"Grob", ki so ga neznanci postavili nogometnemu klubu Krško. Foto: e-posavje/BoBo

Vandali so v noči pred nedeljsko tekmo Prve lige TS proti Triglavu na igrišču izkopali črki B in O ter postavili križ in položili transparent navijaške skupine Nuclear Power Boys. Črki B in O naj bi po poročanju medijev pomenili začetni črki priimkov vodilnih mož kluba – športnega direktorja Antonija Brdnika in predsednika Zorana Omerzuja.

"Kot veste, je pred dnevi prišlo do nasilnega vdora v prostore kluba, natančneje na osrednje igrišče v lasti občine Krško, in poškodovanja klubske lastnine. Pri tem je nastala visoka materialna in siceršnja škoda klubu, ljudem v in ob klubu, pokroviteljem in ne nazadnje občini. Naj povem, da imamo v NK Krško ničelno toleranco do nasilja in kriminala na in ob igriščih ter zunaj njih. NK Krško je institucija, ki ne bo nikdar in nikomur dovolila ustrahovanja ter agresivnih dejanj zoper dobro ime kluba in lastnine," je povedal Omerzu.

Foto: e-posavje/BoBo
Foto: e-posavje/BoBo

Omerzu: Finančno stanje je obvladljivo
V Krškem so sicer predstavili novo trenersko ekipo članske ekipe, ki jo od prejšnjega tedna vodi Hrvat Andrej Panadić, in prvega trenerja nove nogometne šole, ki jo vodi Iztok Kapušin. Hkrati so poudarili, da imajo stabilen proračun, njihov cilj pa je obstati v prvi ligi. Pred zadnjimi 12 krogi Krško zaseda zadnje mesto na lestvici, predzadnji Rudar ima devet točk več.

Na Radiu Slovenija so prejšnji mesec poročali, da jim je vir blizu vrha kluba zaupal, da je dolga približno 75.000 evrov.

Omerzu je glede finančnega stanja kluba pojasnil: "Finančno stanje je obvladljivo, gibljemo se znotraj finančnega načrta. Proračun članskega moštva smo zmanjšali skoraj za polovico v primerjavi z lanskim letom. Klub ima poravnane vse finančne obveznosti do Nogometne zveze Slovenije (NZS). V klubu imamo tudi skrben finančni pregled, na vseh ravneh izpolnjujemo stroge standarde NZS-ja."

Kot je znano, se je v Krškem februarja po dlje časa trajajočih napetostih zgodil dokončni razdor med nogometnim klubom Krško in staro mladinsko šolo (oziroma nogometnim društvom Posavje Krško). Končalo se je s tem, da je klub enostransko prekinil pogodbo z mladinsko šolo.

V mladinski šoli so klubu očitali, da je porabljal sredstva Evropske nogometne zveze (Uefa) tudi za reševanje članske ekipe in ne le za mladinske sekcije, kot je to predvideno. Vodstvo kluba te navedbe zanika.

Na NZS-ju spremljajo dogajanje
Uefa za razvoj nogometa vsako leto NZS-ju nameni del finančnega kolača. Prvo polovico tega zneska so letos pri NZS-ju že nakazali klubom, drugo pa bodo julija, če bodo porabniki dokazali porabo tega denarja izključno za potrebe mladinskih šol.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović pravi, da so seznanjeni z dogajanjem v Krškem. "Oddelek za licenciranje pridobiva ustrezne informacije. Glede na visok znesek za razdelitev v tem letu, kar je posledica igranja Maribora v Ligi prvakov, bomo med mladinske selekcije razdelili 3,6 milijona evrov. Ko pride tako visok priliv, pa so ponekod odnosi med mladinskimi in članskimi selekcijami postavljeni na preizkušnjo. Zadevo sta si v Krškem strani razlagali po svoje," je za STA povedal Mijatović.

Krškemu bo iz tega naslova pripadlo 207.600 evrov. "Če bi se pojavile nepravilnosti, je vzvodov več. Lahko se ustavi financiranje, lahko se zahteva vračilo, lahko klub ne dobi sredstev v naslednjem obdobju," je še dejal Mijatović.

Kot pravijo v Krškem, ima klub zagotovljena finančna sredstva za nemoteno delovanje nove nogometne šole. Za potrebe njenega delovanja so odprli nov bančni račun, ki je ločen od računa članskega moštva.

Več o dogajanju v Krškem lahko izveste v spodnjem prispevku novinarja Radia Slovenija Luke Petriča, ki ga je pripravil za oddajo "Kje pa vas čevelj žuli" 13. marca.

Bodo mladi v Krškem še igrali nogomet?