Spomladi je novo vodstvo Olimpije predstavljalo Roberta Prosinečkega kot dolgoročno rešitev, a zdaj odhaja že po dobrih treh mesecih. Foto: www.alesfevzer.com
Spomladi je novo vodstvo Olimpije predstavljalo Roberta Prosinečkega kot dolgoročno rešitev, a zdaj odhaja že po dobrih treh mesecih. Foto: www.alesfevzer.com

Na petkovi novinarski konferenci Olimpije v Stožicah so potrdili, da so z obema prekinili sodelovanje. Mediji so že sredi tedna poročali, da se na klopi Olimpije že kmalu pričakujejo spremembe.

Rudonja odpuščen, Prosinečki odšel sam

"Rudonja je dobil odpoved, Prosinečki pa je odšel sam," je na novinarski konferenci potrdil predsednik kluba Adam Delius, ki trdi, da so nanj od prihoda izvajali pritisk, da potrebuje tega in tega igralca.

"Razumem, da bi imel rad Prosinečki 24 reprezentantov, a treba je gledati tudi drugo plat, na denar. Ko sem prišel, je imela Olimpija 53 igralcev in prvotna naloga je bila, da se število zmanjša. To smo tudi storili, naša želja je, da bi jih imeli 25. In to kakovostne. V preteklosti je bilo veliko napak in te moramo popravljati. Vse to pa ne pomeni, da ekipa ne bo dobila okrepitev," je dejal Delius. Na vprašanje, ali je odpustil Prosinečkega, je odgovoril: "Odpustil sem ga že trikrat, zdaj pa ni bilo potrebe, da ga še četrtič."

Vodstvo obtožuje Rudonjo slabega dela

Obrazložitev, zakaj je odpustil Rudonjo, pa je prepustil podpredsedniku Christianu Dollingerju.

"Nekatere naloge je Rudonja opravljal dobro, a je počel tudi marsikaj nedopustnega. Tako je tretji osebi prodajal klub, izdajal informacije za stvari, za katere ni bil pristojen. Izdajal je zaupne informacije, česar si ne bi smel privoščiti. Tudi informacije, ki jih je sporočal medijem, v večji meri niso bile resnične. Vse to so razlogi, zakaj ni več športni direktor, posvetovali pa se bomo o morebitni kazenski ovadbi," je razloge za prenehanje sodelovanja z nekdanjim slovenskim reprezentantom obrazložil Dollinger.

V soboto še novinarska konferenca Prosinečkega

V soboto ob 13.00 bo svoj pogled na dogodke v Olimpiji na novinarski konferenci v Ljubljani predstavil še Robert Prosinečki.

Barišić, čigar odhod sta zahtevala trener in športni direktor, ostaja

Delius je potrdil, da poslovni direktor ostaja Igor Barišić, ki naj bi bil krivec za spore v klubu, z njegovim delom in vedenjem ni zadovoljen še marsikdo v klubu. A Delius trdi, da ni razlogov, da bi odpustil tudi njega.

Predsednik se še ni odločil, kdo bo novi trener, niti ne ve, kdo bo vodil ekipo pred izbiro novega stratega. Kot sam pravi, je v klubu veliko strokovnjakov, ki začasno lahko prevzamejo naloge, z izbiro novega čelnega moža stroke pa ne nameravajo hiteti: "Na voljo je veliko kakovostnih trenerjev, zato se ne bomo zaletavali."

Cilji ekipe se z odhodom Prosinečkega ne bodo spremenili. Vodstvo kluba želi, da se ekipa prebije v tretji krog Konferenčne lige, tudi v prvenstvu pa se mora boriti za vrh.

Nemški poslovnež je tudi povedal, da se je pogovarjal z navijaško skupino Green Dragons, z vsemi, ki so bili prisotni na četrtkovi prijateljski tekmi v Lescah proti Šibeniku (0:0), naj bi se tudi rokoval: "Od pet do osem navijačev dela težave, drugi so normalni ljudje," ni izrazil strahu zaradi odziva navijačev, ki so se postavili v bran Prosinečkemu. A prisotnost policistov pred konferenčno sobo v Stožicah, kjer je potekala novinarska konferenca, vendarle kaže drugačen položaj.

Zahtevala okrepitve, ostala pa brez službe

Mladen Rudonja in Robert Prosinečki sta želela od vodstva izprositi nekaj več denarja za okrepitve, a njune prošnje niso bile uslišane. Še več, vodstvo kluba, ki ga poosebljata direktor Olimpije Igor Barišić in predsednik ljubljanskega kolektiva Adam Delius, naj bi poudarilo, da tako ne morejo več sodelovati, in se jima zahvalilo za sodelovanje.

Olimpija je legendarnega nekdanjega hrvaškega nogometaša Prosinečkega kot glavnega trenerja predstavila 22. marca letos, ko je na trenerskem mestu nasledil Dina Skenderja. Pod vodstvom Prosinečkega so Ljubljančani ligaško sezono končali na tretjem mestu prvenstvene lestvice, za prvakom Mariborom in Koprom.

Nemec na čelu ljubljanskega kluba je poudaril, da je cilj igranje z mladimi igralci, pri čemer mora upoštevati poslovni del delovanja v slovenskem nogometu. Prosinečki naj bi po njegovem mnenju zahteval preveč predragih igralcev, k njegovim zahtevam po okrepitvah pa je pritegnil tudi športni direktor Rudonja, ki pa naj ne bi ustrezno opravljal svojega dela.

Kdo bo vodil Olimpijo v Evropi?

Olimpija je brez trenerja ostala zgolj teden dni pred tekmovalnim začetkom sezone 2022/23. V četrtek, 7. julija, namreč zmaje čaka 1. krog kvalifikacij Konferenčne lige, kjer igrajo proti Differdangeu iz Luksemburga. Povratna tekma bo teden dni pozneje.

Olimpija v razsulu: Rudonji odpoved, Prosinečki odšel sam