Mura je sezono sklenila s sedmimi tekmami brez poraza. V tem nizu je premagala vse tri ekipe z vrha lestvice Olimpijo, Domžale in Maribor ter vsem trem zabila po tri zadetke. Po 29. krogu je za tedaj vodilno Olimpijo zaostajala 11 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je sezono sklenila s sedmimi tekmami brez poraza. V tem nizu je premagala vse tri ekipe z vrha lestvice Olimpijo, Domžale in Maribor ter vsem trem zabila po tri zadetke. Po 29. krogu je za tedaj vodilno Olimpijo zaostajala 11 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Na Fazaneriji so se dolgo otepali tega, da bi jih povezovali z bojem za naslov prvaka. Tudi ko so se štiri kroge pred koncem približali Olimpiji na tri točke zaostanka, Mariboru pa le na eno, je bilo iz ust Anteja Šimundže slišati besede, ki so se večkrat ponavljale v zadnjih dveh sezonah: "Po tihem si želimo Evropo."

Ko si je v sredo popoldne z zmago nad neposrednimi tekmeci iz Domžal zagotovila nastope v Evropi in je zvečer Tabor iz Sežane iz kombinacij za glavno nagrado sezone šokantno izločil Olimpijo, se je Muri ponudila priložnost generacije. Z zmago v Ljudskem vrtu, prvo po 20 letih, jo je tudi izkoristila.

Bila je turbulentna sezona, v kateri smo imeli vzpone in padce. A ni bila turbulentna samo za nas, ampak za več klubov. Z neverjetno energijo, kakovostjo, žrtvovanjem in lakoto smo prvi prečkali ciljno črto. Zahvalil bi se igralcem, strokovnemu vodstvu, celotnemu klubu in navijačem, ki so nam dali prepotrebno energijo, s katero smo prišli do zgodovinskega uspeha.

Ante Šimundža

"Smo zelo hitro zrasli, nismo pa še odrasli"

"Mura včeraj in Mura danes sta dve različni ekipi oziroma dva različna kluba. Zdaj bomo mi tisti, ki nas bodo lovili," je Šimundža na novinarski konferenci po tekmi dobro opisal zgodovinskost trenutka. Cilji kluba bodo hočeš nočeš po novem drugačni, toda trener novih šampionov je v isti sapi poudaril: "Najpomembneje je, da ostanemo trezni in mirni, in razmišljamo, kako napredovati. Bomo pa najprej proslavili ta uspeh, šele potem pa govorili, kako in kaj. Sicer pa ne bom povedal nič novega, če rečem, da je lažje priti na vrh kot na vrhu ostati. Ekipa je v štirih letih zelo hitro zrasla, nismo pa še odrasli."

Šimundža že toliko časa dela na ravnici, da do obisti pozna tamkajšnje okolje. "Prekmurje je vedno verjelo v svoj klub, tudi v tretji ligi, tudi ko so se dogajale stvari, ki niso ljube nobenemu klubu. Vedno je bila podpora, kar je zelo pomembno. Mislim pa, da je mogoče kdaj tudi malce premalo ambiciozno. Mogoče bi se kakšna stvar zgodila tudi kaj prej, če bi imeli tisto ambicioznost, ki je potrebna. Kakovost, pripadnost in čustvena navezanost na klub pa niso bili nikoli vprašljivi."

Izhodišče je bilo, da je treba verjeti vase

Potem ko so ob koncu prvega polčasa prejeli zadetek v nepravem trenutku, murašev to ni zmedlo, ampak so v drugem delu prišli do novega vodstva in zmage. "Poznam karakter in kakovost fantov. Treba jih je bilo samo malo spodbuditi, da verjamejo v to, kar počnemo, v svoje sposobnosti. To je bilo izhodišče že v pogovorih pred tekmo, da je treba verjeti. Dejal sem jim, da še sami ne vedo, česa vse so sposobni. To je tehtnico nagnilo na našo stran," je dejal Šimundža, ki je imel dober nos pri tem, ko je v 68. minuti na zelenico poslal Mihaela Klepača, Hrvat pa se mu je kmalu zatem po sijajni podaji Nina Koutra oddolžil z zadetkom za 2:1. Kot ključni trenutek na poti do lovorike je izpostavil zmago v 24. krogu konec februarja na gostovanju pri Bravu z 0:1.

V prejšnjem desetletju je bil že državni prvak z Mariborom v sezonah 2014 in 2015, tokrat se je veselil tretjega naslova kot trener. Sinoči mu med slavjem niso skandirali le gostujoči navijači, ampak tudi Viole. "Sam ne delam razlik med osvojitvijo naslova z Mariborom ali Muro. Dejstvo je, da sem naslov osvojil z obema kluboma, dejstvo pa je tudi, da sem še lačen."

Očaralo ga je vzdušje na stadionu, v Mariboru so bili gledalci na tribunah prvič po marcu lani. "Top ambient. Vzdušje v Ljudskem vrtu je vedno na najvišji ravni, nogometno, da ti dodatno energijo. Zbralo se je tudi veliko naših navijačev, ki so nam dali ogromno energijo, kar smo čutili na igrišču. Težko smo že čakali na njihovo vrnitev."

Prekmurska banda kronala izjemno sezono na odločilni tekmi v Ljudskem vrtu

Kousa dva dni ne bo domov

Mura prvič osvojila naslov državnega prvaka

Kapetan Žiga Kous je dodal: "Na začetku tekme je bilo kar težko, v Mariboru seveda nikoli ni lahko igrati. Vedeli smo, da bo uvodnih 15, 20 minut naporno. Toda stopili smo skupaj, dosegli zadetek in kar dobro delovali na igrišču. Sledilo je izenačenje, a smo se ob polčasu lepo dogovorili, kako naprej. Verjeli smo v svojo kakovost in mislim, da smo zasluženo osvojili pokal. Nestrpno že pričakujemo slavje v Murski Soboti. Ko smo lani osvojili pokal, me en dan ni bilo domov, zdaj me pa dva dni ne bo domov!"

Zmago so posvetili dedku vratarja Matka Obradovića, ki je umrl na dan tekme. "Smo soigralci, sodelavci, zmagujemo skupaj, trpimo skupaj in izgubljamo skupaj. Pomembno je, da smo drug drugemu v podporo," je sklenil Kous.

Nekaj tisoč navijačev pričakalo nove državne prvake
Razočaranje v taboru viol
Cipot in Kokol na sprejemu prvakov najbolj pohvalila trenerja Šimundžo