Matej Radan je ob koncu prvega polčasa zamenjal poškodovanega Marka Pridigarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matej Radan je ob koncu prvega polčasa zamenjal poškodovanega Marka Pridigarja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stožice
V Stožicah se je tokrat zbralo 7.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mitja Viler
Mitja Viler je moral v 78. minuti zaradi drugega rumenega kartona predčasno pod prho. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mile Ačimović
Mile Ačimović je prvič spremljal derbi v vlogi športnega direktorja Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Zahović in Darko Milanič
Zlatko Zahović in Darko Milanič sta tekmo takole spremljala s klopi Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stožice
Navijači obeh moštev so na igrišče zmetali nekaj bakel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Športni park Lendava
Nafta je na prvih treh spomladanskih tekmah vselej izgubila. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Brez golov na večnem derbiju
Zadetki iz Velenja, Lendave in Nove Gorice


Z 0:0 se je končal tudi zadnji obračun teh dveh tekmecev sredi oktobra v Ljudskem vrtu. Gostitelji so imeli več od igre, sploh v drugem polčasu. Maribor si je najlepšo priložnost na tekmi pripravil že v 21. minuti. Željko Filipović je po kotu in slabem izhodu iz vrat vratarja Damirja Botonjića streljal z glavo, vendar je na golovi črti prav tako z glavo zadetek preprečil Boban Jović.
Po vdoru navijačev zapretil Jović
V 40. minuti je na igrišče vdrlo nekaj navijačev obeh moštev, zato je bila tekma za nekaj več kot tri minute prekinjena. Pri vzpostavitvi reda je varnostnikom pomagala tudi policija.

Olimpija je bila blizu vodstva v drugi minuti sodnikovega podaljška, ko je Jović z desne strani s "pomočjo" Aleksandra Rajčevića zadel daljšo vratnico, žoga pa se je nato odbila še v drugo in nazaj v igrišče.
V drugem polčasu Maribor nenevaren
Že v prvem polčasu sta morala zaradi poškodb predčasno pod prho Aleš Mertelj in Marko Pridigar. Slednjega je zamenjal Matej Radan, ki je v 67. minuti lepo ubranil strel Daliborja Radujka z glavo.
Vratar Maribora se je v nadaljevanju izkazal še nekajkrat. Zadnjič v 92. minuti, ko je s sijajno parado znova preprečil zadetek Radujku, ki je s hrbtom obrnjen proti vratom še enkrat streljal z glavo. Še pred tem, v 78. minuti, je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Mitja Viler.
Maribor z izjemo slabega izbijanja žoge Botonjića, ki je nastreljal pred sabo stoječega Roberta Beriča v roko, v drugem delu ni ogrozil vrat Olimpije. Poznala se je odsotnost pomembnega igralca Mertlja, ki se je poškodoval že po 15 minutah.

Olimpija še brez zmage proti Mariboru
V devetih dvobojih med novo Olimpijo in Mariborom Ljubljančani še niso premagali vijoličastih. Dozdajšnja statistika: šest zmag Maribora in trije remiji.
V letošnji sezoni je 29. septembra v Stožicah slavil Maribor (0:1), dobra dva tedna pozneje pa sta se tekmeca na Štajerskem tako kot tokrat razšla brez zadetkov (0:0).

22. krog:
OLIMPIJA - MARIBOR 0:0
7.000 gledalcev
RK: Viler 78./Maribor

Olimpija: Botonjić, Jović , Sretenović, Andjelković ( 79./Kašnik), Salkić, Zeljković, Radujko, Škerjanc ( 89./Bešić), Lovrečič, Vršič, Šokota.

Maribor
: Pridigar ( 45./Radan), Rajčević, Potokar, Viler , Majer, Mertelj ( 15./Filipović ), Dodlek, Cvijanović, Mezga ( 80./Milec), Tavares, Berič .
Izjavi po tekmi
Dušan Kosič, trener Olimpije
: "Želeli smo si zmago, predvsem zaradi tega, da si dvignemo samozavest. Hoteli smo od začetka pritiskati, kar nam v prvem polčasu ni najbolj uspevalo. V drugem nam je igra bolj stekla, toda ob zaključku nismo bili dovolj zbrani. Po koncu tekme se mi tako porajajo mešani občutki."

Darko Milanič, trener Maribora: "S točko smo zadovoljni. Zaradi poškodb smo hitro morali opraviti dve menjavi, kar nam nato ni več dalo prostora za ukrepanje. V prvem polčasu smo pokazali nekaj dobrih potez v napadu, toda želeli smo si jih še več. V drugem polčasu je imel tekmec pobudo. Škoda za tisti menjavi, saj so na igrišču ostali nekateri igralci, ki niso bili tako sveži. Toda Maribor je pokazal, da ima kljub mladosti prave živce in da zna odigrati na rezultat."


Svojo nalogo so že v soboto popoldne uspešno opravile drugouvrščene Domžale, ki so s 3:2 zmagale v Lendavi. Luka Koper je bila v Velenju z 1:0 boljša od Rudarja, srečanje Hit Gorica - CM Celje pa se je končalo z neodločenim izidom 1:1.

Domžale zadnji gol zabile z igralcem manj
Lendavčani so doživeli še tretji zaporedni poraz, kar jih vedno bolj potiska proti repu lestvice. Na drugi strani so Domžalčani potrdili drugo mesto, čeprav so zadnje pol ure igrali z igralcem manj.

