Tekmo je zaznamoval pretep v sodnikovem podaljšku, po katerem je sodnik pokazal kar pet rdečih kartonov, med drugim ga je prejel tudi Neymar. Foto: Reuters
Tekmo je zaznamoval pretep v sodnikovem podaljšku, po katerem je sodnik pokazal kar pet rdečih kartonov, med drugim ga je prejel tudi Neymar. Foto: Reuters

Ti so po poročanju časopisa Le Parisien pregledali videoposnetke in disciplinski komisiji Ligue 1 predali svoje ugotovitve. Potrdili so, da je branilec Marseilla Alvaro Gonzalez Neymarju med tekmo zabrusil zmerljivko opica v španskem jeziku, kar naj bi sprožilo potek dogodkov, ki so se končali s splošnim pretepom.

Neymar trdi, da je bil žrtev Gonzalezove rasistične zlorabe na kaotični tekmi, na kateri je bil sam skupaj s še štirimi igralci izključen.

Prejšnji teden je brazilski Globo Esporte razkril, da je PSG francoski ligi predložil videoposnetek incidenta, s katerim pri aktualnem francoskem prvaku skušajo dokazati, da je Neymar žrtev rasizma.

Trije brazilski strokovnjaki za branje z ustnic, s katerimi so v nedeljo opravili pogovor na Globo TV, so se po ogledu posnetkov francoske televizijske hiše Telefoot strinjali, da je Gonzalez Neymarja poimenoval "mono" oziroma "opica" v španščini.

Vendar pa so drugi strokovnjaki za branje ustnic – zlasti v Gonzalezovi rodni Španiji – analizirali isti videoposnetek in niso našli dokazov, da bi branilec s takšno oznako ozmerjal napadalca PSG-ja.

Po poročanju nekaterih španskih medijev naj bi Neymar dejansko uporabil homofobno žalitev proti Gonzalezu. Vir PSG-ja je za AFP dejal, da te obtožbe "nimajo prav nikakršne vrednosti".

Medtem ko nogometaši PSG-ja na čelu z Neymarjem Gonzaleza obtožujejo rasizma, pa nasprotno v klubu iz Marseilla trdijo, da imajo posnetke Neymarja, kako z rasističnimi oznakami zmerja japonskega desnega bočnega branilca Hirokija Sakaija med zmago nad Parižani na začetku tega meseca. To naj bi danes francoski tiskovni agenciji AFP povedal vir blizu kluba.

Med drugim poteka postopek zoper Argentinca Angela di Mario, ki naj bi v času najstrožjih varnostnih in higienskih ukrepov pljunil Gonzaleza.