Med 10.460 gledalci v Mariboru je bil tudi Acun Ilicali. Bogati Turek, lastnik angleškega drugoligaša Hull City, se zanima za strateško partnerstvo in je na pragu vstopa v klub. To naj bi se zgodilo že pred začetkom nove sezone. Foto: www.alesfevzer.com
Med 10.460 gledalci v Mariboru je bil tudi Acun Ilicali. Bogati Turek, lastnik angleškega drugoligaša Hull City, se zanima za strateško partnerstvo in je na pragu vstopa v klub. To naj bi se zgodilo že pred začetkom nove sezone. Foto: www.alesfevzer.com

Mariborčani, ki so v Prvi ligi že šest mesecev brez poraza na igrišču, so pred očmi potencialnih turških vlagateljev krenili z nožem v zobeh. Pritisk je obrodil sadove v 15. minuti, ko je veliko napako storil vratar Matevž Vidovšek. Po Iličićevi podaji je narobe ocenil situacijo pred golom in podaril zadetek Hilalu Soudaniju, ki je dokazal, da je mojster predvidevanja in prepoznavanja tovrstnih situacij.

Po tretji zaporedni zmagi Maribora nad Olimpijo in deseti zapovrstjo v Ljudskem vrtu je trener vijoličastih Ante Šimundža poudaril željo, značaj in odnos. Zaveda se, da so bile nekatere napake njegovih igralcev posledica pomembnosti tekme.

"Čustva delajo. Lažje je narediti preklop s polnega na prazen stadion, kot pa obratno. Ravno zaradi te skrajnosti naša izvedba ni bila na tisti ravni, ki smo sposobni prikazati. Zgodi se tisto, kar niti sam ne misliš, da se lahko zgodi. A moram povedati, da so igralci odigrali odlično tekmo, seveda poneseni s publiko. Derbiji se marsikdaj ne dobijo samo z lepoto in prevlado na igrišču, ampak tudi z značajem in pristopom. Bili smo predvsem pragmatični, delovni in bojeviti. Pohvaliti moram vse fante, tudi tiste, ki so vstopili v igro, saj so dvignili ritem z menjavami. Tudi ob nekoliko slabši izvedbi smo sledili principom in imeli red v igri. V drugem polčasu smo to počeli bolje kot v prvem in se dobro odzvali. Imamo postavljene temelje, na katerih želimo graditi v naslednji sezoni. Časa za evforijo pa ni."

Pijus Širvys (drugi z leve) je v 68. minuti odločil derbi. Foto: www.alesfevzer.com
Pijus Širvys (drugi z leve) je v 68. minuti odločil derbi. Foto: www.alesfevzer.com

Širvys odločil s prvencem v prvi ligi

Olimpija je prek Petra Agbe v prvem delu zadela vratnico, Mariborčani pa dvakrat mrežo, a sta bila gola Arnela Jakupovića in Josipa Iličića zaradi prepovedanih položajev razveljavljena. Ljubljančani so pod taktirko nadomestnega trenerja in hkrati športnega direktorja Gorana Boromise potrebovali preveč časa za prilagoditev na derbi. V drugem polčasu je Olimpija zaigrala bolje ter po strelu Davida Sualeheja in zadetku Ivana Durdova v 57. minuti izenačila (najprej je sicer kazalo, da je avtogol dosegel Martin Milec).

A zadnjo besedo je imel devet minut pozneje bočni branilec Maribora. Še eno izjemno podajo Iličića, tokrat iz kota, je z visokim skokom in golom z glavo za svoj prvenec v slovenski ligi izkoristil 26-letni Litovec Pijus Širvys, v mladosti sicer napadalec: "Tekma je bila težka, igrali smo tako, kot si nismo želeli. Naredili smo kar nekaj napak, ki jih sicer ne delamo. A pomembna je zmaga in veselje navijačev. Zadeti na derbiju je res lep občutek. Že na prejšnjih tekmah sem imel kakšnih pet lepih priložnosti za zadetek, a nisem zadel. Šalili smo se, da je zdaj najboljši trenutek za gol. Čakal sem na ta trenutek."

Poln Ljudski vrt videl domačo zmago na večnem derbiju
Sorodna novica Širvys odločil derbi z Olimpijo in Maribor dvignil na drugo mesto
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Boromisa: Nismo si zaslužili poraza

In še v ljubljanski tabor. Šokterapija ob menjavi trenerja ni obrodila sadov, a je bila Olimpija zaradi napak v mariborski obrambi povsem konkurenčna. Zapravljene priložnosti po nevarnih prehodih v napad so pri Goranu Boromisi pustile kar nekaj grenkega priokusa.

"Nismo si zaslužili poraza. Imeli smo svoje priložnosti. V le dveh dneh priprav na tekmo si je bilo težko izmisliti kaj novega v taktičnem smislu, čeprav fante dobro poznam, saj so nekateri v klubu že dve leti. Zadovoljen sem bil z energijo. Fantje so bili motivirani in na igrišču kazali pravo agresivnost. Kar je bilo danes odločilno v taktičnem delu, je nestrpnost in hitenje. To je nekaj, kar se nam dogaja čez večji del sezone. Začnemo dobro, nato pa nekoliko pademo v igri. Priložnosti v uvodnih 20 minutah bi lahko bile odločilne in bi jih morali bolje izkoristiti. Ko smo končno izenačili, pa nas je takoj presenetil drugi zadetek iz kota."

Branilec David Sualehe je pojasnil, da trenerska menjava med tednom ni pomenila večjega pretresa: "Pogovorili smo se na začetku tedna in misli usmerili v derbi. Imamo ekipo pomočnikov, ki jo poznamo že kar nekaj časa. Skupaj so nas pripravljali na tekmo, zato ni bilo tako težko, saj imamo enako razmišljanje že celotno sezono."

Maribor je skočil na drugo mesto in sam odloča o končni uvrstitvi. Pred največjim tekmecem je prvič po avgustu, ima dve točki prednosti. V zadnjem krogu bo v nedeljo gostoval v Kopru (vprašljiva sta nastopa Jana Repasa (poškodoval si je zadnjo stegensko mišico) in Martina Milca), Olimpija pa bo v ljubljanskem obračunu gostila Bravo.

Oddaja Tretji polčas: Simon Šparavec in Miha Dajčman o derbiju v Ljudskem vrtu
Zadetki s tekme Maribor - Olimpija
Dinamo sedmič zapored hrvaški prvak

Nogometaši zagrebškega Dinama so spet hrvaški prvaki. Po zmagi nad Osijekom z 1:0 in porazu Rijeke z 1:3 proti Varaždinu so si dva kroga pred koncem priigrali neulovljivo prednost sedmih točk pred Rečani. Za Dinamo je to sedmi naslov prvaka zapovrstjo, 25. v hrvaški ligi in 29. skupno.