V Azerbajdžan namesto v Maribor: žreb Evropske lige je določil, da bo Robert Berić s Saint Etiennom igral v skupini C, v kateri je tudi Gabala, ki je izločila Maribor. Foto: Reuters
V Azerbajdžan namesto v Maribor: žreb Evropske lige je določil, da bo Robert Berić s Saint Etiennom igral v skupini C, v kateri je tudi Gabala, ki je izločila Maribor. Foto: Reuters

Potem ko je bilo nekaj idej, da bi vodilni evropski klubi ustanovili svojo Super ligo, so se strasti pomirile, tako da bo Liga prvakov še naprej tekmovanje z najmočnejšimi evropskimi klubi. Sistem tekmovanja bo ostal nespremenjen, v skupinskem delu bo 32 ekip, ki se bodo nato merila v izločanju. Spremembe se obetajo pri kvalifikacijah.

Trenutno imajo tri najmočnejše lige zagotovljena po tri mesta, četrtouvrščeni v prvenstvu pa mora v kvalifikacije. To se bo spremenilo, saj bodo imele štiri najmočnejše lige zagotovljena štiri mesta v skupinskem delu. Trenutno to najbolj ustreza italijanski Serii A, ki ima kot četrtouvrščena liga zagotovljeni le dve mesti, tretji klub pa mora v kvalifikacije.

Peto- in šestouvrščena liga (trenutno Francija in Rusija) bosta imeli še naprej zagotovljeni dve mesti, prvaki lig na mestih od 7 do 10 pa po eno mesto.

"Poraženca" novega sistema sta 11. in 12. liga na evropski lestvici (trenutno Švica in Češka), saj sta izgubili po eno zagotovljeno mesto v skupinskem delu. Prvaka bosta tako morala (skupaj s preostalimi prvaki manj kakovostnih prvenstev) v kvalifikacije.

Vsekakor bo za manjše klube uvrstitev v Ligo prvakov težja. Še letos je bilo prostora za 10 ekip iz kvalifikacij, po novem jih bo le še za šest.

Reforma predvideva tudi drugačno delitev sredstev, pri čemer bodo največji in tržno najbolj izpostavljeni klubi dobili več denarja kot doslej, manjši klubi pa bodo denarno na slabšem.

Žreb skupin za Evropsko ligo

Skupina A:

Manchester United
Fenerbahče
Feyenoord
Zorja Lugansk

Skupina B:
Olympiacos
APOEL
Young Boys Bern
Astana

Skupina C:
Anderlecht
Saint-Etienne
Mainz 05
Gabala

Skupina D:
Zenit St. Peterburg
AZ Alkmaar
Maccabi Tel Aviv
Dundalk

Skupina E:
Viktoria Plzen
Roma
Austria Dunaj
Astra Giurgiu

Skupina F:
Athletic Bilbao
Genk
Rapid Dunaj
Sassuolo

Skupina G:
Ajax
Standard Liege
Celta Vigo
Panathinaikos

Skupina H:
Šahtar Doneck
Braga
Gent
Konyaspor

Skupina I:
Schalke
Salzburg
Krasnodar
Nice

Skupina J:
Fiorentina
PAOK
Slovan Liberec
Qarabag

Skupina K:
Inter
Sparta Praga
Southampton
Hapoel Ber Ševa

Skupina L:
Villarreal
Steaua
Zürich
Osmanlispor