Fede Valverde je v 82. minuti zamenjal veterana Luko Modrića. V podaljšku je dosegel edini zadetek. Foto: AP
Fede Valverde je v 82. minuti zamenjal veterana Luko Modrića. V podaljšku je dosegel edini zadetek. Foto: AP

To je bila že peta zaporedna zmaga Reala na el clasicih. Barcelona na zmago čaka že od marca 2019. V lanski sezoni je bil Real boljši s 3:1 in 2:1, 24. oktobra pa je dobil prvenstveni derbi na Camp Nouu z 2:1.

Kraljevi klub ima po 21 krogih španskega prvenstva kar 17 točk naskoka pred Barcelono. Katalonci so šele na šestem mestu, a tokrat so prikazali zelo dobro predstavo. Na voljo je bilo polovico vstopnic na stadionu kralja Fahda. Vse so pošle ekspresno.

Vinicius Junior je sredi prvega polčasa poskrbel za vodstvo kraljevega kluba. Foto: AP
Vinicius Junior je sredi prvega polčasa poskrbel za vodstvo kraljevega kluba. Foto: AP

Vinicius Junior kaznoval napako Busquetsa
Kraljevi klub je pritisnil v uvodnih minutah. Marco Asensio je z 20 metrov streljal čez vrata. Tudi v 19. minuti ni bil natančen.

V 25. minuti je Sergio Busquets izgubil žogo na sredini igrišča. Benzema je takoj podal do Viniciusa Juniorja, ki je ušel branilcu Ronaldu Arauju in z levico poslal žogo pod prečko. Marc-Andre ter Stegen je bil nemočen.

L. de Jong izenačil pred odmorom
Barcelona se je prebudila po pol ure igre. Ousmane Dembele je poslal natančen predložek v kazenski prostor, kjer je Luuk de Jong z glavo streljal preveč po sredini vrat. Thibaut Courtois je bil na pravem mestu.

Štiri minute pred odmorom je Dembele z leve strani podal pred vrata, Eder Militao je skušal izbiti žogo, a je zadel Luuka de Jonga in žoga se je od vratnice odbila v mrežo.

Benzema najprej v vratnico, nato v polno
V drugem polčasu je bil razigran Karim Benzema. V 69. minuti je s 13 metrov z levo nogo zadel vratnico.

Luuk de Jong je izenačil štiri minute pred odmorom. Foto: AP
Luuk de Jong je izenačil štiri minute pred odmorom. Foto: AP

Francoski napadalec je bil natančnejši tri minute zatem. Najprej je ter Stegen njegov strel odbil. Dani Carvajal je nato z desne strani znova podal pred vrata, kjer je Benzema le še podstavil nogo in potisnil žogo v prazno mrežo.

Fati z glavo izsilil podaljšek
Trener Barcelone Xavi Hernandez se je takoj odzval. Vstopila sta Memphis Depay in Nico Gonzalez. Pritisk se je obrestoval sedem minut pred koncem rednega dela, ko je Jordi Alba podal iz kota, Ansu Fati pa je z glavo preusmeril žogo v mrežo.

Barcelona je imela nato veliko priložnost za zmago celo v rednem delu. Pedri je prodrl v kazenski prostor in z leve strani podal pred vrata, a je Nacho z drsečim startom odbil žogo v kot.

Najboljši strelec španskega prvenstva Karim Benzema je znova zadel na el clasicu. Foto: AP
Najboljši strelec španskega prvenstva Karim Benzema je znova zadel na el clasicu. Foto: AP

Vinicius Junior mojstrsko prepustil žogo Valverdeju
V 98. minuti je Real izvedel sijajen protinapad. Rodrygo je z desne strani podal v kazenski prostor. Vinicius Junior je prepustil žogo, Fede Valverde pa jo je tik ob vratnici poslal v mrežo.

Barcelona se je še tretjič znašla v zaostanku. V 101. minuti je Courtois dvakrat odlično posredoval, najprej je streljal Busquets, nato pa še Dembele. Tudi v drugem delu podaljška so Katalonci pritiskali. V 109. minuti je Abde Ezzalzouli z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora malce zgrešil vrata. Zadnjo priložnost za izenačenje in s tem za izvajanje enajstmetrovk je zapravil Fati s škarjicami v 121. minuti. Sledil je še protinapad Reala, Rodrygo je prišel sam pred ter Stegna, vendar je streljal mimo vrat.

Xavi: Finale smo imeli v naših rokah
"Večji del tekme smo prevladovali, a nimamo dovolj izkušenih igralcev. Finale smo imeli v naših rokah, a nismo bili dovolj potrpežljivi in učinkoviti. Zares škoda, saj so bili igralci Reala že v težavah. Barca lahko tekmuje z vsemi klubi. Zelo sem zadovoljen, da smo igrali pogumno. Domov odhajamo jezni. Tvegali smo, Real pa je unovčil naše napake," je povedal Xavi.

Ancelotti je bil precej boljše volje: "To je bil obračun dveh odličnih ekip. Prvi zadetek smo prejeli po zares nesrečnem spletu okoliščin. Dosegli smo tri izjemne gole po sijajnih akcijah. Ne strinjam se, da je Barcelona prevladovala, imela pa je večjo posest žoge. Zelo sem zadovoljen tudi z rezervisti."


Polfinale, Riad:
Barcelona - REAL MADRID * 2:3 (2:2, 1:1)
L. de Jong 41., Fati 83.; Vinicius Junior 25., Benzema 72., Valverde 98.
* - po podaljšku

Barcelona: ter Stegen, Dani Alves (78./Nico), Araujo, Pique, Jordi Alba, F. de Jong (46./Pedri), Busquets, Gavi (78./Depay), Dembele, L. de Jong (66./Fati), Ferran Torres (46./Abde Ezzalzouli; 110./Jutgla).

Real Madrid: Courtois, Carvajal (91./Vazquez), Eder Militao, Nacho, Mendy, Modrić (82./Fede Valverde), Casemiro, Kroos, Asensio (68./Rodrygo), Benzema, Vinicius Junior (110./Camavinga).

Sodnik: Jose Luis Munuera Montero


Četrtek ob 20.00:
ATLETICO MADRID - ATHLETIC BILBAO

Finale, nedelja ob 18.00