Veliko navdušenje po odločilnem zadetku Tavaresa tik pred koncem derbija. Foto: BoBo
Veliko navdušenje po odločilnem zadetku Tavaresa tik pred koncem derbija. Foto: BoBo
Marcos Tavares
Kapetan Marcos Tavares je znova dokazal, da je eden izmed najboljših igralcev Prve lige. Foto: BoBo
NK Maribor
Mariborčani imajo po 14. krogih že devet točk naskoka pred Olimpijo. Foto: BoBo
120 polomljenih stolov in za približno 6.000 evrov škode
Tavares, Razdrh, Šeliga in Milanič po derbiju
Maribor ušel Olimpiji na devet točk

Vijoličasti so bili precej boljši tekmeci, kar 24-krat so streljali na vrata zeleno-belih (streli v okvir vrat:16:3), izvajali so tudi 13 kotov. Številne nevarne strele je obranil izjemni Aleksander Šeliga, ki je bil nedvomno najboljši igralec tekme. Ko je bil dvakrat že premagan, ga je najprej v 71. minuti rešil Antonio Delamea Mlinar, ki je žogo izbil z golove črte po strelu Agima Ibraimija, kmalu zatem pa je strel Roberta Berića končal v vratnici.


Zmaga Mariborčanov, ki so imeli celo uro prednost igralca več, je bila še posebej sladka, saj je vse kazalo, da se bo derbi končal brez zadetkov, ko je Tavares mojstrsko zadel z glavo v predzadnji minuti.

Milanič: Morali bi zadeti petkrat ali šestkrat

"Popolnoma zaslužena zmaga, saj smo bili veliko boljši nasprotnik, razen morda v uvodnih trenutkih tekme, ko smo se lovili. Kmalu smo prevzeli pobudo in bili tudi do izključitve bistveno boljši. Imeli smo veliko priložnosti, ki pa jih nismo izkoristili. Tako smo nadaljevali tudi po izključitvi. Zmaga je super, zelo sem zadovoljen s predstavo. Letos se nam je enkrat že zgodilo, da je imel nasprotnik igralca manj. Prostora je zelo malo, zato nam ni uspelo igrati v globino. Mi igramo odlično, ko imamo dovolj prostora, Olimpija pa je bila strnjena pred svojimi vrati. Potrebovali smo veliko potrpljenja. Porabili smo veliko moči za to zmago, vendar do naslednje tekme je dovolj časa, da se bomo osvežili," je pojasnil Milanič, ki je na klopi Maribora osvojil že tri državne naslove in vse kaže, da bo maja 2013 še četrtega.
"Že pred tekmo smo verjeli, da smo boljši. Trenutno nam gre vse po načrtih, edina pomanjkljivost je, da nismo zadeli petkrat ali šestkrat. Prevladovali smo skozi celotno tekmo. Verjel sem vse do konca. Učinkovitost me ne skrbi, saj si ustvarjamo veliko priložnosti, zmagujemo in imamo devet točk prednosti. Imamo veliko kvalitete v igralskem kadru," je bil zadovoljen strateg vijoličastih, ki je pohvalil tudi kapetana: "Ko je Tavares fizično pripravljen, je eden najboljših v Prvi ligi. On je izjemno pomemben za našo igro. Na vsaki tekmi lahko prelomi srečanje v našo korist. Zelo je prijazen do vseh, niti slučajno ni konfliktna oseba. Uživa v nogometu."

Proti Tottenhamu ne bo toliko priložnosti

Milanič in pomočnik Saša Gajser sta podrobno proučila igro Tottenhama, ki prihaja v Ljudski vrt v četrtek zvečer. "Proti Tottenhamu zagotovo ne bomo imeli toliko priložnosti. Iz ene ali dveh bo treba zabiti, kar nam v Rimu ni uspelo. S pomočniki smo se intenzivno ukvarjali s Tottenhamom v preteklih dneh, z igralci pa se bomo od nedelje naprej," je še dodal Milanič.

Tavares zamenjal stran, a to ni pomagalo

Tavares je pred tremi leti že odločil večni derbi, ko je bilo v Šiški 0:1. Brazilec je po pol ure zapravil strel z bele točke, Šeliga je njegov strel odbil. "To je bila zelo težka tekma. Priigrali smo si ogromno priložnosti. Olimpija se je zelo dobro branila, predvsem vratar je bil sijajen. Po izključitvi so postavili pravi bunker. Pred strelom z enajstih metrov sem pomislil na to, da je vratar Olimpije gledal tekmo proti Panathinaikosu, zato sem skušal streljati v nasproten kot. Tudi po zgrešnem strelu z bele točke sem igral dobro, uspelo mi je nekaj dobrih podaj. Zelo sem bil motiviran, da bi dosegel zadetek, pomagal mi je gospod tam zgoraj. Adrenalin je bil izjemen ob zadetku v zadnji minuti, slekel sem si dres, res sem srečen," je bil nasmejan 28-letni Tavares, ki je zaščitni znak uspešne generacije.
Tavares zelo dobro razume tudi slovensko, zato mu novinarji vprašanja postavljajo kar v slovenščini. Odgovarja še vedno v angleščini, čeprav se zdi, da bi lahko kmalu celoten intervju opravil v slovenskem jeziku.
Tekmo Tottenham - Chelsea bo gledal v nedeljo
Mariborčani so zelo dobro začeli tudi skupinski del Evropske lige, Tottenham pa je po imenih zares močna ekipa.
"Zelo prav nam je prišel premor, v teh dveh tednih smo veliko trenirali. Pripravljeni smo na tekmo s Tottenhamom. Če bomo imeli enajstmetrovko, bom dosegel zadetek. Tottenham je najboljša ekipa v naši skupini Evropske lige. Za njih igrajo sami vrhunski igralci, a vseeno mislim, da imamo možnosti. Nisem si ogledal tekme proti Chelseaju v prenosu, si jo bom pa zagotovo v nedeljo," je še povedal junak sobotnega večera v Ljudskem vrtu.
Rajčević bo v četrtek zadovoljen tudi s točko
Aleksander Rajčević ni imel veliko dela v obrambi. "Ustvarili smo si veliko priložnosti. Škoda, da nismo tekme odločili že veliko prej. Derbiji so vedno posebne tekme. Po porazih na zadnjih dveh tekmah smo se hoteli pobrati. Uspelo nam, znova smo prikazali našo pravo igro. Dobro smo stali na igrišču, vezisti so presekali njihove akcije že na sredini igrišča, kar je olajšalo delo obrambni vrsti. Devet točk prednosti nam vliva dodatno samozavest. Upam, da bomo razliko še povečali," je pojasnil 25-letni branilec, ki je še dodal, da bi proti Tottenhamu bila že točka lep uspeh.

Kmalu dva nova večna derbija?

V četrtek se v Ljudskem vrtu obeta nov sprektakel in še bolj polne tribune. Na nov večni derbi ne bo treba dolgo časa čakati, saj se v četrtfinalu pokala obetata dve novi tekmi. Olimpija je že med osmreico, vijoličasti pa morajo v osmini finala 31. oktobra izločiti Zavrč.
120 polomljenih stolov in za približno 6.000 evrov škode
Tavares, Razdrh, Šeliga in Milanič po derbiju
Maribor ušel Olimpiji na devet točk