Žoga je okrogla s03e04: Ali je težje gledati nogomet, ker so stadioni prazni?

Omizje podkasta Žoga je okrogla poleg sprememb v domačem prvenstvu opaža tudi spremembe v izkušnji živega ogleda nogometnih tekem.

Derbi za pozabo, Ivanović svetla točka zmajev
Maribor in Olimpija sta po remiju z 1:1 oba pri devetih točkah, prvi derbi sezone pa je bil splošno viden kot eden slabših v zadnjem obdobju. "Bil je eden od bolj čudnih derbijev. Že pred tekmo nismo vedeli, kaj točno pričakovati od obeh ekip in kakšno kakovost tekme gre pričakovati. Žal se je vse obrnilo v negativno smer. Če se Olimpijin kader še spoznava, pa Maribor še vedno ne najde izhoda iz sivega povprečja igre. Oba sta bila na koncu zadovoljna s točko, tudi zaradi Murinega poraza," pravi Jože Pepevnik, ki ga lestvica glede na prikazano ne preseneča: "Vzorec je majhen, šest krogov ..., ampak morda ni naključje, da sta na prvih mestih Mura in Bravo, kluba, ki v največji meri sledita lastni viziji. Ali lahko tečeta na dolge proge, bomo videli, spodbuda pa je zanju v začetku sezone lepa."

Maribor in Olimpija sta po remiju z 1:1 obstala pri devetih točkah, a vseeno zaostanek za vodilno Muro znižala na 4 točke. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor in Olimpija sta po remiju z 1:1 obstala pri devetih točkah, a vseeno zaostanek za vodilno Muro znižala na 4 točke. Foto: www.alesfevzer.com

Zeleno-beli so v Ljudskem vrtu zaostajali, a so se z zadetkom Đorđeta Ivanovića, njegovim četrtim v petih tekmah, dokopali do točke. V 24-letnem Srbu Boštjan Janežič vidi letošnjo največjo okrepitev zmajev: "Olimpijo rešuje kakovost Ivanovića, pa ne samo zaradi zadetkov. Je vlečni konj ekipe, igra pogumno, druge okrepitve pa so še vedno zelo povprečne. Na račun Caimacova, denimo, sedi tudi Enrik Ostrc, na bočnih položajih zdaj namesto tujcev igrata veliko boljša Andrejašić in Pavlović. Le Đorđe Ivanović pa je tisti, ki daje ton igri, igra za skupno dobro in se tudi prepira s trenerjem. Proti Mariboru je moral nekaj časa igrati na desnem krilu, ko se je prestavil na levo stran, je prišel do zadetka."

Grabič nadigral Šimundžo
Vodilni Muri je pobeg v Šiški preprečil ljubljanski Bravo, ki je po preobrat zmagal z 2:1 in po mnenju Aljaža Golčerja v tem krogu pokazal najboljšo igro: "Čeprav bi na derbiju pričakovali tekmo z veliko tempa, ga je v tem krogu največ pokazal Bravo. Mlado ekipo je imel Grabič na igrišču, le dva igralca sta bila starejša od 22 let, od tega nihče v obrambnem delu moštva. Med najopaznejšimi je bil Žan Trontelj s predložki z desne, tudi za popoln preobrat je bil prav on podajalec."

Dejan Grabić je v nedeljo kot prvi v novi sezoni slovenskega prvenstva ukanil Anteja Šimundžo. Bravo je zdaj s 3 točkami zaostanka tudi prvi zasledovalec vodilne Mure. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Grabić je v nedeljo kot prvi v novi sezoni slovenskega prvenstva ukanil Anteja Šimundžo. Bravo je zdaj s 3 točkami zaostanka tudi prvi zasledovalec vodilne Mure. Foto: www.alesfevzer.com

"Grabič je prvi trener, ki je v tej sezoni nadigral Šimundžo. Bravo je pokazal, kako premagati Muro. Z visokim presingom, vendar morajo biti ekipe ob taki igri izjemno zbrane, dosledne, pravočasne. To se je pokazalo pri prvem golu Mure, ki je Bravo ujela pri protinapadu. Šimundža je tudi besnel zaradi domnevno previsoke trave na stadionu v Šiški, vendar to niso izgovori na mestu. Mura je bila zasluženo poražena in Grabič je pokazal, kako se lotiti tekmeca, ki ga mnogi postavljajo v boj za naslov prvaka," pa je ljubljanskega trenerja pohvalil Marko Cirman, ki je pokomentiral tudi odhod Mitje Lotriča iz Celja v nemški Wurzburger Kickers.

Omizje se je dotaknilo tudi reprezentančnega programa, ki bo Slovenijo v oktobru popeljal skozi tri tekme, ter razpravljalo o novinarski izkušnji obiskov tekem z zaprtimi tribunami ali omejenim številom gledalcev.