"Sem nogometaš in sem gej," je v videu, ki si ga je le na Twitterju ogledalo že skoraj osem milijonov ljudi, povedal Cavallo. Nogometaš avstralskega kluba Adelaide Uniteda je edini aktivni igralec v prvih ligah sveta, ki je javno razkril svojo istospolno usmerjenost.

21-letnik je v videu dejal, da je pripravljen spregovoriti o nečem osebnem, in da je moral prehoditi dolgo pot, prežeto z bolečino in žalostjo, preden je prišel do točke, da temu naredi konec in da svetu pokaže pravega sebe. "Utrujen sem od tega, da sem poskušal nastopati po svojih najboljših močeh in živeti to dvojno življenje, to je naporno."

Na koncu dneva sem hotel biti samo srečen. To je večje od nogometa, to je moje življenje.

Josh Cavallo

Kot je povedal Josh, se je preveč moških počutilo, kot da je edini način za uspeh v nogometu, da prikrijejo svoje spolno usmerjenost, mnogi so se zaradi dvojnega življenja tudi upokojili. Tudi sam je mislil, da ga bodo ljudje drugače obravnavali, ko bodo izvedeli, da je gej, da se bodo norčevali iz njega. "A ni bilo tako. Če kaj, si boste pri ljudeh prislužili več spoštovanja," je dodal.

V pogovoru za BBC je še povedal, da ne bi mogel biti bolj zadovoljen s svojo odločitvijo: "To je moj dan osvoboditve in še nikoli v življenju nisem bil tako srečen. Odziv in podpora, ki sem jo prejel, je velikanska. Začenjam razmišljati, zakaj sem tako dolgo skrival to breme? Želim navdihniti in pokazati ljudem, da je v redu biti gej in igrati nogomet. Sem nogometaš in ponosen sem, da sem gej."

Zaradi pogumnega dejanja je Josh deležen številnih čestitk in pohval iz sveta nogometa.

Ibrahimović: Ti si prvak, nogomet je za vse
Avstralski sindikat profesionalnih igralcev je dejal, da je to "čudovit trenutek" za Josha, šport in skupnost LGBTI+.

Odzvali so se tudi nogometni zvezdniki, Šved Zlatan Ibrahimović je tvitnil: "Ti si prvak. Nogomet je za vse. Veliko spoštovanje." Avstralcu so podporo izrazili tudi številni drugi zvezdniki, kot so Antoine Griezmann, Marcus Rashford, Raphael Varane, Gerard Pique, Jordan Henderson in David de Gea ...

Cavallu so zaploskali tudi nekateri veliki klubi, vključno z Liverpoolom, Tottenhamom, Milanom, Barcelono, Arsenalom, pa tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa). "Hvala ti za moč in pogum. Si navdih za milijone! Vsak ima pravico biti to, kar je. Svet nogometa je danes zaradi tebe boljši," je zapisal Arsenal, Barcelona se je prav tako zahvalila nogometašu: "Hvala za velik korak naprej! Tvoj pogum prispeva k normalizaciji raznolikosti v svetu športa."

"Absolutna nočna mora" po razkritju
Doslej je zelo malo nogometašev razkrilo istospolno usmerjenost, pa tudi tisti, ki so jo, so se hitro upokojili, saj se niso mogli izogniti posmehovanju.

Prvi profesionalni igralec, ki se je razkril, medtem ko je še igral, je bil Britanec Justin Fashanu leta 1990. Toda njegove usmerjenosti niso sprejeli in leta 1998 je naredil samomor.

Dobrodelna organizacija, ki jo je lani ustanovila Fashanujeva družina, je objavila pismo neimenovanega gejevskega igralca v angleški Premier ligi, v katerem je poudarila, kako malo se je do zdaj spremenila nogometna kultura. Igralec je dejal, da je bila njegova situacija "absolutna nočna mora" in dodal: "Počutim se ujet in se bojim, da bo razkritje resnice o tem, kaj sem, samo še poslabšalo stvari."