Dare Vršič v zadnjem letu in pol ni veliko igral v dresu dunajske Austrie. V Stožicah je dokazal, da lahko igra tudi v kakšni izmed petih najboljših lig v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dare Vršič v zadnjem letu in pol ni veliko igral v dresu dunajske Austrie. V Stožicah je dokazal, da lahko igra tudi v kakšni izmed petih najboljših lig v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prav posebna zgodba, ki so jo želeli s transparenti predstaviti navijači Olimpije, je družina Behrić. Ekonom Arif Behrić je bil z ženo Fato v klubu 40 let, navzoča sta bila tudi ob precej srečnejših časih v jugoslovanski ligi in ob naslovih v slovenski ligi (zadnjega je Olimpija osvojila leta 1995). Upokojila sta pred letom dni in pol, vodstvo kluba jima je podarilo avtomobil. Predsednik Olimpije Izet Rastoder jima ga je odvzel pred novim letom, službo v klubu pa sta izgubila tudi njuna naslednika Lejla in Zlatan. "Behrići vedno predani, a od vas izdani," so zapisali Green Dragonsi na transparentu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maribor brez težav ugnal Olimpijo
Vijoličasti dobili derbi v Stožicah
Fajić z lahkoto podvojil vodstvo
Mendy visoki zmagi postavil piko na i
Dragonsi tudi v 2. polčasu poskrbeli za prekinitev
Bohar Maribor popeljal v vodstvo
Green Dragonsi za nekaj minut prekinili derbi

Vodilni možje Prve lige so lahko zaskrbljeni, saj se bosta ekipi do 2. aprila srečali še trikrat.
Najboljši igralec srečanja je bil vsekakor Dare Vršič. Pri nekaterih nogometaših se je žoga pri sprejemu odbijala, on jo je ukrotil in takoj napravil pravo potezo. Ima izjemen pregled nad igro in je predober za slovensko ligo. Njegov prodor po levi strani in natančna podaja Nusmirju Fajiću za 0:2 je bila ena redkih potez na derbiju, ki bi si zaslužile aplavz.
Nenad Bjelica ga je pri dunajski Austrii puščal na tribuni, kar si je skoraj nemogoče predstavljati. Hrvaškega trenerja so odpustili šele po odhodu Vršiča v Maribor, Zlatko Zahovič je seveda hitro izkoristil priložnost in močno okrepil kader.
Navijači po načrtu - v 22. minuti je začelo pokati
Vršič je pustil neizbrisen pečat pri Olimpiji, 28. avgusta 2011 je zrežiral zmago s 4:1 nad vijoličastimi. Navijači zeleno-belih tega seveda niso pozabili. Prav tako ne besed ob slovesu maja 2012 po tekmi proti Muri v Stožicah. (To je bila moja zadnja tekma v dresu največjega kluba v Sloveniji, Olimpije. Občutki so mešani, ker zapuščam nekaj, kar imam zelo rad! Olimpija ostaja moj, naš klub. Zelo rad se bom vračal na tekme Olimpije tudi v naslednjih sezonah ...")
Zelo jih je bolelo, ko je Apačan blestel v vijoličastem dresu s številko 22. Prav zaradi tega so v 22. minuti prvič prekinili tekmo s pirotehničnimi sredstvi. Prekinitev je trajala dobre štiri minute. Zažgali so tudi lutko z Vršičevim dresom.
Ko je v 54. minuti hotel izvajati kot, je eden izmed navijačev vdrl na igrišče, proti Vršiču pa so vrgli tudi baklo. Tekma je bila znova prekinjena, igralci obeh moštev so odšli v garderobo. Pika na i sramotnemu vedenju so bile rasistične žaljivke po tretjem zadetku Jeana-Philippa Mendyja. Takrat bi bilo najpametneje, če bi glavni sodnik Damir Skomina kar odpiskal konec tekme, desetminutni dodatek je le še podaljšal agonijo za varnostno službo in policijo.
Viler pričakoval take dogodke na derbiju
Žal Vršič po tekmi ni bil predviden za izjave, zato je derbi ocenil zgovorni Mitja Viler: "To je bila zelo težka tekma, predvsem s psihološkega vidika. Pripravili smo se temeljito, saj smo bili v karanteni. Ogromno je bilo prekinitev. Komaj smo dobro začeli, že smo odšli z igrišča in to se je večkrat ponovilo. K sreči smo imeli ugoden izid, Olimpija pa ni imela naleta. K sreči se je tekma končala. Pričakoval sem take dogodke na derbiju. Navijači so bili že malce dolgočasni na koncu. Vršič se je zelo dobro odzval. On je flegmatik, nobena stvar se ga ne dotakne. Z igro je utišal ljubljanske navijače," je dejal 27-letni branilec.
