Rajanje Škotov na stadionu Rajka Mitića v Beogradu. Foto: Reuters
Rajanje Škotov na stadionu Rajka Mitića v Beogradu. Foto: Reuters

Srbi pod svojo zastavo sploh še niso zaigrali na evropskem prvenstvu, saj so nazadnje na turnirju najboljših reprezentanc stare celine nastopili leta 2000 še skupaj s Črno goro kot ZR Jugoslavija, čakanje pa se nadaljuje. Škotska suša je bila še daljša, saj so zadnjič na prvenstvu nastopili leta 1996, prekinili pa so jo po enajstmetrovkah v Beogradu (5:6). V skupini se bodo pomerili z Anglijo, Hrvaško in Češko.

Na Marakani oziroma stadionu Rajka Mitića se je najprej zatresla domača mreža. Napako je v 52. minuti napravil Filip Kostić. Žogo je prestregel Callum McGregor, jo poslal na rob kazenskega prostora do soigralca pri Celticu Ryana Christija. Zdelo se je, da se je škotski vezist že zapletel, a je s 25 metrov z obrata meril izjemno natančno in s pomočjo vratnice premagal Predraga Rajkovića. Škoti so imeli še nekaj priložnosti za povišanje vodstva, toda tik pred iztekom rednega dela je Srbija izenačila. Filip Mladenović je podal iz kota, gostje pa so slabo pokrili Luko Jovića, ki je zadel z glavo. Potnika na evropsko prvenstvo je odločila loterija enajstmetrovk. Škoti so zadeli vseh pet, v zadnji seriji pa je poskus Aleksandra Mirovića David Marshall ubranil.

Pandev zadel za debi na evropskem prvenstvu

Nogometaši Severne Makedonije bodo prvič nastopili na evropskem prvenstvu. Za zgodovinski uspeh so v Tbilisiju z 1:0 premagali Gruzijo. Mož odločitve je bil Goran Pandev. Gruzija in Severna Makedonija sta se v finale skupine D prebili prek Belorusije oziroma Kosova. Septembra in oktobra sta se obe mednarodni srečanji v Ligi narodov končali z 1:1, tokrat pa so v Tbilisiju slavili gostje.

37-letni Goran Pandev je postal makedonski junak. Foto: Reuters
37-letni Goran Pandev je postal makedonski junak. Foto: Reuters

Odločilno akcijo je v 56. minuti izpeljala ofenzivno usmerjena trojica, ki igra v italijanskih klubih. Elif Elmas in Goran Pandev sta si najprej na levi strani izmenjala dvojno podajo. Mladi vezist Napolija je nato na robu kazenskega prostora našel Ilijo Nestorovskega, ki je s podajo dokončno izigral domačo obrambo, Pandev, kapetan, rekorder po številu nastopov in zadetkov za makedonsko izbrano vrsto pa je z golom postavil piko na i izvrstni akciji. Severna Makedonija bo na evropskem prvenstvu igrala v skupini z Nizozemsko, Ukrajino in Avstrijo.

Madžari izenačili v 88. minuti, zmago pa dosegli v 92.

Na Puskas Areni v Budimpešti so Madžari Islandijo ugnali po velikem preobratu (2:1). Obe reprezentanci sta sicer pred štirimi leti sodelovali na prvenstvu, Islandci pa so celo zaigrali v četrtfinalu. V finale sta se prebili po uspehih nad Bolgarijo in Romunijo. Gostje so bolje začeli tekmo in v 11. minuti povedli. Madžari bodo na prvenstvu igrali v skupini smrti, kjer so Portugalska, Francija in Nemčija. Z desne strani je z roba kazenskega prostora prosti strel izvedel Gylfi Sigurdsson. Z desnico je žogo poslal precej po sredini, zdelo se je, da bo lahek plen Petra Gulacsija, a je madžarski vratar napravil napako in jo izpustil v mrežo.

Madžarska se je drugič zapored uvrstila na evropsko prvenstvo, predtem pa je nazadnje igrala leta 1972. Foto: Reuters
Madžarska se je drugič zapored uvrstila na evropsko prvenstvo, predtem pa je nazadnje igrala leta 1972. Foto: Reuters

V 88. minuti so Madžari izenačili. Nemanja Nikolić je poskušal v kazenskem prostoru podati, a je do žoge prišel Hordur Bjorvin Magnusson, ki je nespretno reagiral, žogo je poslal proti Kariju Arnasonu, od katerega se je odbila do rezervista Loica Nega, ki je zatresel mrežo. Štiri minute pozneje je za veliko slavje domače vrste poskrbel Dominik Szoboszlai. Nadarjeni nogometaš Salzburga je po levi strani krenil v protinapad, stekel proti sredini, vmes opravil z dvema nasprotnima igralcema, nato pa z natančnim strelom s 25 metrov zadel tik ob vratnici.

Duriš slovaški junak podaljška

Na Windsor Parku je odločitev padla po podaljšku, veselili pa so se Slovaki, ki so z 2:1 premagali Severno Irsko. Na evropskem prvenstvu, kjer sta nazadnje obe izbrani vrsti igrali v osmini finala, bodo v skupini skupaj s Španijo, Švedsko in Poljsko. Obe reprezentanci sta v finale prišli z zmago po enajstmetrovkah. Severna Irska je bila boljša od Bosne in Hercegovine, Slovaki pa so premagali sosede tokratnih nasprotnikov, Irce.

Slovaška bo drugič zaigrala na evropskem prvenstvu. Debitirala je pred štirimi leti v Franciji. Foto: Reuters
Slovaška bo drugič zaigrala na evropskem prvenstvu. Debitirala je pred štirimi leti v Franciji. Foto: Reuters

V Belfastu so gostje povedli v 17. minuti prek Juraja Kucke, ki je kaznoval nesporazum Georgea Savilla in Jonnyja Evansa ter zadel v protinapadu. Dve minuti pred koncem rednega dela so gostitelji izenačili. Po desni strani je prodrl Paddy McNair, ki je podal pred vrata, kjer je nesrečno žogo v lastno mrežo preusmeril Milan Škriniar. Deset minut pred koncem podaljška je padla odločitev. Z desne strani je z roba kazenskega prostora ob bližnji vratnici presenetil Baileyja Peacocka-Farrella Michal Duriš in popeljal sokole na prvenstvo.


EVROPSKO PRVENSTVO 2021
DODATNE KVALIFIKACIJE

Skupina A, finale:
MADŽARSKA ‒ Islandija 2:1 (0:1)
Nego 88., Szoboszlai 92.; G. Sigurdsson 11.

Skupina B, finale:
Severna Irska ‒ SLOVAŠKA 1:2 (1:1, 0:1) - po podaljšku
Škriniar 87./ag; Kucka 17., Duriš 110.

Skupina C, finale:
Srbija ‒ ŠKOTSKA 5:6 (1:1, 0:0) - po 11-m
Jović 90.; Christie 52.

Skupina D, finale:
Gruzija ‒ SEVERNA MAKEDONIJA 0:1 (0:0)
Pandev 56.