Ob vrnitvi v domovino je nekdanjega predsednika španske nogometne zveze pričakala policija, ki ga je odpeljala na sodišče, kjer so mu prebrali in izročili obtožnico. Foto: Reuters
Ob vrnitvi v domovino je nekdanjega predsednika španske nogometne zveze pričakala policija, ki ga je odpeljala na sodišče, kjer so mu prebrali in izročili obtožnico. Foto: Reuters

Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA so Luisa Rubialesa na letališču Adolfo Suarez prijeli policisti enote civilne garde.

Po bivanju v Dominikanski republiki je Rubiales v sredo pristal v Madridu z rednim poletom. Na letališču so ga pričakali uradniki in ga obvestili o njegovih pravicah, poroča španska televizija RTVE.

Racije pred dvema tednoma

Športna časopisa Marca in AS sta zapisala, da so Rubialesa nato v policijskem avtomobilu odpeljali na sodišče v Majadahondi blizu Madrida. Tam ga je zaslišala sodnica o domnevno nepravilnih pogodbah.

Po zaslišanju na sodišču, kjer so mu prebrali vloženo obtožnico so Rubialesa hitro izpustili, poroča AFP. Obenem se je potrdilo, da so Rubialesu zamrznili bančne račune (skupaj je blokiranih več kot 50 računov nerazkritemu številu ljudi), med drugim pa so mu odvzeli tudi zasebno vozilo znamke mercedes.

Pred dvema tednoma so preiskovalci na 11 lokacijah iskali morebitne dokaze o nepravilnosti, vključno s sedežem Španske nogometne zveze (RFEF), Rubialesovim domom ter posestvom na jugu Granade.

Luis Rubiales je zdaj osumljen nepravilnosti pri večih pogodbah španske krovne zveze. Foto: EPA
Luis Rubiales je zdaj osumljen nepravilnosti pri večih pogodbah španske krovne zveze. Foto: EPA

Pod lupo španski superpokal v Savdski Arabiji

Med drugim so sumljivi tudi dokumenti iz leta 2018, vključno s podpisom Rubialesa, da španski superpokal odigrajo v Savdski Arabiji. Samo pogodbe v zvezi s superpokalom so vredne 40 milijonoev evrov na leto, posel pa je bil sklenjen tudi po posredovanju podjetja Kosmos, katerega solastnik je nekdanji igralec Barcelone in španske reprezentance Gerard Pique,

Rubialesa preiskujejo zaradi domnevnih nepravilnih pogodb, sklenjenih med njegovim petletnim predsedovanjem španski nogometni zvezi. Domnevna kazniva dejanja v tem primeru vključujejo gospodarsko korupcijo, nepošteno upravljanje in pranje denarja.

Sočasno še odprt primer zaradi poljuba Jenny Hermoso

V Španiji potekajo tudi kazenske preiskave proti 46-letniku zaradi škandala s poljubljanjem na svetovnem prvenstvu leta 2023 v Avstraliji, ki je razburil ves svet. Rubiales je igralko Jennifer Hermoso poljubil na usta na podelitvi po osvojitvi naslova svetovnega prvaka.

Rubiales je lani septembra po škandalu s poljubljanjem po dolgem obotavljanju odstopil s predsedniškega mesta RFEF. Zaradi afere mu je Mednarodna nogometna zveza med drugim izrekla triletno prepoved delovanja v nogometu. Španec je zanikal vse obtožbe, tudi tiste v povezavi o korupciji. V obeh primerih nekdanjemu funkcionarju grozi več let zapora. V Španiji so zaporne kazni do dveh let običajno pogojne.