Koper je na domačem igrišču doslej dobil prav vseh pet prvoligaških dvobojev s Sežano. V pretekli sezoni obakrat z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com
Koper je na domačem igrišču doslej dobil prav vseh pet prvoligaških dvobojev s Sežano. V pretekli sezoni obakrat z 1:0. Foto: www.alesfevzer.com

Mariborčani, ki so s 16 naslovi državnega prvaka slovenski rekorderji, so sezono že začeli s kvalifikacijami za Ligo prvakov. Tako so tekmeci že lahko videli delček tistega, kar bodo izbranci Radovana Karanovića lahko ponudili v sezoni, v kateri spet merijo na sam vrh.

Prvi derbi že v 4. krogu

Štajerska zasedba bo nekoliko spremenjena v primerjavi s prejšnjo sezono, glavna razlika je ta, da ne bodo več mogli računati na prvega strelca pretekle sezone Ognjena Mudrinskega, njegovo vrzel bo med drugimi skušal zakrpati novinec Roko Baturina.

Sorodna novica Nocoj ob 20.15 se vrača Prva liga in z njo tudi Nostradamus

Tako kot vsako sezono največ slovenskih ljubiteljev nogometa zanimajo večni derbiji z Olimpijo: prvi bo v 4. krogu v Ljudskem vrtu, nato pa sledijo še v 13., 22. in 31. krogu.

Turbulentno poletje v Ljubljani

Če je mariborsko pripravljalno obdobje minilo brez posebnih pretresov, pa je bilo povsem drugače v ljubljanskem taboru, v katerem je nova vodstvena garnitura na čelu s predsednikom Adamom Deliusom odslovila trenerja Roberta Prosinečkega in športnega direktorja Mladena Rudonjo, za nameček pa se zamerila še navijačem zeleno-belega kluba. Ekipo je tako tik pred zdajci prevzel novinec v vlogi glavnega trenerja, Španec Albert Riera, ki govori o napadu na vrh.

Veliko odhodov v Istri in Prekmurju

V prejšnji sezoni sta si evropski vozovnici ob Mariboru in Olimpiji priigrala še podprvak in pokalni prvak Koper ter Mura. Koprčani bodo pod vodstvom naj trenerja pretekle sezone Zorana Zeljkovića spet poskušali mešati štrene na vrhu, čeprav so izgubili dva pomembna igralca Lamina Colleyja in Ivana Borno Jelića Balto, a po drugi strani so v napad pripeljali Daria Kolobarića ter jasno pokazali svojo namero.

Mura bo drugo sezono igrala po napotkih Damirja Čontale, ki je izgubil kar nekaj tistih, ki so skrbeli za "tipično" igro prekmurske zasedbe, med drugimi Tomija Horvata, Klemna Šturma, Jana Gorenca, Nardina Mulahusejnovića ...

Sorodna novica Maribor na 70 odstotkih zmožnosti, za Riero pomembno tudi, kako zmaguješ

Celje odprlo denarnico

Med tiste, ki se želijo spet prebiti v vrh slovenskega nogometa, spada predvsem Celje, ki je že v prejšnji sezoni veliko zapravilo za okrepitve, te sicer niso še prinesle želenega, tudi v letošnji pa je vse karte vrglo na mizo s prihodom Nina Koutra, s približno 200.000 evri na leto bržčas najbolje plačanega igralca slovenske lige.

V zadnjem obdobju najboljšim mešajo štrene tudi pri Bravu, pri katerem Dejan Grabić ni veliko spreminjal ekipe, tako da lahko tekmeci pričakujejo znova čvrsto ekipo. Domžale bodo po novem spet igrale pod vodstvom Simona Rožmana, sicer pa tudi pri njih ni bilo posebej veliko sprememb, še največja bo igra brez Senijada Ibričića, ki je končal kariero in se preselil v klubske pisarne.

Gorica znova v Prvi ligi

Domžalski sosed Kalcer Radomlje je spomladi kazal dobre igre, zdaj pa jih bodo pod vodstvom Nermina Bašića poskusili ponoviti. Za konec ostaneta primorski zasedbi. Tabor Sežana si je zagotovil obstanek v ligi po dodatnih kvalifikacijah, toda Dušan Kosić bo imel ob finančnih "omejitvah" kluba velike težave v boju za nov obstanek, saj je odšlo veliko nosilcev igre, tudi najboljši strelec Dino Stančič. Gorica si je z naslovom prvaka 2. SNL priborila vrnitev med slovensko elito, med katero bo spet krmarila po napotkih Mirana Srebrniča in med katero bo njen glavni cilj obstanek.

Jesenski del se bo končal 11. decembra, spomladanski se bo začel 11. februarja, sezona pa se bo iztekla 20. maja prihodnje leto.


1. KROG

Petek ob 20.15:
KOPER - CB24 TABOR SEŽANA
Sobota ob 17.30:
DOMŽALE - CELJE
Ob 20.15:
MARIBOR - KALCER RADOMLJE
Nedelja ob 20.15:
OLIMPIJA - MURA
Ponedeljek ob 20.15:
GORICA - BRAVO