V soboto že prva zaključna žoga proti Kopru
"Prvi gol je odločil, to je bila rutinska zmaga. Ne spomnim se nobene priložnosti Olimpije, okvir vrat je zadela, potem ko je posredoval Rajčević. Potrebovali smo pol ure, da preklopimo z evropske na slovensko raven, čeprav je večni derbi seveda nekaj več od navadne tekme slovenske lige. Zadovoljen sem tudi z našo obrambo, saj nismo prejeli zadetka," je še dodal Viler, ki že nestrpno pričakuje obračun proti Kopru v soboto ob 16.00 v Ljudskem vrtu: "Ni lahko štirikrat igrati z eno ekipo v enem mesecu. Zelo pomembno je, da smo dobili prvo medsebojno srečanje. Povečali smo prednost pred Koprom na pet točk, v soboto se srečamo v Ljudskem vrtu, to bo že majhna zaključna žoga za nas. Če zmagamo, bo veliko lažje igrati na naslednjem derbiju v Stožicah. To ni bila realna slika Olimpije, saj je manjkal poškodovani Omladič, ki je odličen igralec. Šporar se je poškodoval takoj na začetku srečanja. Olimpija bo še trd oreh na naslednjih tekmah."
Zahovič: Čez dva tedna nas čaka težja tekma
"V Stožicah nikoli ni lahko igrati, derbiji imajo vedno neki poseben naboj. Zasluženo smo zmagali. Vedenje navijačev je velika težava ljubljanskega kluba, to se ne sme dogajati. Nihče ne more biti zadovoljen s tem. Olimpija bi morala biti klub na naši ravni. Vršič ni imel težav z žaljivkami, to je le dodatna motivacija, to se je dogajalo tudi po Evropi. Sodniki so opravili dobro delo, poznajo pravila boljše od nas v takih primerih. Fantje so pravi profesionalci, odigrali so evropske tekme, težko jih kar koli spravi iz tira," je dogajanje ocenil Zahovič.
Športni direktor Maribora je ponosen na prehojeno pot v Evropi, ki se je končala v četrtek v Sevilli. Misli je popolnoma preklopil na slovensko ligo, v naslednjem mesecu bodo na sporedu še trije večni derbiji: "Nismo videli pravega obraza Olimpije. Ekipa je precej boljša. Igrali so v strahu, noge so imeli odsekane. Naslednja prvenstvena tekma bo težja, čez 14 dni nas čaka precej težja tekma, to sem fantom že povedal. Maribor ima bolj kakovostno ekipo, igralci imajo več izkušenj s težkih tekem, a na eni tekmi se lahko marsikaj zgodi, morali bomo biti zelo pazljivi. V pokalu sta dve srečanji in v dveh tekmah Olimpija težko izloči Maribor."
Vijoličasti so veliki favoriti za nov naslov prvaka, čeprav je boj za naslov še vedno odprt. "Nismo bili preveč utrujeni, saj je to šele tretja tekma po zimskem premoru. Vedno sem poudarjal, da je ritem sreda-sobota privilegij. Že tretje leto igramo v tem ritmu in za vse fante je to postalo spontano. Jeseni smo imeli veliko spodrsljajev, zato pričakujem, da bo boj za prvaka odprt do konca. Zdaj imamo več kakovostnih igralcev," je še dodal Zahovič, ki se zaveda, da je Olimpija daleč od stare slave: "S Sašem Udovičem sem se pozdravil pred tekmo. Če bi bil športni direktor Olimpije, bi bil zaskrbljen. Ta klub si zasluži več kakovosti."
Šeliga takega vedenja navijačev še ni doživel
Aleksander Šeliga se je že večkrat izkazal na večnih derbijih. Pred letom in pol je v Ljudskem vrtu blestel, klonil je šele v predzadnji minuti po veliki premoči Mariborčanov. Tokrat ni mogel preprečiti poloma Olimpije, pri zadetkih je bil nemočen. Precej bolj ga je razjezilo vedenje Green Dragonsov, v prvem polčasu jih je prišel mirit z druge strani igrišča, v drugem polčasu pa so metali bakle, ko je bil on v vratih.
"To res nima nobene povezave z nogometom, z užitkom ljudi, ki hodijo na tekme. Zelo sem žalosten, saj še nikoli nisem doživel, da bi navijači metali vse mogoče stvari na svojega vratarja," je poudaril 34-letni čuvaj mreže zeleno-belih.
"Do prve prekinitve smo bili enakovreden tekmec. Maribor igra vedno enak sistem, ves čas čaka na napako nasprotnika na sredini igrišča. Imajo zelo kakovostne igralce na bočnih položajih in v napadu. Njihova zmaga je popolnoma zaslužena. Vsak poraz je dober, če se iz njega nekaj naučiš. Olimpija ne sodi na šesto mesto, edini recept zdaj pa je seveda delo, delo, delo ...," je še pojasnil Šeliga.
Kosanović se opravičuje zaradi slabe igre
Tudi trener Milorad Kosanović je bil razočaran: "Vsega, o čemer smo govorili v petek, tokrat nismo videli. Opravičujem se navijačem za igro, ne toliko za rezultat. Mi smo šli v tekmo tako, kot od nas nihče ni pričakoval. Naredili smo nekaj napak, tekmecem dovolili protinapade in tudi zadetke, s katerimi so lahko tekmo mirno pripeljali do konca."
Popravni izpit za Olimpijo bo že 15. marca ob 20.00 v Stožicah. To bo nov velik test tudi za varnostno službo in policijo.

Maribor brez težav ugnal Olimpijo
Vijoličasti dobili derbi v Stožicah
Fajić z lahkoto podvojil vodstvo
Mendy visoki zmagi postavil piko na i
Dragonsi tudi v 2. polčasu poskrbeli za prekinitev
Bohar Maribor popeljal v vodstvo
Green Dragonsi za nekaj minut prekinili derbi