Mura je prvič po 18. oktobru 2015 premagala Nafto. Pred petimi leti je bil derbi na sporedu v tretji ligi, v sredo pa je bil to boj za pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je prvič po 18. oktobru 2015 premagala Nafto. Pred petimi leti je bil derbi na sporedu v tretji ligi, v sredo pa je bil to boj za pokalno lovoriko. Foto: www.alesfevzer.com

Prvič je bila Mura v pokalu najboljša 24. maja 1995, ko je premagala Celje. Na prvi tekmi na Skalni kleti je bilo 1:1, povratno tekmo pa je odločil sijajni napadalec Nedeljko Topić v 84. minuti. Hrvaški ostrostrelec je predtem blestel tudi v dresu Olimpije, s katero je bil v prvih treh sezonah samostojne Slovenije državni prvak.

Šimundža zelo ponosen na svoje varovance

Pred 25 leti se je na Fazaneriji zbralo kar 4.500 gledalcev, ozračje je bilo izjemno. Navijaška skupina Black Gringos je pripravila nepozabno razpoloženje. Koreografija s trakovi, baloni, baklami in velikimi zastavami je še vedno v spominu marsikaterega malce starejšega ljubitelja nogometa v Prekmurju.

Nogometna zveza Slovenija je na začetku letošnje sezone določila, da bo Fazanerija prizorišče finalne tekme. Če ne bi bilo pandemije novega koronavirusa, bi v sredo zvečer gledali spektakel pred 5.000 gledalci. Idilično okolje na Brdu pri Kranju je res postreglo s prelepo kuliso, a nogomet brez navijačev pač ni pravi. To se še posebej pozna na finalnih tekmah, kjer je vložek največji. Zares je nenavadno, ko se na tribuno sliši vsako navodilo soigralca ali pa sočna kletvica ob neuspeli podaji.

Mura je bila v vlogi izrazitega favorita pred začetkom finala, in v prvem polčasu se je poznalo, da pritisk velik. Take priložnosti za lovoriko nimaš vsak dan.

Ante Šimundža je prvič osvojil pokalno lovoriko. Z Mariborom je bil dvakrat državni prvak. Foto: www.alesfevzer.com
Ante Šimundža je prvič osvojil pokalno lovoriko. Z Mariborom je bil dvakrat državni prvak. Foto: www.alesfevzer.com

Šimundža pustil neizbrisen pečat v Mariboru in Murski Soboti
Ante Šimundža je 25. avgusta 1999 z evrogolom proti Lyonu potrdil prvo uvrstitev Maribora v Ligo prvakov. V uvodnem krogu skupinskega dela je odločil tekmo v Kijevu proti Dinamu. Tudi na trenerski klopi mu je uspel podvig. Leta 2014 je bil trener vijoličastih, ki so se drugič prebili v Ligo prvakov. V Ljudskem vrtu ima vsekakor kultni status, in mnogi verjamejo, da bo še kdaj znova sedel na vročo klop.

V Murski Soboti je 48-letni Mariborčan našel drugi dom. Glavni trener je bil že v sezoni 2011/12, pa nato še leta 2013. Zgodbo o uspehu je začel graditi leta 2017. Najprej je črno-bele iz druge lige popeljal nazaj med elito. Po izpadu Maribora in Olimpije v osmini finala je bilo jasno, da je Mura favorit za pokalni naslov in v zadnjih dveh tednih se ni pustila presenetiti. Aluminij in Nafta nista imela možnosti na Brdu pri Kranju.

"Naša številčna podpora v mestu, prodali smo 10.000 virtualnih vstopnic za tekmo proti Taboru, nas sili, da smo pod pritiskom. To smo morali sprejeti. V finalu nobena ekipa ni sproščena. Tudi v španskem pokalu, na svetovnem prvenstvu ali na evropskem prvenstvu je tako. Nafta je drugoligaš, manjkali so trije člani začetne enajsterice in vsi so nas postavljali v vlogo velikih favoritov. To so igralci občutili in o tem smo se pogovarjali. S takimi tekmami igralci rastejo," je povedal Šimundža.

Eden najbolj cenjenih strategov v Sloveniji je poudaril, da ima še veliko ciljev: "Mi ne odstopamo iz začrtane smeri, ki je zagotovo pravilna. Pokal je prava nagrada, a ne naš končni rezultat. Vsekakor je motivacija za naprej."

Navijači črno-belih so dočakali veliki trenutek. Avgusta bo Mura nastopala v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Foto: BoBo/Alen Milavec
Navijači črno-belih so dočakali veliki trenutek. Avgusta bo Mura nastopala v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Foto: BoBo/Alen Milavec

Pred šestimi leti izgubil v finalu proti Gorici
Šimundža je maja 2014 v finalu pokala vodil Maribor, a bil na koprski Bonifiki neuspešen proti Gorici, ki je zmagala z 2:0.

