Edin Junuzović je v zadnjih letih prehodil trnovo pot. Zdaj mu je  uspelo. Foto: www.nkrudar.com
Edin Junuzović je v zadnjih letih prehodil trnovo pot. Zdaj mu je uspelo. Foto: www.nkrudar.com
Marijan Pušnik
Marijan Pušnik je vedno verjel v Junuzovića, kar se bo najbolj poznalo v Rudarjevi klubski blagajni. Foto: MMC RTV SLO
Elvedin Džinič
Branilec Maribora Elvedin Džinič je po mnenju Junuzovića eden najboljših v Sloveniji. Foto: RTV SLO
Miroslav Blažević
Si bo Junuzović prislužil klic Miroslava Blaževića v izbrano vrsto BiH-a? Foto: MMC RTV SLO
Vedad Ibišević
Najboljši strelec Bundeslige Vedad Ibišević je prejšnji mesec Slovencem v Ljudskem vrtu zabil dva gola. Foto: Reuters

Že pred dvema tednoma je v javnost pricurljala informacija, da se zanj zanima četrtouvrščeno moštvo letošnjega ruskega prvenstva, Amkar iz Perma, mesta pod Uralom. 22-letni nogometaš z Reke, ki se je rodil v Tuzli, je lani pol sezone nosil dres Krškega, potem ko so se mu po oddelanih pripravah odrekli v Mik CM Celju kot odvečnemu tujcu. Poleti ga je trener Rudarja Marijan Pušnik pripeljal v Velenje, kjer je navdušil.

Na Reki nikoli ni dobil prave priložnosti, nekaj časa je igral celo v Novalji na Pagu. Zdaj mu je uspel sanjski prestop, katerega vrednost naj bi bila več kot milijon evrov. O podrobnostih je spregovoril za MMC.

Lahko zdaj potrdite vaš odhod v Amkar iz Perma?
V ponedeljek ob 7.00 bom skupaj z menedžerjem Nusretom Jašarijem iz Ljubljane prek Frankfurta odpotoval v Perm, kjer me čakata zdravniški pregled in podpis pogodbe. Naslednji teden bi moralo biti vse urejeno. Kluba sta se že dogovorila, Rudar je dal zeleno luč. Podpisali so vse papirje, tako da čakajo le še na moj podpis pogodbe.

Kako so potekala pogajanja?
Vse je bilo v redu. Pri Rudarju so bili zelo korektni. Zahvalil bi se upravi in trenerju Marijanu Pušniku, ki sta mi ponudila priložnost, da igram v prvi slovenski ligi, in ki sta verjela vame. Še posebej se zahvaljujem trenerju, da me je pripeljal v ta klub iz drugoligaša Krško. Zelo sem zadovoljen s prestopom, vesel pa sem, da je zadovoljen tudi Rudar.

Koliko informacij o klubu že imate?
Klub slabo poznam. Poznam ga le prek menedžerja, nekaj malega pa sem prebral na spletu. Nisem ravno spremljal ruske lige, tu so pač bolj na očeh prvenstva petih najmočnejših držav. Ko se začnejo priprave, bom vedel kaj več.

Morda veste, kdo je njihov najboljši igralec?
Nič ne vem (smeh). Do letos je zanje igral Tomislav Dujmović iz Zagreba. Slišal sem, da je zdaj podpisal za Lokomotivo iz Moskve. Imajo tudi igralce iz Makedonije, Srbije in Bolgarije, tako da mislim, da se bom znašel. Upam, da bo vse v redu.

Ste mogoče govorili s katerim izmed nogometašev, ki že igrajo v Rusiji, kakšne so tam razmere?
Igor Novaković, s katerim sem igral pri Reki, je bil letos v Tomu iz Tomska. Z njim se veliko slišim, sem njegov kolega, tako da sem se z njim pogovarjal o ruski ligi. Nekaj informacij mi je dal še en nekdanji soigralec, Luka Vučko, ki je igral v Saturnu. V glavnem govorijo vse pozitivno, nič negativnega.

Lahko morda poveste, koliko boste zaslužili in kakšna je bila odškodnina?
Ne bi želel govoriti o številkah, o tem naj govorita menedžer in oba kluba.

Se v klubu obetajo še kakšne okrepitve?
Res ne vem, ne želim govoriti neumnosti.

Je res, da sta se za vas zanimala tudi Eintracht iz Frankfurta in Augsburg?
Vse je šlo prek menedžerja, gospoda Jašarija. Ponudba iz Rusije je bila najbolj konkretna, samo Rusi so v tem trenutku lahko to plačali. O tem, kdo se je zanimal zame, ne bi dajal izjav. Vem samo, da me je spremljalo veliko klubov, za imena pa do zadnjih tednov tudi jaz nisem vedel.

Se morda bojite mraza v Permu?
Ne (smeh). Veste, kako je - v življenju je treba vse poskusiti. Bomo videli, zadnjih nekaj dni sem okusil mraz tudi v Velenju. Mislim, da bo vse bo v redu.

