Zlatko Zahovič lahko mirno pričakuje današnji obračun v Stožicah, saj ima Maribor velikih 10 točk prednosti pred Olimpijo. Foto: RTV Slovenija
Zlatko Zahovič lahko mirno pričakuje današnji obračun v Stožicah, saj ima Maribor velikih 10 točk prednosti pred Olimpijo. Foto: RTV Slovenija
Sorodna novica Kronaveter: Če ta derbi dobimo, je še nekaj možnosti, da se kaj "zakuha"

23. krog državnega prvenstva v nogometu prinaša derbi med Olimpijo in Mariborom, ki bo danes ob 20.30. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Olimpija zaostaja 10 točk in mora zmagati, če želi ohraniti nekaj upanja na naslov prvaka. Maribor zato tekmo lahko pričakuje mirno, čeprav kot je v pogovoru za TV Slovenija povedal športni direktor Zlatko Zahovič, v klubu še nočejo razmišljati o naslovu prvaka. Zahovič nam je povedal, kako so se pri mariborskem klubu pripravili na današnjo tekmo, kdo bo zamenjal kaznovanega Denisa Klinarja, nismo pa se mogli izogniti tudi vprašanjem o domnevnih sodniških nepravilnostih na tekmah Prve lige TS.


V 5. krogu letošnje sezone Prve lige (19. avgusta) je bilo na obračunu Olimpije in Maribora v Stožicah 0:3. Ko sta se večna tekmeca srečala v 14. krogu (27. oktobra) v Ljudskem vrtu, je Olimpija zmagala z 1:2. Foto: BoBo/Borut Živulović
V 5. krogu letošnje sezone Prve lige (19. avgusta) je bilo na obračunu Olimpije in Maribora v Stožicah 0:3. Ko sta se večna tekmeca srečala v 14. krogu (27. oktobra) v Ljudskem vrtu, je Olimpija zmagala z 1:2. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na vrhu lestvice ima Maribor kar 10 točk prednosti pred Olimpijo. Mediji ob takšni prednosti, ki bi lahko ob vaši zmagi na večnem derbiju narasla celo na 13 točk, pogosto govorimo, da je prvak znan. Kaj pravite vi, kako varna je vaša prednost?
Jasno je, da javnost to vidi drugače. Od nas bi bilo zelo neodgovorno, če ne bi bili še vedno na vsaki tekmi skoncentrirani in se borili za vsako točko. Nogomet je zelo nepredvidljiv šport. Tekmeci pravijo, da bo sobotna tekma za biti ali ne biti in si ne morejo privoščiti spodrsljaja.

Kaj to pomeni za vas?
Lahko jih razumemo, da tako razmišljajo. Tudi mi bi v takšnem primeru. Za nas je to lahko past. Deset točk je veliko, lahko pa tudi zelo malo. Tekmo moramo vzeti kot vse druge, čeprav je nekaj posebnega. Gre za največji slovenski derbi. Veselimo se krasnega nogometnega vzdušja.

Kar nekaj težav imate oboji s poškodbami in kaznimi. Kako boste sestavili ekipo?
Imamo že nekaj dobrih receptov iz Stožic in iz Evrope. Dovolj smo izkušeni, da bomo znali narediti vse, kar je v naši moči, in s pravo strategijo tekmo obrniti nam v prid. Seveda na derbijih odločajo malenkosti. Strokovno vodstvo bo ekipo pripravilo na vse mogoče različice.

Kako ustaviti tekmeca, ki si pripravi veliko priložnosti, je pa res, da jih veliko ne izkoristi ...
Tako obrambni kot napadalni del sta pomembna. Ni treba vsega pokazati v uvodnih trenutkih. Tudi če zmagaš v 93. ali 95. minuti, je v redu. Zmagovalna miselnost, samozavest, to je vcepljeno v naš klub. V veliko primerih se pokaže, da delamo prav.

V prejšnjem krogu je Maribor z 2:1 premagal Gorico, medtem ko je Olimpija v Kranju izgubila s Triglavom, kar je bila morda že usodna napaka v boju za naslov. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
V prejšnjem krogu je Maribor z 2:1 premagal Gorico, medtem ko je Olimpija v Kranju izgubila s Triglavom, kar je bila morda že usodna napaka v boju za naslov. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Denisa Klinarja zaradi kartonov ne bo na desnem boku. Kdo ga bo zamenjal?
Klinar je naš pomemben član. Igra zelo dobro, odlično se je prilagodil na klub, mesto, soigralce. Preprosto smo zelo zadovoljni z njim. Imeli smo nekaj sreče, da je povratnik Martin Milec ta teden saniral poškodbo. Če bo trener tako razmišljal, mislim, da bo Milec uspešno nadomestil Klinarja.

Kaj bo tisto, kar bo v soboto dvignili na noge Ljubljano in Maribor?
Strast do nogometa, trenutki odločitve ene ali druge ekipe. Razmišljajmo pozitivno, čeprav je folklora v nogometu dovoljena in zaželena, vsaj za nas, ki smo postranski protagonisti. Uživajmo v velikem derbiju in vzdušju, ki je tako majhni Sloveniji lahko v ponos.

Z Zlatkom Zahovičem na klopi ali na VIP-tribuni?
Nisva še govorila s trenerjem, ampak verjemite, da je na klopi lažje.

