Strelec Joseph Chipolina je bil ob vratarju Kylu Goldwinu najboljši posameznik Gibraltarcev, saj je ob golu z 11-m opravil še težaško delo kot osrednji branilec. Foto: Twitter/@GibraltarFA
Strelec Joseph Chipolina je bil ob vratarju Kylu Goldwinu najboljši posameznik Gibraltarcev, saj je ob golu z 11-m opravil še težaško delo kot osrednji branilec. Foto: Twitter/@GibraltarFA

Armenci so si v soboto v Erevanu najprej privoščili spodrsljaj in Gibraltarju pred začetkom tekme v četrtem razredu Lige narodov zavrteli himno Liechtensteina, za kar so gostje najprej hitro uradno protestirali in tudi ekspresno prejeli javno opravičilo na samem stadionu med polčasom.

A prava drama se je na stadionu Vazgen Sargsyan anvan Hanrapetakan Marzadasht šele dobro začela. Mimogrede: da, to je polno ime osrednjega armenskega stadiona v prestolnici, ki sprejme dobrih 14 tisoč ljudi in ga v Erevanu na kratko poznajo kot Republikanski stadion.

Vratar Goldwin zasenčil Mkhitaryana
V 49. minuti je v domači kazenski prostor prodrl 37-letni Lee Casciaro, pri čemer ga je Hrayr Mkoyan podrl in sodnik Fedayi San je upravičeno pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je suvereno izvedel branilec Joseph Chipolina in popeljal Gibraltarce v presenetljivo vodstvo. Sledilo je armensko obleganje gostujočih vrat, v katerih pa se je z 9 obrambami proslavil 33-letni Kyle Goldwin. S petimi poskusi ga ni mogel matirati niti kapetan Armenije in z naskokom najbolj znani nogometaš na zelenici Henrikh Mkhitaryan, pomagala ni niti jalova prevlada v posesti žoge z 78:22.

22 porazov in 107 prejetih golov na uradnih tekmah
Ko je švicarski sodnik odpiskal konec, se je začelo veliko rajanje Gibraltarcev na igrišču. Gibraltar, ki ima vsega 34 tisoč prebivalcev, je član Uefe šele od leta 2013, v kvalifikacijah za Euro 2016 in SP 2018 pa je izgubil vse uradne tekme. Zdaj so v skupini 4 lige D v gosteh z nedotaknjeno mrežo prišli do sploh prvih točk, in to z zmago, s čimer so s 3 točkami ujeli Liechtenstein in Armenijo, s stoodstotnim izkupičkom pa vodi Makedonija.

Na uradnih tekmah je tako Gibraltar pred Erevanom izgubil vseh 22 tekem, pri čemer je dosegel zgolj 5 golov, prejel pa jih je kar 107! Na prijateljskih tekmah je sicer reprezentanca iz vrat Sredozemlja že premagala Malto in Latvijo.

Slovenija v družbi Baltov in San Marina
Aja, se sprašujete, kdo razen Slovenije je v tretjem in četrtem razredu Lige narodov (tukaj so skupine s po 4 člani) še brez točk? V Ligi D je po 3 odigranih krogih na ničli samo San Marino, v Ligi C pa sta to ob Sloveniji še baltski reprezentanci Estonije in Litve.