Nicolo Zaniolo je zadel v 32. minuti, ko se je po dolgi podaji Mancinija z desne strani spretno znašel na levi strani kazenskega prostora in zatresel mrežo. Foto: EPA
Nicolo Zaniolo je zadel v 32. minuti, ko se je po dolgi podaji Mancinija z desne strani spretno znašel na levi strani kazenskega prostora in zatresel mrežo. Foto: EPA

Roma je leta 1961 osvojila Pokal velesejemskih mest (predhodnik Pokala Uefa), ki pa ni veljal za uradno tekmovanje Evropske nogometne zveze. Tako se veseli sploh prve lovorike pod okriljem Uefe. Leta 1984 je v finalu Pokala državnih prvakov izgubila proti Liverpoolu, leta 1991 pa v finalu Pokala Uefa proti Interju.

Tokrat jo je do prestižnega pokala popeljal Jose Mourinho, ki je bogati evropski zbirki dodal še en naslov. V Ligi prvakov je zmagal s Portom (2004) in Interjem (2010), v Pokalu Uefa s Portom (2003), v Evropski ligi z Manchester Unitedom (2017), zdaj pa še z Romo v novem tekmovanju. Rimljani so v polfinalu premagali Leicester, medtem ko je Feyenoord, ki je bil do finala neporažen, izločil Marseille.

Jose Mourinho je takole proslavljal osvojitev Konferenčne lige. Portugalec je postal prvi trener v zgodovini, ki je osvojil Ligo prvakov, Pokal Uefe, Evropsko ligo ter Konferenčno ligo. Foto: EPA
Jose Mourinho je takole proslavljal osvojitev Konferenčne lige. Portugalec je postal prvi trener v zgodovini, ki je osvojil Ligo prvakov, Pokal Uefe, Evropsko ligo ter Konferenčno ligo. Foto: EPA

Prvi polčas ni navdušil

Prvi polčas ni ponudil veliko razburljivih trenutkov. Oba vratarja, Rui Patricio in Justin Bijlow, sta bila tako rekoč brez dela. Že v 17. minuti je moral iz igre vezist Rome Henrika Mhitarjan, ki je odšepal z zelenice, Mourinho pa je bil prisiljen v igro poslati Sergia Oliveiro.

V nadaljevanju so bili Rimljani za odtenek nevarnejši in aktivnejši, v 32. minuti pa so tudi povedli. Zadeli so po prvi pravi akciji na tekmi, potem ko je Gianluca Mancini z dolgo podajo z desne strani v kazenskem prostoru dobro zaposlil Nicola Zaniola. Ta se je sicer znašel v "sendviču" dveh branilcev Feyenoorda, a si je lepo ustavil žogo s prsmi, potem pa jo spretno dvignil še prek Bijlowa v mrežo.

Feyenoord se je prebudil šele ob koncu prvega dela. Najprej je nevarno meril Tyrell Malacia, po kotu pa se je izkazal še vratar Patricio.

Pokal je dvignil kapetan Rome Lorenzo Pellegrini. Foto: EPA
Pokal je dvignil kapetan Rome Lorenzo Pellegrini. Foto: EPA

Trauner in Malacia zadela okvir vrat

Na začetku drugega polčasa je iz garderobe prišel povsem drugačen Feyenoord. Že v 47. minuti je imel Gernot Trauner le nekaj metrov od vrat izjemno priložnost za izenačenje, a je zadel le vratnico. V naslednji akciji so sodniki po ogledu posnetka odločili, da Romin nogometaš Bryan Cristante ni igral z roko in niso dosodili 11-metrovke.

V 50. minuti so Nizozemci še enkrat stresli okvir vrat. Po močnem strelu Tyrella Malacie s kakšnih 18 metrov z leve strani se je Patricio še dotaknil žoge in jo preusmeril v prečko.

Nadaljevanje je bilo mirnejše, Romi je uspelo ustaviti Feyenoord, ki ni bil več tako nevaren. Priložnost je imel še Reiss Nelson, a je dobro posredovala obramba Rimljanov. Na drugi strani sta bila aktivna predvsem Jordan Veretout in Zaniolo, toda prav tako brez prave nevarnosti.

V končnici tekme so Italijani s trdno obrambo ubranili vse nalete. Zadnji, ki je bil nevaren, je bil Jens Toornstra v tretji minuti sodnikovega dodatka, toda pred vrati se ni najbolje znašel in izenačenje je splavalo po vodi.

Nizozemci niso izkoristili priložnosti za evropski hat-trick, potem ko so leta 1970 osvojili Pokal državnih prvakov, dvakrat pa Pokal Uefa (1974 in 2002).

Prizorišče finala je bil stadion Kombetare v Tirani, ki sprejme 21.000 gledalcev, v Albanijo pa naj bi pripotovalo kar približno 100.000 navijačev. Krajevne oblasti so sporočile, da so bili v mestu razdeljeni v dve navijaški coni, kjer so lahko tekmo spremljali na velikih zaslonih.

Mourinho tudi z Romo osvojil evropsko lovoriko
Izgredi navijačev

V Tirani je bilo napeto že v torek zvečer, ko so izbruhnili spopadi med navijači obeh moštev. Policija jih je aretirala 60. Osem nizozemskih navijačev so pridržali zaradi napada na lokalnega prebivalca. Albanca so napadli s stolom, potem ko je ta izkazal svojo podporo Romi.

Skupina 200 navijačev Feyenoorda se je spopadla s policijo, ko je želela priti do navijačev Rome, italijanski navijači pa so prav tako napadli policijo s palicami in kamni. Skupaj je bilo aretiranih 48 italijanskih in 12 nizozemskih privržencev, so sporočili iz policije. "Ranjenih je bilo deset policistov, poškodovan pa je bil tudi policijski avtobus," so dodali.

Navijači Rome na stadionu v Tirani. Foto: Reuters
Navijači Rome na stadionu v Tirani. Foto: Reuters

Konferenčna liga, finale

ROMA − FEYENOORD 1:0 (1:0)
19.597; Zaniolo 32.

Roma: Rui Patricio, Ibanez, Smalling, Mancini, Zalewski (67./Spinazzola), Cristante, Karsdorp (89./Vina), Mhitarjan (17./Oliveira), Pellegrini, Zaniolo (67./Veretout), Abraham (89./Šomurodov).

Feyenoord: Bijlow, Malacia (88./Džahanbahš), Senesi, Trauner (74./Pedersen), Geertruida, Kökcü (88./Walemark), Aursnes, Til (59./Toornstra), Sinisterra, Nelson (74./Linssen), Dessers.

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)