Sašo Udovič ni imel avtonomije, ki jo je kot športni direktor pričakoval. Foto: Aleš Fevžer
Sašo Udovič ni imel avtonomije, ki jo je kot športni direktor pričakoval. Foto: Aleš Fevžer
Izet Rastoder (Olimpija)
Predsednik kluba Izet Rastoder ni zamenjal trenerja Milorada Kosanovića, pač pa je pokazal vrata Udoviču. Foto: Aleš Fevžer
Udovič po štirih mesecih odhaja iz Olimpije
Udovič pojasnjuje slovo od Olimpije

"Lahko rečem samo to, da bom način in razlago te prekinitve pogodbe temeljito preučil. Posvetoval se bom tudi s pravnikom. Na prvo žogo pa lahko rečem, da so očitki popolnoma neutemeljeni," je v intervjuju za TVS dejal Udovič, ki odhaja s pokončno glavo.
Podrobnosti si preberite v spodnjem intervjuju, ki ga je z Udovičem za TV Slovenija opravil Anže Bašelj.


Kaj se je zgodilo, zakaj so prekinili pogodbo z vami?
Prišel sem v klub na povabilo, visoko motiviran, da z jasno vizijo poskušam narediti boljšo Olimpijo. Na žalost sem bil pri opravljanju funkcije športnega direktorja onemogočen in prepričan sem, da na tak način Olimpija nima svetle prihodnosti, kar žal dokazujejo tudi rezultati v zadnjih šestih, sedmih letih. Ker ne želim, nočem in ne bom postal marioneta v rokah tistih, ki vodijo klub. Po mojem prepričanju v nepravo smer. Zapuščam Olimpijo Ljubljana, ki je vedno bil in vedno bo moj najljubši klub, v prepričanju, da klub potrebuje korenite spremembe na vseh nivojih.

Dejali ste, da je tako že zadnjih šest, sedem let. Zanima me, kaj ste pričakovali in kaj je bilo potem drugače?
Pričakoval sem popolno avtonomnost v delu športnega direktorja. Če lahko karikiram, lahko me kdo najame kot športnega direktorja, ne more pa me kupiti kot človeka.

Kje je prišlo do prvih razhajanj s predsednikom kluba Izetom Rastoderjem, ki je zamenjal že številne trenerje, športne direktorje in direktorje? Kdaj ste začutili, da za vas tukaj ni mesta?
Poglejte, tukaj sem šele dva, tri mesece. V zelo zgodnji fazi sem ugotovil, kam stvari peljejo in kako je. Da se popolnoma razumemo. Ne obstaja noben spor s trenerjem Kosanovićem na nobeni osebni ravni. Kot športni direktor sem enostavno ocenil, kakšni so rezultati, in ti so slabi. Ocenjujem kot polno avtonomijo športnega direktorja, da analizira rezultate, in če so ti slabi oziroma jih ni, je moja osnovna dolžnost predlagati zamenjavo trenerja. To sem tudi storil. Pod črto, prevečkrat sem bil onemogočen v funkciji športnega direktorja. Nisem človek, ki bi delal oziroma govoril nekaj, kar ne mislim. In mislim, da je prav tako.

So bili kakšni sestanki v zadnjih petih dneh? Nekako se je šušljalo že od petka, da Sašo Udovič ne bo več športni direktor, pa je bilo šele danes uradno.
To ste slišali vi. Lahko potrdim samo to, kar sem danes dobil od kluba, to je enostranska prekinitev pogodbe. Lahko potrdim, da nisem več športni direktor. Lahko rečem samo to, da bom način in razlage te prekinitve pogodbe temeljito preučil. Posvetoval se bom tudi s pravnikom. Na prvo žogo pa lahko rečem, da so očitki popolnoma neutemeljeni.

Kakšni so ti očitki. Nam lahko kaj zaupate?
V bistvu je en očitek že to, kar počnem zdaj, to je, da govorim v kamero tisto, kar mislim. Nekaj takega.

Kakšna je po vašem prihodnost Olimpije in kaj se mora spremeniti, da bo Olimpija tista stara Olimpija?
Tu niso pomembni bivši igralci Olimpije, kot sem jaz, kot je bil mogoče Mile Ačimović ali še kdo drug. Tu je pomembna Olimpija. Ne gre za mojo pogodbo, to sem povedal javno. Klub zapuščam pokončno. Povedal sem tisto, kar mislijo mnogi. Gre za Olimpijo, ki je daleč največji športni kolektiv vseh časov v Sloveniji, zasluži si boljše vodenje in veliko več nalitega čistega vina.

Udovič po štirih mesecih odhaja iz Olimpije
Udovič pojasnjuje slovo od Olimpije