Gostje so povedli ob prvem neposrednem strelu na vrata tekmeca. V 14. minuti je s slabih 20 metrov sprožil Juninho, žoga pa se je ob slabem posredovanju vratarja Nemanje Jozića pod njim skotalila v mrežo. Nafta je odgovorila štiri minute pozneje. Vedran Vinko je z 18 metrov z desne strani natančno meril in zadel spodnji kot. V 42. minuti so znova vodili Domžalčani. Neodločna obramba je nemo spremljala gostujočo akcijo, ki jo je s strelom pod prečko zaključil Slobodan Vuk z dobrih desetih metrov.

V 60. minuti so varovanci Darka Birjukova ostali le z desetimi igralci na igrišču, saj si je po grobem prekršku Vuk prislužil izključitev. Številčno premoč so Lendavčani izkoristili hitro in Rade Jovanović je z odličnim strelom z 20 metrov izenačil. Sledil je silovit pritisk Nafte in še dve priložnosti (Luka Prašnikar, Agim Ibraimi) ter kazen v 73. minuti. Po hudi napaki Marka Balažica je Juninho sprejel darilo in rutinirano zadel mrežo nemočnega Jozića. Lendavčani so znova oživeli v zadnjih minutah, a je bil Vinko z glavo premalo natančen.
Osterc edini strelec v Velenju
Velenjčani so v spomladanskem delu prvenstva še naprej brez zmage. Prvo resnejšo priložnost je v 17. minuti na domači strani zapravil Elvis Bratanović, ki je zadel okvir vrat in tudi ob koncu polčasa bil še dvakrat nevaren. Kljub temu so bili Koprčani po prikazanem malce boljši tekmec, toda pri zaključkih akcij so premalo natančni (Danijel Marčeta, Mitja Brulc, Ivica Guberac ...).

Primorci so odločneje začeli tudi drugi polčas in že v 54. minuti povedli, ko je Milan Osterc iz bližine unovčil Brulčevo podajo v gneči v kazenskem prostoru. Koprčani so bili blizu povišanja vodstva v 64. minuti, ko je Konstantin Vasiljev dobro izvedel prosti strel, a meril le za nekaj centimetrov previsoko. Končnica tekme je bila precej umirjena.
Celjani spomladi še brez poraza
V Novi Gorici so se sprva bolje znašli Celjani, ki so imeli premoč na igrišču, a dolgo jim ni uspelo izpeljati posebej nevarne akcije. V 28. minuti so vendarle povedli, ko je po strelu iz kota do žoge na 10 metrih prišel Serge Akakpo in premagal Vasjo Simčiča. V 54. minuti je skoraj iz "mrtvega" kota izenačil Vito Plut. Po tem zadetku so pobudo prevzeli gostitelji, ki pa so v 72. minuti po drugem rumenem kartonu Sandija Arčona na zelenici ostali le z deseterico. Celjani, ki so po zimskem premoru odigrali že štiri tekme, številčne premoči niso znali unovčiti. Kljub temu spomladi ostajajo neporaženi.
22. krog:
RUDAR - LUKA KOPER 0:1 (0:0)
1.200; Osterc 54.
Rudar: Jahić, Mujaković, Cipot, Trifković (46./Tolimir), Mešić, Rotman (62./Čadikovski), Berko, Roj, Bratanović (73./Grbić), Jelečević, Dedić.
Luka Koper: Hasić, Blažič (90./Handanagić), Guberac, Kovačević (72./Marijanović), Vasiljev, Grižonič, Marčeta, Brulc (87./Karić), Hadžić, Djukić, Osterc.

NAFTA - DOMŽALE 2:3 (1:2)
500; Vinko 18., Jovanović 65.; Juninho 15., 73., Vuk 42.
RK: Vuk 60.
Nafta: Jozić, Matjašec, Lazić, Levačič (71./Prašnikar), Balažic, Lesjak, Vaš, Vöröš (31./Tomažič-Šeruga), Dvorančić (58./Jovanović), Ibraimi, Vinko.
Domžale: Brljak, Topić, Elsner, Zec, Apatič, Teinović, Brezovački, Seferović (69./Drevenšek), Vuk, Pekić (74./Smukavec), Juninho.

HIT GORICA - CM CELJE 1:1 (0:1)
400; Plut 53.; Akakpo 27.
RK: Arčon 72./Hit Gorica
Hit Gorica: Simčič, Galešić, Vicente, Kršić, Plut (82./Martinović), M. Mevlja, N. Mevlja, Arčon, Širok, A. Jogan, Gregorič.
CM Celje: Mujčinović, Akakpo, Brezič, Popović (83./Zajc), Kapić, Radulović, Pavlović, Gobec, Firer, Vidmajer, Štraus (66./Kačičnik).

Nedelja ob 15.00:
TRIGLAV - PRIMORJE

Lestvica: 
MARIBOR 22 14 7 1 41:12 49
DOMŽALE 22 12 5 5 32:18 41
LUKA KOPER 22 11 3 8 33:27 36
OLIMPIJA 22 7 7 8 28:26 28
HIT GORICA 22 7 6 9 24:33 27
RUDAR 22 6 7 9 33:35 25
NAFTA 22 7 4 11 32:37 25
TRIGLAV 21 6 6 9 21:36 24
CM CELJE 22 5 8 9 28:36 23
PRIMORJE 21 5 5 11 27:39 20

Brez golov na večnem derbiju
Zadetki iz Velenja, Lendave in Nove Gorice