Čestitka Carla Ancelottija Cristianu Ronaldu po zadetku za 0:4. Foto: Reuters
Čestitka Carla Ancelottija Cristianu Ronaldu po zadetku za 0:4. Foto: Reuters
Sergio Ramos
Sergio Ramos je dvakrat zadel z glavo. Foto: Reuters
Navijača Bayerna
Navijači Bayerna so bili pred tekmo dobre volje, nato pa ... Foto: Reuters
Navijača Bayerna
... so razoračani obstali na tribunah. Foto: Reuters
Real
Veselje nogometašev Reala ... Foto: Reuters
Dante in Arjen Robben
... in razočaranje Bayerna. Foto: Reuters

Milan iz leta 1990 bo še najmanj eno leto zadnji, ki je bil dvakrat zapored evropski prvak. Bayern je upal, da bo izničil zaostanek z 0:1 s prve tekme prejšnjo sredo, a njegov načrt se je sesul kot hišica iz kart. Kraljevi klub je nazadnje trikrat zapored obstal v polfinalu, tokrat pa je le skočil stopničko višje. V Münchnu mu je uspelo zmagati prvič po osmih porazih in enem remiju.
Ramos in Ronaldo šokirala Allianz Areno
Na Allianz Areni so gostje že sredi prvega polčasa skupni izid povišali na 0:3. V 16. minuti je po strelu iz kota Luke Modrića z glavo mrežo zatresel Sergio Ramos, isti igralec pa je pet minut pozneje v polno meril še enkrat. Znova z glavo, tokrat po prostem strelu Angela Di Marie z desne strani. Vmes se je z glavo žoge dotaknil še Pepe in jo podaljšal do Ramosa, ki je izkoristil novo napako zaspane Bayernove obrambe. Španski branilec je pred dvema letoma prav tako v polfinalu proti Bayernu, ko so na Santiagu Bernabeuu o potniku v finale odločale 11-metrovke, v četrti seriji z bele točke meril visoko čez prečko, tokrat je doživel vsaj delno zadoščenje za tedanji spodrsljaj.
Gostitelji so v nadaljevanju postali še ranljivejši in v 34. minuti je po sijajnem protinapadu izpred svojega kazenskega prostora in po podaji Garetha Bala udaril Cristiano Ronaldo z zadetkom za 0:3. Portugalec je postavil nov strelski rekord evropskega elitnega klubskega tekmovanja. S 15. golom v Ligi prvakov v eni sezoni je izboljšal dosežka Lionela Messija (2011/12) in Joseja Altafinija (1962/63). Bayernovi nogometaši so še naprej delali napake in v vratih Manuela Neuerja bi lahko končala še kakšna žoga.
Najvišji domači poraz Bayerna v evropskih pokalih
V drugem polčasu so poskušal znižati izid, še najbližje je bil Arjen Robben, toda zadnja beseda je pripadla Ronaldu, ki je v 90. minuti po tleh zadel še s prostega strela. S tem je postavil končni izid in še izboljšal svoj prej omenjeni rekord. Tribune v Münchnu so se že predtem precej izpraznile, potem ko so domači navijači uvideli, da ne bo nič od tretjega zaporednega finala bavarskega ponosa. Doživel je sploh najvišji poraz na domačih tleh v evropskih tekmovanjih.
Tekma se je že začela po željah Reala, ki je bil v uvodnih minutah podjetnejši in nevarnejši. V 9. minuti bi Bale kmalu kaznoval "izlet" Neuerja iz vrat, ki je stekel iz kazenskega prostora in poskušal izbiti žogo z glavo, vendar je to storil slabo. Toda tudi Valižan se ni izkazal in od daleč ni uspel zadeti praznih vrat.
Xabi Alonso zaradi kartona ostal brez finala
Real bo 24. maja v Lizboni v finalu igral prvič po 12 letih in imel možnost osvojiti tako želeni deseti naslov evropskega prvaka - t. i. "La Decimo". Leta 2002 je bil v Glasgowu z 2:1 boljši od Bayerja iz Leverkusna, potem ko je dvoboj odločil mojstrski volej Zinedina Zidana. Tokratnega finalnega tekmeca bo spoznal v sredo, ko bo povratna tekma med Chelseajem in Atleticom Madrid. V finalu ne bo mogel računati na Xabija Alonsa, ki je v prvem polčasu dobil rumeni karton in bo moral izpustiti zadnjo tekmo.
Rumeni Bild z napovedjo grdo zgrešil
Največji evropski časopis, nemški tabloid Bild, je na podlagi zgodovinskih podatkov pred srečanjem naredil simulacijo tekme, po kateri bi Bayern v finale napredoval po zmagi z 2:0 in pri čemer bi oba gola padla v zadnje četrt ure: v 77. minuti bi zadel Bastian Schweinsteiger, v 89. pa Robben. Zdaj je jasno, da se je Bild v napovedi grdo zmotil.

POLFINALE, povratni tekmi:
Bayern - REAL MADRID 0:4 (0:3) 0:1
68.000; Ramos 16., 20., Ronaldo 34., 90.
Bayern: Neuer, Lahm, Boateng, Dante , Alaba, Schweinsteiger, Kroos, Robben, Müller ( 72./Pizarro), Ribery ( 72./Götze), Mandžukić ( 46./Javi Martinez).

Real Madrid:
Casillas, Carvajal, Pepe, Ramos ( 75./Varane), Coentrao, Modrić, Xabi Alonso , Di Maria ( 84./Casemiro), Bale, Ronaldo, Benzema ( 80./Isco).
Sodnik: Pedro Proenca (POR)


Sreda ob 20.45:
CHELSEA - ATLETICO MADRID 0:0

Verjetni postavi:
Chelsea: Schwarzer, Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Ramires, David Luiz, Schürrle, Oscar, Hazard, Torres.
Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis, Diego, Tiago, Mario Suarez, Koke, Raul Garcia, Diego Costa.
Sodnik: Nicola Rizzoli (ITA)

Izida prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 24. maja v Lizboni.
M. R.