Benjamin Šeško je Sloveniji zagotovil tri točke s svojim tretjim golom v reprezentančni majici. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško je Sloveniji zagotovil tri točke s svojim tretjim golom v reprezentančni majici. Foto: www.alesfevzer.com

Na 11. medsebojni tekmi je Slovenija, ki je odigrala svojo najboljšo tekmo v Ligi narodov, drugič ugnala Norveško. Na začetku drugega dela je Erling Haaland kaznoval napako Žana Karničnika in popeljal goste v vodstvo, toda Sloveniji je na krilih Šeška uspel preobrat. 19-letni veliki up slovenskega nogometa je najprej podal za zadetek Andraža Šporarja, v 81. minuti pa z mojstrskim volejem odločil obračun.

Slovenija je vpisala pomembne tri točke v boju za obstanek v Ligi B. Odločitev bo padla v torek, ko bodo varovanci Matjaža Keka gostovali na Švedskem, kjer jim zadostuje že remi. Namreč Slovenija je prehitela Švedsko, ki je s 4:1 klonila v Beogradu. "Lepa in zaslužena zmaga v dobrem ambientu. Čestitke fantom, če jim kdo, jim jaz privoščim, ko jih veseli, zadovoljni ljudje pozdravljajo, da so odigrali pošteno tekmo. Dosegli so res lepo in zasluženo zmago. Mislim, da smo tiste trenutke, ko trpimo, spravili skoraj na minimum in všeč mi je bil tudi značaj, kako so se pobrali po zaostanku. To so naredili že drugič, da so se vrnili po zaostanku, prvič tudi proti Srbiji. So se pa fantje kljub nekaterim slabšim trenutkom ob koncu hrabro borili in sem zadovoljen. Predvsem zaradi njih sem vesel, da so v tem dresu doživeli to pozitivno slovensko čustvo," je po tekmi povedal slovenski selektor.

Kek: Karakter po prejetem zadetku mi je bil zelo všeč
Andraž Šporar je izenačil na 1:1. 28-letni Ljubljančan v torek zaradi kartonov ne bo smel igrati. Foto: www.alesfevzer.com
Andraž Šporar je izenačil na 1:1. 28-letni Ljubljančan v torek zaradi kartonov ne bo smel igrati. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je spodbudno začela dvoboj in že v drugi minuti ogrozila vrata Orjana Nylanda, ki pa je bil ob strelu Benjamina Verbiča, ki po preigravanju Andreasa Hancheja-Olsena ni najbolje zadel žoge, na mestu. Takoj zatem je po kombinaciji iz kota poskusil še Šporar, ki pa se je znašel v prepovedanem položaju.

Po živahnem začetku domačih so Norvežani v 19. minuti zatresli mrežo. Po podaji Martina Odegaarda je z glavo zadel Leo Ostigard, toda ob tem napravil prekršek nad Jasminom Kurtićem, tako da je izid ostal nespremenjen. 24. minuta je tekla, ko je po še eni podaji Odegaarda iz kota – na bližnji vratnici je z glavo podaljšal Kristian Thorstvedt – Ostigard z glavo streljal iz neposredne bližine, a se je s posredovanjem izkazal Jan Oblak.

Osem minut pozneje se je na drugi strani odprl prostor za strel Karničniku, ki je z roba kazenskega prostora meril mimo vrat. Štiri minute pozneje je z diagonalnim strelom z leve Haaland zadel zunanji del mreže, v 44. minuti pa je ob Kurtiću do strela z glavo še enkrat prišel Ostigard. Udaril je s približno šestih metrov, znova pa je dobro posredoval Oblak.

Erling Haaland je na 22. tekmi v dresu reprezentance dosegel 21. zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
Erling Haaland je na 22. tekmi v dresu reprezentance dosegel 21. zadetek. Foto: www.alesfevzer.com

Dobro minuto po začetku drugega polčasa je veliko napako napravil Karničnik. V svojem kazenskem prostoru je slabo podal, tako da je žoga zadela Mohameda Elyounoussija in se odbila do Haalanda, ki jo je pospravil za Oblakov hrbet. Nekaj časa je Slovenija potrebovala, da je vzpostavila ravnotežje, nato pa celo prevzela pobudo.

V 64. minuti je Petar Stojanović odlično preigraval. Najprej je švignil mimo Birgerja Melinga, nato ukanil še Ostigarda, toda do strela ni prišel. Nyland je pravočasno posredoval, slovenski reprezentant pa je med prodorom padel. Kljub protestu Slovencev – Šporar je prejel rumeni karton, zaradi katerega tako kot Kurtić ne sme igrati v torek proti Švedski – je sodniška piščalka (upravičeno) ostala nema.

Pet minut pozneje je Jaka Bijol z dolgo žogo zaposlil Šeška, ki je po levi strani stekel za hrbet norveški obrambi. Napadalec Salzburga je podal pred vrata, kjer je žogo v mrežo pospravil Šporar, ki je dosegel šesti reprezentančni zadetek. V 75. minuti je Šeško še enkrat prodiral po levi strani, poskusil z diagonalnim strelom, toda Nyland je bil na mestu. Nekaj minut pozneje se je na drugi strani po strelu Mortena Thorsbyja izkazal Oblak, Mats Moeller Daehli je prišel do odbite žoge, a njegov strel ni bil natančen.

V 81. minuti je Miha Blažič poslal dolgo žogo proti gostujočemu kazenskemu prostoru. V skoku s Šporarjem je žogo odbil Hanche-Olsen, toda le do Šeška, ki jo je ustavil s prsmi, nato jo umiril še s kolenom in jo z natančnim volejem s približno 25 metrov spravil v malo mrežico nemočnega Nylanda. Osem minut pozneje je ob sklepnem pritisku Norveške nevarno z glavo po kotu streljal Ostigard, žoga pa je za las zletela mimo slovenskih vrat.

Šporar in Šeško junaka zmage nad Norveško v Stožicah

LIGA B, skupina 4, 5. krog

SLOVENIJA – NORVEŠKA 2:1 (0:0)
14.824; Šporar 69., Šeško 81.; Haaland 47.

Slovenija: Oblak; Karničnik (90./Brekalo), Blažič, Bijol, Sikošek; Stojanović, Gnezda Čerin (91./Gorenc Stanković), Kurtić, Verbič (72./Lovrić); Šporar (88./Črnigoj), Šeško.

Norveška: Nyland; Ryerson, Hanche-Olsen, Ostigard, Melling; Odegaard (71./Aursnes), Berge, Thorstvedt (62./Thorsby), Sorloth (62./ Strand Larsen), Haaland, Elyounoussi (70./Moeller Daehli).

Sodnik: Lawrence Visser (Belgija)


SRBIJA - ŠVEDSKA 4:1 (2:1)
Mitrović 18., 45.+1, 50., Lukić 70.; Claesson 15.


6. krog, torek ob 20.45:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA

NORVEŠKA – SRBIJA

Lestvica:                           
NORVEŠKA           5  3 1 1  7:5 10 
SRBIJA             5  3 1 1 11:5 10 
SLOVENIJA          5  1 2 2  5:9  5 
ŠVEDSKA            5  1 0 4  6:10 3