Zaradi prejetega udarca v mečno mišico v predzadnjem krogu proti Austrii iz Celovca (3:2 ob goli in podaji za mladega Slovenca) je Benjamin Šeško zadnji krog avstrijske Bundeslige pospremil kot gledalec. V sredo, 31. maja, je Radečan dopolnil 20 let, a nato v soboto ni zaigral proti Austrii Dunaj (1:1), da bi se poslovil od navijačev in dresa Salzburga.

S 1. julijem bo Šeško zamenjal Salzburg za Leipzig – s 24 milijoni evrov odškodnine med nemškimi in avstrijskimi rdečimi biki bo uradno postal najdražji slovenski nogometaš v zgodovini.

Lani 5 golov v Bundesligi, letos 16

Ligaški izkupiček Šeška je 30 odigranih tekem v 32 krogih in 16 doseženih golov, s čimer je prvi strelec prvakov Avstrije. Na lestvici strelcev v Bundesligi je 195 cm visoki osrednji napadalec zasedel tretje mesto. Z 21 goli je kralj avstrijskih strelcev za sezono 2022/23 postal veteran Guido Burgstaller iz Rapida.

V pretekli sezoni je Šeško odigral 41 tekem za RB Salzburg in prispeval 18 golov ter 4 podaje. Za primerjavo: v prejšnji sezoni je na 37 tekmah zbral 11 golov in 7 podaj, pri čemer je v Bundesligi na 24 ligaških tekmah dosegel 5 golov in dodal 3 podaje.

Benjamin Šeško bo pri RP Leipzigu pomagal zapolniti vrzel po prodaji Christopherja Nkunkuja v Chelsea in napovedani prodaji Andréja Silve. Foto: EPA
Benjamin Šeško bo pri RP Leipzigu pomagal zapolniti vrzel po prodaji Christopherja Nkunkuja v Chelsea in napovedani prodaji Andréja Silve. Foto: EPA

Uradni seznam šele ob zboru v sredo

Preventivni počitek je dobrodošel tako za reprezentanco kot novi klub. V sredo se bo na Brdu pri Kranju uradno zbrala moška članska reprezentanca, nekateri prosti igralci medtem že trenirajo v Nacionalnem nogometnem centru. Zaradi različnega zaključka prvenstev in obveznosti igralcev ter njihovega zdravstvenega stanja bo selektor Matjaž Kek šele v sredo javno objavil seznam reprezentantov za 3. in 4. krog kvalifikacij za Euro 2024.

Sorodna novica Junijski tekmi brez Jana Oblaka

Kapetan Jan Oblak je izgubljen za tekmi s Finsko in Dansko, ker ga že vso sezono mučijo bolečine v vratu, ki pa so proti koncu postale prehude in preveč moteče za igranje. Vratar Atletica Madrida je raje izbral rehabilitacijo kot operacijo, a okrevanja še ni. V sredo bo selektor Kek razgrnil razmišljanje, kdo bo v vratih nadomestil kapetana, a pričakovati je, da bo to dolgoletni rezervist Vid Belec.

Ob odsotnosti Oblaka in ob pričakovanju, da udarec pri Šešku ne bo pustil večjih posledic, so to tudi edine resne zdravstvene težave pri reprezentantih, ki so marca dobili uvodni tekmi kvalifikacij pri Kazahstanu in proti San Marinu, s čimer Slovenija zaseda vrh v skupini H.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
24-letni Žan Celar je med nogometnimi  reprezentanti, ki naj bi poleti odšli v močnejši klub oziroma tekmovanje. Foto: Reuters
24-letni Žan Celar je med nogometnimi reprezentanti, ki naj bi poleti odšli v močnejši klub oziroma tekmovanje. Foto: Reuters

Celar prav tako s 16 goli tretji strelec, a v Švici

Številni Kekovi reprezentanti so se borili za naslove prvakov in pokale, a marsikdo je ostal ob koncu praznih rok kot na primer trojica Slovencev iz Panathinaikosa Andraž Šporar, Adam Gnezda Čerin in Benjamin Verbič.

Kot zadnji je v nedeljo brez lovorike ostal Žan Celar. 24-letni napadalec ima za seboj sezono kariere: za Lugano je na 30 tekmah dosegel 16 golov v švicarskem prvenstvu, s čimer je tudi tretji strelec Superlige. Identične številke kot Šeško v Avstriji. V prvi sezoni za Lugano je Celar dosegel 10 golov na 29 prvenstvenih tekmah.

Lugano je šel v nedeljski finale švicarskega pokala kot branilec naslova, a je bil Young Boys na koncu boljši s 3:2 in državnemu dodal še pokalni naslov. Celar je odigral 69 minut (do 1:2). Gorenjcu se obeta menjava kluba, glavni snubec je ravno Young Boys, a zanimanje za nekdanjega mladinca Maribora in Rome vlada tudi med nemškimi prvoligaši.

Šporar: V Grčiji se na vsakem koraku govori le o nogometu
Verbič po številnih težavah zunaj zelenic pripravljen za tekmi proti Finski in Danski
Zaradi poškodbe Oblaka proti Finski in Danski v vratih najbrž Belec
Gnezda Čerin: Že v Ligi narodov smo se močno povezali