Kako sicer ocenjujete predstave Rudarja v jesenskem delu in sedmo mesto na lestvici?
Osebno sem zelo zadovoljen, glede na to, da smo bili vedno nekje okoli petega, šestega ali sedmega mesta, torej na sredini lestvice. Normalno, da je bilo nekaj padcev in nekaj "kiksov", na primer poraza proti Primorju doma in v gosteh. Za to je krivo pomanjkanje prvoligaških izkušenj, saj je Rudar mlada ekipa. A ko se potegne črto, je v prvem delu sezone Rudar napravil velik posel. Mislim, da je kot ekipa veliko presenečenje, glede na to, da so nas novinarji pred prvenstvom postavljali na zadnje mesto. Mislim, da nam tudi sodniki niso bili preveč naklonjeni. Z borbenostjo in mlado ekipo lahko Rudar napravi še veliko.

Obstanek v ligi torej ne bi smel biti vprašljiv?
Mislim, da ne. Borijo se lahko za vrh, kar smo tudi dokazali. Škoda je za poraz v zadnjem krogu proti Mariboru doma, z igralcem več smo imeli priložnost, da naredimo kaj več.

Kakšna se vam sicer zdi slovenska liga, zdaj ko ste jo malce bolje spoznali?
Žal mi je, da je nisem spremljal že prej. Res je zanimiva, izenačena liga, bolj zanimiva kot naša. Tu se ve, da sta Dinamo in Hajduk na vrhu, in to je to. Kdo je v Sloveniji pričakoval od Domžal, da bodo po osvojitvi naslova tako padle? Liga je zelo dobra za mlade igralce. Tako kot se je meni ponudila priložnost, želim, da se tudi drugim. S poštenim delom in trudom je vse mogoče.

Bo prvak Maribor ali morda še lahko kdo preseneti?
Moj favorit je vedno bil Interblock, a Maribor lahko preseneti mogoče samo še Celje. Všeč mi je tudi Nafta, ki se je v prejšnji sezoni borila za obstanek, v tej sezoni pa je visoko. Doma je igrala odlično in prejela malo golov. Vsem želim veliko sreče, a mislim, da bo prvak Maribor.

Po 20 tekmah v slovenski ligi verjetno lahko poveste, s katerim branilcem ste imeli največ težav. Kateri je najboljši?
Izpostavil bi Dejana Kelharja iz Celja in Elvedina Džiniča iz Maribora, je pa veliko dobrih, vsaka ekipa ima kakšnega. Tudi pri nas so zelo dobri branilci - Almir Sulejmanovič, Fabijan Cipot, Petar Stojnić.

Je res, da ste se po zadnji tekmi skupaj z nogometaši Maribora zabavali v isti restavraciji?
Tja sem šel, ker so v Velenje prišli novinarji iz Sarajeva. Poklicali so me, da se malo pogovorimo in naredimo intervju. Slučajno sem se znašel ravno tam, kjer so bili navijači in nogometaši Maribora. To je bilo naključje.

Kaj pa reprezentanca? Ste kaj bližje igranju za Bosno in Hercegovino?
Zdaj čakam, da uredim formalnosti v Permu, potem pa nameravam za nekaj dni oditi v BiH, da dvignem potni list. Osebno izkaznico že imam, a brez potnega lista ne morem igrati. Tudi tu gre vse preko menedžerja. Če bom v Permu igral tako kot v Rudarju, se nadejam poziva v reprezentanco.

Vas je selektor Miroslav Blažević spremljal na kakšni tekmi, kot se je govorilo?
Kolikor mi je povedal menedžer, so me prišli pogledat njegovi pomočniki. "Ćiro" je tudi nekajkrat povedal za časopise, da so mu o meni govorili le pozitivno. Realno je v napadu kar velika gneča, Ibišević je res "ekstra". V čast bi mi bilo, če bi bil izbran med 25 igralcev. Nikamor se mi ne mudi, tako kot v Rudarju me zanimajo samo igre v klubu. Če bo prišlo kaj več, bo pokazal čas.

Boste sploh imeli kaj časa za počitnice?
Jutri se poročim! (z Junuzovićem smo se pogovarjali v petek, op. a.) Zdaj so trajale priprave na to, tako da za počitnice slabo kaže. Od ponedeljka do četrtka bom v Rusiji, nato so božično-novoletni prazniki, potem pa že priprave.

Ste od konca prvenstva ves čas doma na Reki?
Po zadnji tekmi sem imel še dva treninga. Z dekletom Eni sem ostal še dva dni v Velenju, potem pa sem šel domov.

Ste morda spremljali nedavno evropsko prvenstvo v plavanju v vašem mestu?
Oče in mama sta odšla na bazen, jaz ne. Hotel sem spustiti možgane na pašo in se malo odpočiti od športa (smeh).

Matej Rijavec