Maribor in Olimpija se bosta v tej sezoni srečala še v začetku februarja v 21. krogu, ko bosta v prvem spomladanskem krogu igrala v Ljubljani, dva meseca pozneje pa se bosta v 30. krogu pomerila v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor in Olimpija se bosta v tej sezoni srečala še v začetku februarja v 21. krogu, ko bosta v prvem spomladanskem krogu igrala v Ljubljani, dva meseca pozneje pa se bosta v 30. krogu pomerila v Ljudskem vrtu. Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti so trenutno četrti, za tretjimi zmaji pa zaostajajo dve točki. Sobotni derbi bo 50. od sezone 2009/10, odkar je ljubljanski klub (znova) prvoligaš. Na tekmah z "novo" Olimpijo je Maribor vpisal 19 zmag, Ljubljančani pa so slavili devetkrat. So pa zato zmaji uspešnejši na zadnjih tekmah, saj so neporaženi na sedmih zaporednih derbijih. Trikrat so v tej seriji zmagali. Vijoličasti so večne tekmece zadnjič premagali pred dvema letoma, v Ljudskem vrtu pa derbija niso dobili že od novembra 2017.

"Čas je, da se rezultatski trend derbijev v Ljudskem vrtu obrne v drugo smer," je za spletno stran kluba dejal športni direktor Maribor Marko Šuler in dodal, da bodo naredili vse, da bodo derbi dočakali pripravljeni: "V takšnih trenutkih se pokaže tudi pomen energije s tribun, ki jo ti fantje potrebujejo. Vemo, kako je, ko se v Mariboru mobilizirajo vsi. In zdaj je ta trenutek, ko se ves Maribor, z vsemi navijači lahko mobilizira. Ko je najtežje in ko stopimo skupaj, je Maribor najmočnejši. In takrat Maribor, ki tekmuje, tudi zmaguje. Drugačna miselnost ne pride v poštev. Kakšen bo razplet, bo odvisno od dogajanja na igrišču. Moramo pa storiti vse, da bomo pravi na igrišču. Dejavnik, ki lahko prevlada, je lahko tudi močna želja."

Mustafa Nukić in Almedin Ziljkić sta za Olimpijo letos dosegla kar 11 golov, a ne prvega ne drugega ne bo na derbiju v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com
Mustafa Nukić in Almedin Ziljkić sta za Olimpijo letos dosegla kar 11 golov, a ne prvega ne drugega ne bo na derbiju v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com

Maribor je na zadnjih dveh tekmah pod vodstvom začasnega trenerja Radovana Karanovića osvojil štiri točke, Olimpiji pa je nazadnje spodrsnilo na obračunu z Radomljami, na katerem je prepoved nastopa na naslednji tekmi dobil Mustafa Nukić, ob Maksu Barišiću iz Kopra in Dinu Stančiču iz Tabora prvi strelec lige (šest golov), dodatno težavo pri Olimpiji pa predstavlja tudi sobotna odsotnost enega najboljših posameznikov Almedina Ziljkića (pet zadetkov), ki prav tako prestaja kazen.

Mandarić odhaja iz Stožic

Ziljkić je bil tudi eden od strelcev na prvem derbiju sezone, ki ga je Olimpija doma dobila s 3:1. Takrat je za zeleno-bele dvakrat zadel Antonio Delamea Mlinar (pri Mariboru je najstrožjo kazen unovčil Blaž Vrhovec), obakrat pa mu je podal kapetan Timi Max Elšnik, ki je pred derbijem povedal: "Pričakujem trdo, težko tekmo, kot je vsak derbi. Upam, da bo na stadionu dobro vzdušje in da bomo imeli dobro gostujočo podporo. Šli bomo na zmago. Vemo, da je derbi tekma zase. Vsi so posebni, ampak na koncu so pomembne tri točke. Po porazu z Radomljami je derbi prišel v pravem trenutku, da se lahko dvignemo in pozitivno zaključimo pred reprezentančnim premorom."

"V zadnjih letih je Olimpija na derbijih rezultatsko prevladovala, ampak vsaka tekma je zgodba zase. Zagotovo bi bila napaka, če bi šli v srečanje z miselnostjo, da bo enostavno, ker je statistika na naši strani. Statistika je lahko samo nekakšen dodaten motiv, zagon, da pozitiven niz podaljšamo. Dali bomo vse od sebe, da tri točke pripeljemo nazaj v Ljubljano," je dodal.

Olimpija je sicer spet v pestrem obdobju, saj jo – kot je spet napovedal – zapušča predsednik Milan Mandarić. Tega naj bi ga zamenjal nemški poslovnež Adam Delius, ki je po poročanju Dela Mandariću plačal pet milijonov evrov. Obe stranki sta bili v dogovorih že decembra lani oziroma januarja letos, a se takrat dogovori niso udejanjili. Pri Olimpiji so nepremičninskemu agentu iz Münchna očitali tudi zavajanje in laži. Zdaj pa naj bi bil posel vendarle sklenjen, kar pa pod vprašaj postavlja tudi prihodnost trenerja Sava Miloševića.


12. krog, petek ob 20.15:
KALCER RADOMLJE – ALUMINIJ

Sobota ob 15.00:
CB24 TABOR SEŽANA – DOMŽALE

Ob 20.15:
MARIBOR – OLIMPIJA

Nedelja ob 15.00:
BRAVO – MURA

Ob 17.00:
KOPER – CELJE

Lestvica:                             
KOPER               11  7 2 2 21:11 23
BRAVO               11  6 4 1 12:5  22
OLIMPIJA            11  6 1 4 17:14 19
MARIBOR             11  5 2 4 18:18 17
MURA                11  4 4 3 14:16 16
CB24 TABOR SEŽANA   11  4 3 4 15:10 15
CELJE               11  3 2 6 12:15 11
DOMŽALE             11  3 2 6 16:21 11
ALUMINIJ            11  2 4 5  8:13 10
KALCER RADOMLJE     11  2 2 7 10:20  8