"To je moja prva pokalna lovorika. Prvenstvo je drugačno tekmovanje. Mura je začela v tretji ligi, skupaj smo se prebili iz druge v prvo ligo. Ta lovorika kotira zelo visoko, saj marsikdo tega ni pričakoval, ko sem prevzel Muro."

V prvi ligi je Mura sedem krogov pred koncem na petem mestu. "Naš cilj je bil sredina lestvice prve lige. Zdaj smo osvojili lovoriko. Ta cilj v pokalu nas ni obremenjeval, smo si ga pa želeli osvojiti. Seveda želimo dobiti vse tekme do konca državnega prvenstva."

Dosmrtna pogodba je nesmiselna
"Prihajam iz Maribora, v Murski Soboti pa sem doživel zares lepo obdobje. Počutim se odlično. Že veliko derbijev sem odigral proti Nafti, vendar je imel tokratni dodatno težo, saj je bila to finalna tekma pokala," je dejal Šimunža in dodal, da je pobuda navijačev o dosmrtni pogodbi nesmiselna.

Veliko slavje je napovedal Matic Maruško: "Po toliko letih je res fantastično osvojiti pokal. Bili smo favoriti, Nafta ni imela veliko izgubiti. Imeli smo večjo posest, oni so prežali na protinapade. Zdaj je čas za slavje. To bo nepozabna noč."

Kous: Težje je igrati proti Nafti kot proti Mariboru in Olimpiji
Pokal je dvignil kapetan Žiga Kous. "Navijači so predolgo čakali na to lovoriko. Ne spomnim se finala leta 1995. Zelo podrobno mi ga je opisal oče. Obljubil sem mu, da bomo znova prinesli pokal v Mursko Soboto. Težje je igrati proti Nafti kot proti Mariboru in Olimpiji. Kdor je boljši na tem derbiju, je pač pravi šef oz. "gazda". Nobenega zbadanja ni bilo pred tekmo. Z nogometom si služimo kruh, po tekmi smo znova normalno prijatelji," je razlagal 27-letni Kous.

Mura po 25 letih pokalna zmagovalka

Treh nosilcev igre Nafti ni uspelo nadomestiti
Nafta se je v finale uvrstila po dramatičnem polfinalu proti Radomljam, ko so Lendavčani napredovali po streljanju enajstmetrovk, potem ko so več kot uro igre zdržali celo z dvema igralcema manj. Plačali so velik davek, saj so v finalu zelo manjkali trije nosilci igre. Motor igre Mitja Novinič je prejel tretji rumeni karton, izključena pa sta bila napadalca Jaka Bizjak in Vedran Vinko.

Trener Dejan Dončić ni imel na voljo dolge klopi, opravil je le dve menjavi. Če bi imel na razpolago popoln kader, bi zagotovo še kakšno več, saj je od 48. minute lovil zaostanek.

Naredili bodo vse za preboj v prvo ligo
"Poznala se je odsotnost treh naših članov standardne enajsterice. Brez njih nismo bili nevarni. V drugem polčasu smo prehitro dobili gol in nato smo psihološko padli. To je velika izkušnja za nas. Nafta gre v pravo smer in v lepi luči smo se predstavili slovenski javnosti. Želimo še na višjo raven, naredili bomo vse, da pridemo v prvo ligo," je naslednji cilj jasno začrtal 47-letni Dončić.

Od 23. novembra so Lendavčani odigrali le eno tekmo v drugi ligi, ki je bila predčasno končana po dveh tretjinah prvenstva. Nafta je zasedla četrto mesto. Za drugouvrščeno Gorico, ki bo igrala v dodatnih kvalifikacijah konec julija, je zaostala le štiri točke.

Veliko slavje v Fazaneriji po pokalni zmagi kar sredi noči

Mesec in pol treninga za dve pokalni tekmi
"Mesec in pol smo trenirali za dve tekmi. Naši tekmeci so igrali dve tekmi na teden. Mladi igralci bi s tekmami lahko le napredovali. Čeprav sem iz Ljubljane, sem čutil naelektreno vzdušje v Lendavi pred finalno tekmo," je dodal Dončić.

Lendavčani so bili potrti. Drugoligaš je zadnjič igral v finalu pokala pred 18 leti, ko je Aluminij izgubil proti Gorici.

Živko: Razočaranje je ogromno
"Ni se nam izšlo. Zmaga Mure je zaslužena. Poznalo se nam je, da nismo v ligaškem ritmu. Ničesar si ne moremo očitati. Bizjak in Vinko sta res manjkala v napadu. Dolgo časa smo že skupaj in težko jih je nadomestiti," je pojasnil Alen Ploj.

Žiga Živko je dodal: "Razočaranje je ogromno, čeprav smo že s prebojem v finale naredili velik korak naprej, in lahko smo veseli. Odločilen je bil prvi gol, ko nam ni uspelo postaviti prepovedanega položaja. Sami smo si krivi."

Veselje v Murski Soboti ob pokalnem naslovu Mure