na zahodni tribuni. Večjih izgredov ni bilo, so pa navijači poskrbeli za množično aktiviranje pirotehničnih sredstev, predvsem bakel.

Policija je ob 18.25 prejela obvestilo, da neznanci s Titove ceste na dvorišče Zaporov Maribor mečejo bakle. Policisti so ugotovili, da so vrgli najmanj pet gorečih bakel na streho zapora, kar je povzročilo požar na strehi delavnice - galvanike. Požar se je nato razširil na ta obrat, pogasili pa so ga gasilci. Materialna škoda po prvi oceni znaša približno 10 tisoč evrov.

Obravnavali tudi dva 17-letnika
Slabo uro in pol pred tekmo so četverico zaradi neprimernega vedenja pridržali za čas trajanja tekme, 29-letniku pa so poleg plačilnega naloga izrekli tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. Od tega so obravnavali dva 17-letnika. Prvi, doma iz Slovenskih Konjic, je proti policistom metal steklenice, drugi, doma iz Cerkvenjaka, pa je izruval prometni znak in ga vrgel v policiste. Dvema gostujočima navijačema so zasegli rastlinske delce, za katere so sumili, da so prepovedana droga konoplja.

Kamenjanje na tribuni
Varnostniki so pri 48-letniku iz Kočevja ob vstopu na stadion našli in zasegli pirotehnična sredstva. Po postopku je ta gostujoči navijač odšel med domače navijače, ki so bili na južni tribuni. Domači navijači so vanj vrgli več kamnov in drugih trdih predmetov, od katerih ga je eden zadel v predel prsnega koša. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v UKC Maribor, kjer so ugotovili, da je dobil lahko telesno poškodbo.

Med tekmo so policisti na vzhodni tribuni izdali plačilni nalog 19-letnemu Mariborčanu, ki je prižgal baklo, kar je storil tudi 27-letnik iz okolice Metlike, ki je baklo med tekmo prižgal na severni tribuni. Izrekli so jima tudi ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah.