V petek je bilo po zmagi Zavrča nad Garmin Šenčurjem (1:0), po kateri je bilo dokončno jasno, da bo Zavrč v 2. SNL osvojil prvo mesto, zelo veselo. Foto: www.nkzavrc.si
V petek je bilo po zmagi Zavrča nad Garmin Šenčurjem (1:0), po kateri je bilo dokončno jasno, da bo Zavrč v 2. SNL osvojil prvo mesto, zelo veselo. Foto: www.nkzavrc.si
Viktor Trenevski in Željko Orehovac
Trener Viktor Trenevski in pomočnik Željko Orehovac sta se morda po prvih dveh krogih letošnje sezone spraševala, kaj delata narobe, toda nato je sledil niz brez poraza (če ne štejemo pokalnega tekmovanja), ki še vedno traja. Foto: www.nkzavrc.si
Nova tribuna bo sprejela več kot tisoč gledalcev. Foto: www.nkzavrc.si
Večina igralcev prihaja iz Zavrča oziroma bližnje okolice, tako da se lahko kar s kolesom pripeljejo do stadiona. Foto: www.nkzavrc.si
NK Zavrč se že veseli 1. mesta v drugi slovenski ligi, medtem ko se Roltek Dob in Krka borita za 2. mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije za Prvo ligo. Foto: www.nkzavrc.si
"Mali" Zavrč ima velike ambicije

Kar nekaj manjših slovenskih mest in krajev je že igralo v elitni prvoligaški druščini (Naklo, Sežana, Dekani, Ivančna Gorica, Kidričevo ...), toda nič se ne more primerjati z Zavrčem, občino, ki ima devet vasi in skupaj 1650 prebivalcev. Zavrč živi za nogomet, tribune so vedno polne, v petek pa so imeli vsi poseben razlog za slavje. NK Zavrč si je že dva kroga pred koncem 2. SNL zagotovil 1. mesto in s tem napredovanje v Prvo ligo. Pogovarjali smo se z Romanom Vukom, ki je od leta 1998 predsednik nogometnega kluba Zavrč.


Se strinjate, da je NK Zavrč na neki način zmagovalec recesije, v kateri je Slovenija? Številni klubi se namreč ukvarjajo s težavami, medtem pa ste se vi z zdravimi temelji prebili iz ozadja do Prve lige!
Vsekakor nam je šla kriza na roko. Veliko klubov ima težave, mi pa smo vedno zagovarjali, da je treba delati na zdravih temeljih. Nima smisla nekaj obljubljati, če tega ne moreš izpolniti.

Ker ste domačin, vas je verjetno ta pravljična zgodba vzpona majhnega kluba od nižjeligaša do Prve lige kar nekoliko ganila, prav tako podpora domačega okolja, kajne?
Normalno. Vedno rečem, da smo svetovni fenomen, če gledate, kakšen delež prebivalcev občine Zavrč obiskuje tekme. Skoraj vsak tretji redno hodi na naše nogometne tekme! Si predstavljate, da bi v Ljubljani toliko ljudi hodilo na tekme Olimpije? Potrebovali bi stadion za 100 tisoč gledalcev.

Sezono v drugi ligi ste začeli s porazoma, nato pa niti enkrat več niste izgubili. Ste si po uvodnih dveh porazih mislili, da vam bo šlo na koncu tako lahko?
Malo nas je na začetku res streslo, ampak nismo se ustavili in smo verjeli v sebe in svojo moč, da lahko izpolnimo cilj, to je uvrstitev v Prvo ligo. Za samozavest smo potrebovali tisto zmago, ki je prišla v tretjem krogu in potem do danes ni bilo več niti enega poraza. Zdaj bomo lahko zadnji tekmi prvenstva odigrali le za svojo dušo, seveda pa ne bomo kar tako prepuščali točk Dobu in Krki, ki se borita za 2. mesto in dodatne kvalifikacije.

Ko smo se pogovarjali lani, ko je bilo že bolj kot ne jasno, da se boste prebili v drugo ligo, ste rekli, da boste s takratno zasedbo težko zdržali ritem druge lige. In vendar vam je uspelo ...
Še vedno delamo na tem principu. Skorajda gre za amaterski klub. Nekateri so dopoldne na fakulteti, drugi v službi, vsak ima neko obveznost, tako da trenirajo le popoldne. Treningi so bili do zdaj petkrat na teden, zdaj, ko smo si že zagotovili 1. mesto, štirikrat.

Kaj se bo zdaj, ko ste postali prvoligaš, spremenilo? Bodo kakšne okrepitve?
Prav dosti se ne bo spremenilo. Morda bo malo vse skupaj težje v organizacijskem smislu, vendar smo že zdaj poskušali delati, kot da smo blizu prve lige. Zavedamo se, da bo treba malo okrepiti moštvo. Da bi plačali odškodnino, tega si ne moremo privoščiti, tako da moramo dobiti proste igralce, ki nimajo kje igrati. Ciljamo predvsem na igralce s hrvaške strani, torej iz Varaždina in Čakovca, kjer sta kluba zaradi finančnih težav bolj kot ne propadla.

Bosta najboljša strelca letošnjega prvenstva v drugi ligi Josip Golubar in Jože Benko ostala v ekipi?
Skoraj stoodstotno! Ne vleče ju drugam. Težko je dobiti boljšo pogodbo. Igralci hitro ugotovijo, da je bolje, če ostanejo doma. Skoraj vsi naši igralci so doma iz tega konca Slovenije in vsak lahko s kolesom pride na trening.

Koliko bodo zaradi uvrstitve v Prvo ligo pogodbe višje?
Za deset odstotkov, ne več. Verjetno bo kdo tudi odšel in bomo malo zmanjšali številčnost ekipe.

Če primerjamo plače vaših igralcev s plačami, ki jih imajo prvoligaši zdaj - kam se boste uvrščali?
Nekje v sredino, več pa ne bi izdal. Plača bo gotovo višja, kot je v Celju.

So tudi tekmovalni cilji podobni, torej končati sezono 2013/14 nekje v sredini?
Poskušali bomo seveda čim več, vendar pa si ne postavljamo nekih nerealnih ciljev. Strinjam se - če bi bili v sredini lestvice, bi bilo kar v redu.

Kaj je z načrti o prenovi stadiona?
Gradbeno dovoljenje imamo, vse je pripravljeno, vprašanje je le še, kdo bo projekt financiral, ampak pričakujem, da bo šlo skozi. Upam, da bo prenova končana naslednje leto.

Koliko gledalcev stadion sprejme zdaj in koliko jih bo po prenovi?
Zdaj je na sedišču prostora za 400 gledalcev, potem jih bo za 1.150.

Ampak ko je v Pokalu Slovenije igral Maribor, je bilo gledalcev precej več ...
Ja, takrat je bil rekord. 2.500 gledalcev se je zbralo, večina seveda brez vstopnice.

"Mali" Zavrč ima velike ambicije