41-letni Albert Riera zapušča Olimpijo, konec tedna bo na prvenstveni tekmi s Celjem končal svojo enoletno zgodbo na zeleno-beli klopi. Podobno je bilo tudi pred petimi leti, ko je Igor Biščan Olimpijo popeljal do dvojne krone. Foto: www.alesfevzer.com
41-letni Albert Riera zapušča Olimpijo, konec tedna bo na prvenstveni tekmi s Celjem končal svojo enoletno zgodbo na zeleno-beli klopi. Podobno je bilo tudi pred petimi leti, ko je Igor Biščan Olimpijo popeljal do dvojne krone. Foto: www.alesfevzer.com

"Da. Ni skrivnost, igralci to že vedo," je Riera na Spinsovi podelitvi v Ljubljani odvrnil na vprašanje, ali je res konec te njegove zgodbe. V izjavi se je najprej zahvalil Sloveniji, ki jo je doživel kot nogometaš in kot trener.

Kljub dvojni kroni pa mu po njegovih besedah ljubljanski klub ni ponudil podaljšanja pogodbe, ki poteče 31. maja. "Niso mi ponudili podaljšanja sodelovanja, zato odhajam," je bil neposreden.

Dodal je, da je imel v načrtu učenje slovenskega jezika, saj da je to zanj znak spoštovanja, da se nauči lokalni jezik. "Žal ne bom imel časa, ker se poslavljam. Res sem užival v delu tu, z dobrimi rezultati je to še veliko lažje."

O samem priznanju za trenerja leta je dejal, da to pripada tudi njegovim nogometašem, "saj je bilo delo z njimi velika nagrada".

Po poročanju Sportkluba naj bi novi trener Olimpije postal 50-letni Portugalec Joao Henriques, ki je do zdaj deloval le v domovini, nazadnje je v jesenskem delu letošnje sezone sedel na klopi prvoligaša Maritima.

Vodstvo kluba: Že 21. aprila je sporočil, da pod enakimi pogoji ni več pripravljen sodelovati

Na izjave Riere se je odzvalo vodstvo Olimpije. "Deluje profesionalno in od njega pričakujemo, da bo prevzel odgovornost za rezultate vsake tekme, da bo ekipa zmagovala ter namesto rezultatov ne bo javno komentiral svojega pogodbenega statusa. Že 21. aprila sta Albert Riera in njegov pomočnik obvestila vodstvo kluba, da jima pogodba poteče 31. maja in da pod enakimi pogoji s klubom nista pripravljena več sodelovati. Za podaljšanje bi se tako bilo treba o pogodbi pogajati na novo. Vodstvo kluba je to vzelo na znanje. Predsednik (Adam Delius, op. a.) je jasno sporočil, da bo odločitev in rezultate načrtovanja za sezono 2023/2024 osebno sporočil po šampionskem slavju. Zato bo v ponedeljek, 22. maja, potekala novinarska konferenca, kjer bomo zaokrožili letošnjo odlično sezono," so med drugim zapisali v izjavi za javnost.

Olimpija bo zadnjo tekmo odigrala v soboto ob 15.00, ko se bo v Stožicah pomerila s Celjem. Sledil bo dvig pokala za naslov državnega prvaka, ob 19.00 pa bo še zabava z nogometaši in skupino Big Foot Mama na Kongresnem trgu v središču Ljubljane.

Riera: Dva naslova nista dovolj za podaljšanje pogodbe

Vipotnika nagrada presenetila
V glasovanju za najboljšega igralca sezone je mariborski golgeter Žan Vipotnik (z 20 goli prvi strelec sezone v Prvi ligi Telemach) prehitel Olimpijina Timija Maxa Elšnika in Maria Kvesića. "Iskreno sem presenečen, bila je huda konkurenca. Hvala vsem, ki so glasovali," je dejal Vipotnik, ki bo verjetno po tej sezoni odšel iz Maribora.

Žan Vipotnik. Foto: www.alesfevzer.com
Žan Vipotnik. Foto: www.alesfevzer.com

V ekipi leta so vratar Olimpije Matevž Vidovšek, branilci Max Watson, Gregor Sikošek (oba Maribor), Marcel Ratnik in Đorđe Crnomarković (oba Olimpija), vezisti Svit Sešlar, Mario Kvesić in Timi Max Elšnik (vsi Olimpija) ter napadalci Žan Vipotnik (Maribor), Mirlind Daku (Mura) in Charles Ikwuemesi (Celje).

Pri ženskah je nagrado za najboljšo igralko prejela Ana Milović (Olimpija), ob njej sta bili nominirani še Sara Makovec (Olimpija) in igralke Mure None Kaje Korošec.

Pri glasovanju so tako kot vsako leto sodelovali članice in člani sindikata Spins, torej nogometašice in nogometaši iz prve lige. Prav tako je pri glasovanju sodelovala Zveza nogometnih trenerjev Slovenije, prek katere je v glasovanje vključenih več kot 800 trenerjev, svoj glas so prispevali tudi novinarji športnih redakcij iz 13 medijskih hiš v Sloveniji in navijači.

Žan Vipotnik ni pričakoval, da bo dobil nagrado za najboljšega igralca Prve lige