Precej poškodb je bilo tako v lanski kot v letošnji sezoni pri NK-ju Maribor. Kje so vzroki? Ste kaj podrobneje analizirali?
Vsekakor vzroki nekje morajo biti. Poškodbe so sicer sestavni del nogometa, a poškodbe se med seboj razlikujejo. Kar nekaj takšnih poškodb je, da se lahko vprašamo, kaj delamo narobe. Veliko smo o tem razmišljali, debatirali. Prepričan sem, da smo našli vzrok, a ga bomo zadržali zase.

Prepričani smo, da imamo vrhunske sodnike, ampak - nekateri od njih, se nam zdi, pravico ali nepravico delijo v eno smer. Ampak, Maribor je zadnji klub od devetih, ki ima težave. Samo eden nima težav.

Zlatko Zahovič

Mladi, ki ste jim zaradi težav s poškodbami namenili priložnost, so to znali dobro izkoristiti, omenimo Žuglja in Kolmaniča. Koliko boste nanje računali takrat, ko se ti, ki so zdaj poškodovani, vrnejo?
To je sicer bolj vprašanje za trenerja, a res je, da so mladi fantje opozorili nase in da lahko računamo nanje tudi v prihodnje. V tem obdobju, ki je bilo vse prej kot lahko za moštvo, so prevzeli odgovornost in odigrali odlično, Ko se bodo ti, ki imajo že dosti večjo kilometrino, vrnili, je potem to stvar trenerja in konkurence.

Kako je z Janom Mlakarjem, ki po tej sezoni zapušča NK Maribor?
Mlakar ima poškodbo kolena. Kmalu se bo pozdravil in začel trenirati. Po derbiju bo zanj reprezentančni premor zelo dobrodošel in bo naše pomembno orožje v nadaljevanju sezone.

Je pa vabljen tudi v mlado izbrano vrsto ...
Prepričan sem, da bi bilo v igri še kaj več, če bi se pozdravil.

Kako igralci in tudi klubsko vodstvo doživljate teden, v katerem se odigra večni derbi?
Derbi je nenormalen adrenalin, pozitivna trema za športnike oziroma tiste, ki smo dali veliko tega skozi. Že ves teden je prisotna zmagovalna miselnost, prepričanje o zmagi. Tako tudi želimo, da moštvo igra, in prepričan sem, da bo.

V tej sezoni ste v Stožicah že prepričljivo zmagali. V soboto boste najbrž razmišljali le o zmagi ...
Za to delamo. Naša miselnost je zmaga, zmaga, zmaga. Na koncu bomo videli, kaj nam je uspelo, potrebuješ pa tudi nekaj sreče.

Današnji derbi bo sodil najbolj priznani slovenski sodnik Damir Skomina. Foto: www.alesfevzer.com
Današnji derbi bo sodil najbolj priznani slovenski sodnik Damir Skomina. Foto: www.alesfevzer.com

Veliko se govori o sodnikih. Tudi vi ste nekako sprožili plaz, ko ste na glas in javno opozorili na sodniške napake. Zakaj menite, da je sojenje slabo? Zakaj se to dogaja?
Ni tako, kot ste vprašali. Obratno je. Maribor je zadnji, ki je opozoril na napake. Prej so to storili Domžale, Krško, Triglav. Ampak mariborski glas se najbolj sliši, to je problem. Maribor je zadnji, ki je opozoril na sodnike. Prepričani smo, da imamo vrhunske sodnike, ampak nekateri od njih, se nam zdi, pravico ali nepravico delijo v eno smer. Ampak Maribor je zadnji klub od devetih, ki ima težave. Samo eden nima težav.

Zakaj menite, da se to dogaja?
To je za globoko analizo. Smo analizirali in insajdersko vemo marsikaj. O tem sicer ne želimo govoriti na glas. Želimo, da se stvari razčistijo. To bi pustil za kasnejše čase. Glede sojenja v soboto pa: sodil bo eden najboljših sodnikov na svetu (Damir Skomina), vsak dvom je odveč.

Sorodna novica Mariboru na derbiju štejeta dva "tipa", Olimpiji samo zmaga

Kaj pa to, kar vam nekateri očitajo, da izpostavljate le napake, ki se zgodijo v vašo škodo in da želite s tem pozornost odvrniti od drugih težav?
To je napačno razmišljanje. Razumem, da ljudje gledajo na svoj način, ampak enosmernih napak je bilo preveč!

Bi pomagal VAR? Kakšno je vaše mnenje o njem?
V določeni meri je VAR dobrodošel. V tem primeru, kar mi govorimo, VAR ne bi bil potreben, kajti določene odločitve so enosmerne.

NK Maribor izstopa iz povprečja. Ne le po izidih, tudi po organizaciji. Kakšni bodo vaši naslednji koraki?
Nogomet je tako nepredvidljiv, da je težko razmišljati o vsakem koraku posebej. Včasih te reka pelje levo, včasih desno. Zelo smo prilagodljivi na vsako situacijo, jasno pa je, da ima NK Maribor vedno najvišje cilje. To smo dokazali vsa ta leta. Jasno je, da bo menjava generacij prej ali slej prišla, naredili pa bomo vse, da bo čim manj boleča.

Zlatko Zahovič pred derbijem Olimpije in Maribora