Ante Vukušić se veseli izjemno pomembnega zadetka v Stožicah. Na derbijih proti Mariboru se je med strelce vpisal že tretjič zapored. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Vukušić se veseli izjemno pomembnega zadetka v Stožicah. Na derbijih proti Mariboru se je med strelce vpisal že tretjič zapored. Foto: www.alesfevzer.com

Več kot tri mesece in pol je Sinjski diamant, kot je njegov vzdevek, čakal na 19. zadetek v Prvi ligi TS, vse od tiste zelo podobne akcije proti Sobočanom, ko je bil izid prav tako 1:0.

"Zadovoljen sem, da sem zadel, a želim si le, da postanemo prvaki, čeprav ne zadenem niti enkrat več," je hrvaški napadalec takoj postavil v ospredje uspeh ekipe in ne individualne dosežke. Olimpija je sploh prvič, odkar je njen predsednik Milan Mandarić, premagala Maribor v Stožicah na prvenstveni tekmi. Zaradi izključitve Maria Jurčevića je zadnjih 10 minut igrala z igralcem manj.

Zadetek Vukušića za vodstvo z 1:0

"Najpomembneje je, da smo se po majhni krizi pobrali na najboljši mogoči način v najboljšem mogočem trenutku proti neposrednemu tekmecu. Zdaj imamo vse v svojih rokah. Upam, da Mariboru ne bomo več dovolili, da se nam približa. Mislim, da nas bo ta zmaga psihološko dvignila. Ne smemo se preveč sprostiti in iti tekmo po tekmo naprej."

Milec: Občutek podoben kot pred dvema letoma
Vrhovec je na drugi strani zmajeval z glavo, a se hkrati hrabril: "Olimpija je iz ene priložnosti dosegla zadetek, mi pa smo imeli štiri "zicerje". To je nogomet, se zgodi takšna tekma. Niso v dobrem stanju, mislim, da bodo imeli še kakšen spodrsljaj. To je naša priložnost."

Martin Milec se je spomnil na predpredzadnji krog sezone 2017/18, ko je o prvaku odločal derbi v Ljudskem vrtu in ki ga je po vodstvu Maribora z 2:1 v 89. minuti v korist Olimpije odločil Andres Vombergar.

"Občutek je podoben kot po tisti tekmi pred dvema letoma, ko smo izgubili s 3:2. Če bi zadeli iz priložnosti, ki smo jih imeli, bi zmagali. Napaka ali dve sta nas kaznovali. Razočarani smo, ker smo izgubili, ampak nič še ni odločeno. Morali se bomo hitro pobrati."

Jakirović: Nikoli ne kalkuliram
Tudi trener vijoličastih Sergej Jakirović se je lahko le tolažil: "Ne vem, ali sem že na kakšnem derbiju videl toliko priložnosti ene ekipe. V slačilnici sem čestital svojim fantom, saj smo igrali tako, kot želim, da moja ekipa igra. Ne morem jim nič zameriti. Napravili smo velik korak naprej, pri tem bomo vztrajali in se ne predajamo. Naredili bomo vse, da bi Olimpijo znova ujeli."

Olimpija je enkrat zadela, mi nismo. Pripravili smo si veliko priložnosti, dvakrat smo zadeli prečko, z malo več sreče in koncentracije bi lahko spravili vodo na naš mlin. Zgodil se je protinapad, potem ko smo mi zgrešili "zicer" oziroma nismo prišli do zaključnega strela. Igralci Olimpije so nas lepo izigrali in povedli. Do konca tekme smo še poskušali, a nam ni uspelo.

Sergej Jakirović

Medtem ko ni mogel računati na poškodovana Nemanjo Mitrovića in Roka Kronavetra, v prvo postavo ni uvrstil niti Rudija Požega Vancaša niti Amirja Derviševića. Med rezervisti sta bila tudi Felipe Santos in Marcos Tavares. "Nikoli ne kalkuliram, na igrišče sem poslal najmočnejšo ekipo. Fantje so že pokazali, da lahko dobro reagirajo s klopi," se je Jakirović branil očitkov, da je bil preveč preračunljiv pri izbiri začetne postave.

V tretje ne gre rado
Mariborčani so se v zadnjih 15 minutah na krilih rezervistov po zaostanku vrnili na prejšnjih dveh gostovanjih v Domžalah (1:2) in Kranju (1:3), v Stožicah jim ni uspelo.

"Tudi mi smo želeli v drugem polčasu bolje izkoristiti medprostore in biti v igri ena na ena proti njihovim osrednjim branilcem še konkretnejši ter prevzemati več tveganja. Čakali so nas v bloku, zato smo vedeli, da jim ne smemo dopustiti protinapadov. Če bi pri prejetem zadetku bolje reagirali, bi bil verjetno izid 1:0 za nas," je v pogovoru za TV Slovenija menil Jakirović.

Statistika tekme:
- streli: 4:11, v prvem polčasu 0:5;
- v okvir vrat: 2:6, v prvem polčasu 0:3

Sergej Jakirović je aprila na klopi Maribora nasledil Darka Milaniča. Z Dinom Skenderjem se je kot trener Gorice dvakrat srečal v hrvaškem prvenstvu in ga obakrat premagal. Kot je znano, je Skender lani od marca do septembra vodil Osijek. Foto: www.alesfevzer.com
Sergej Jakirović je aprila na klopi Maribora nasledil Darka Milaniča. Z Dinom Skenderjem se je kot trener Gorice dvakrat srečal v hrvaškem prvenstvu in ga obakrat premagal. Kot je znano, je Skender lani od marca do septembra vodil Osijek. Foto: www.alesfevzer.com

Zamujena priložnost za 11-metrovko?
Tik pred ključnim udarcem Ljubljančanov je bil v kazenskem prostoru gostiteljev premalo spreten Luka Zahović, ki se je zapletel, izgubil žogo in Olimpiji omogočil odločilni protinapad. Zahović ni najbolje reagiral tudi pri priložnosti v 75. minuti, ko ga je z roko poskusil ustaviti Denis Šme, a mariborski napadalec ni padel, nato pa je Šme po njegovem strelu žogo z glavo ustavil na golovi črti. Milec in Jakirović sta bila prepričana, da bi sodnik Matej Jug v primeru Zahovićevega padca pokazal na 11-metrovko.

V tekmo smo šli brez prevelikega tveganja in igrali disciplinirano, kot je od prve minute zahteval trener. Vse to je bilo del taktike. Vedeli smo, da bo v drugem polčasu, ko bo Maribor opravil menjave, v njihovih vrstah nekaj negotovosti. To smo izkoristili. Odigrali smo maksimalno odgovorno, večjih nevarnosti pred našimi vrati ni bilo, Maribor je poskušal bolj z dolgimi žogami. Mislim, da smo pokazali, kdo je gospodar v Sloveniji.

Ante Vukušić v pogovoru za TV Slovenija

Skender: Zmagovalca odločil pristop
Dino Skender je drugič vodil Olimpijo in drugič minimalno zmagal brez prejetega zadetka. Za to je zaslužen tudi vratar Nejc Vidmar, ki se je v 61. minuti izkazal z najlepšo obrambo na tekmi po strelu Gregorja Bajdeta.

"Vedeli smo, da se lahko Mariboru postavimo po robu samo s fanatično obrambo. Imeli smo nekaj težav z odsotnostjo nekaterih nogometašev, a smo to nadomestili s fanatizmom v obrambi. V prvem polčasu v napadu nismo izkoristili prostora in smo potrošili precej moči, zato smo se ob odmoru dogovorili, da se moramo umiriti in spustiti žogo na tla, da bi kakovostneje odigrali in si pripravili več priložnosti. Na začetku tekme smo tudi malo čakali na protinapade, da bi jih ujeli na širokem prostoru. To se je na koncu tudi zgodilo. Kapo dol igralcem," je povedal 36-letni trener iz Osijeka.

"Najpomembneje je bilo prebiti psihološko blokado, s tem smo imeli težave tudi prejšnji teden v Domžalah. Za trud in dober pristop smo bili tedaj poplačani z zmago. Danes smo čutili nekaj pritiska, ker Maribora dolgo nismo premagali doma. Mislim, da je tudi tokrat zmagovalca odločil pristop. Takšen mora biti tudi v prihodnjih krogih," je dodal.

Šme je za Olimpijo igral prvič po septembru, ko je prav tako dobil priložnost v začetni postavi na drugem derbiju proti Mariboru. Ob odsotnosti kaznovanega Mackyja Bagnacka mu je Skender dal prednost pred Danielom Kamyjem. "Vemo, da je Šme nekdanji igralec Maribora. Poskušali smo ga motivirati, odigral je res junaško," ga je pohvalil trener.

Vukušić: V naši igri je več discipline
Tudi Skender je lahko užival v pohvalah svojih varovancev. "Trener je mlad, Olimpija je zanj velik izziv. Dober strokovnjak je, poln optimizma, željan dokazovanja. 24 ur na dan živi za nogomet," ga je opisal Vukušić.

Skupaj z Dariem Vizingerjem iz Celja najboljši strelec lige v tej sezoni je sklenil z optimističnim pogledom proti zadnjim šestim krogom: "V naši igri je več discipline, držimo se dogovorov. Imeli smo vizijo, kaj početi v prvem in kaj v drugem polčasu. Na koncu nas je to nagradilo. Mislim, da bomo vse boljši in nevarnejši."

Na medsebojnih tekmah za gol boljši Maribor
Olimpija gre v zadnji mesec prvenstva s štirimi točkami prednosti pred Mariborom in Celjem. Zeleno-beli bodo v nedeljo gostovali v Kranju, dvoboj s Celjem pa jih čaka v zadnjem krogu 22. julija. Mariborčani bodo ta teden gostili Muro, čez dva tedna pa Celje. V primeru enakega števila točk na koncu sezone bi bil Maribor v prednosti pred Olimpijo, saj ima ob izenačeni statistiki derbijev (po ena zmaga vsakega moštva (2:4, 1:0) in dva remija (0:0, 1:1)) za en zadetek boljšo razliko v golih.

Jakirović: Ko sem prišel v Maribor, je bil zaostanek sedem točk, zdaj je štiri
Analiza po koncu tekme Olimpija - Maribor z izjavami
Analiza prvega polčasa