26-letni in 190 cm visoki branilec Miha Mevlja (v ozadju), sicer član ruskega Rostova, je dosegel prvi zadetek za člansko reprezentanco. Foto: EPA
26-letni in 190 cm visoki branilec Miha Mevlja (v ozadju), sicer član ruskega Rostova, je dosegel prvi zadetek za člansko reprezentanco. Foto: EPA
Josip Iličić
Pri golu Mevlje je podal Josip Iličić, ki je bil prvič kapetan slovenske reprezentance. V 53. minuti je Iličića zamenjal Andraž Šporar, kapetanski trak pa je prevzel Rene Krhin. Foto: EPA
Slovenci leto končali z remijem na Poljskem
Pogovor s selektorjem Srečkom Katancem
Teodorczyk matiral slovensko obrambo
Branilec Mevlja zadel v slogu velemojstrov

Ekipi nista nastopili v najmočnejših postavah. Tako so pri Sloveniji manjkali Jan Oblak, Boštjan Cesar, Matic Črnic in Dejan Trajkovski, a kljub temu so "rezervisti" in debitanti pustili zelo dober vtis.

Selektor Srečko Katanec je obračun v zimskih razmerah (minus 2 stopinji Celzija) pred 40.000 gledalci začel z naslednjo enajsterico: Vid Belec, Gregor Sikošek, Miha Mevlja, Miral Samardžić, Boban Jović, Rene Krhin, Benjamin Verbič, Miha Zajc, Jasmin Kurtić, Nik Omladič in Josip Iličić.


Analiza prvega in drugega polčasa tekme Poljska - Slovenija.


Branilec Mevlja zadel v slogu najboljših napadalcev

Moštvi sta sproščeno in poletno odprli tekmo, a si v uvodne četrt ure nista priigrali priložnosti. Prav tako nista sprožili strela v okvir vrat. Igra je potekala med obema kazenskima prostoroma. Nato pa je Benjamin Verbič v 23. minuti izsilil prekršek na levi strani, kakšnih 30 metrov stran od poljskih vrat. Prosti strel je izvedel Josip Iličić, ki je podal v kazenski prostor, kamor je vtekel branilec Miha Mevlja in "s prve" matiral vratarja Arturja Boruca za njegovo bližnjo vratnico. Mevlja je tako dosegel prvi gol za reprezentanco. Poljaki so nato dvakrat zapretili, a je prvi strel zletel čez vrata, ob drugem pa je bil Vid Belec na mestu.

"Spremenjena" Slovenija pustila dober vtis
Poljska je v nadaljevanju pričakovano prevzela pobudo, medtem ko se je Slovenija potegnila nekoliko nazaj in čakala na protinapade. V 40. minuti je od daleč sprožil Miha Zajc in kar dobro namučil Arturja Boruca. Spremenjena Slovenija je v prvem polčasu pustila zelo dober vtis. Poljaki so imeli žogo nekaj več v nogah (58:42), Slovenci pa so sprožili en strel več v okvir vrat (2:1).

Mevlja blokiral "bombo" Teodorczyka
Na začetku drugega polčasa sta pri Sloveniji vstopila debitant Antonio Delamea Mlinar, ki je zamenjal Mirala Samardžića, in namesto Zajca Rok Kronaveter. Poljaki so na začetku drugega dela pritisnili, v eni od akcij se je izjemna akcija ponudila Lukaszu Teodorczyku, a se je spet izkazal Mevlja, ki je blokiral strel.

Teodorczyk le matiral slovensko obrambo
V nadaljevanju so Slovenci nekoliko umirili pritisk Poljakov. V 66. minuti je pri Sloveniji vstopil še en debitant Aleks Pihler, ki je zamenjal Verbiča. Poljska je imela pobudo, poskušala je izpeljati napad za izenačenje in v 80. minuti ji je to tudi uspelo. Blaszczykowski je z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je Lukasz Teodorczyk ušel D. Mlinarju in Mevlji ter z nekaj metrov matiral Belca. Slednjega je malo kasneje zamenjal Jan Koprivec. Ta do konca ni imel veliko dela, tako da se je obračun končal z remijem. Še končna statistika: posest žoge 60:40 za Poljake, streli v okvir vrat pa 2:2.

Slovenija bo kvalifikacije za svetovno prvenstvo nadaljevala 26. marca prihodnje leto, ko bo gostovala na Škotskem.

Katanec: Fante moram pohvaliti
"Glede na to, koliko je igralcev manjkalo, smo prikazali všečno predstavo. Imeli smo red, disciplino, zabili smo gol, tako da, kot je rekel Zbigniew Boniek (predsednik poljske nogometne zveze je čestital in pozdravil Katanca, op. a.), 1:1 je v redu za nas, v redu za njih. Fante moram pohvaliti, oddelali so, kot je treba, in to je to. Leto smo zaključili zelo pozitivno in zdaj je kar nekaj časa do marca. Fantje so voljni, željni, imamo atmosfero v redu, to je najvažnejše. Upajo si igrati, tehniko imamo dobro, in to je to, na kratko," je za TV Slovenija črto potegnil selektor Katanec.

PRIJATELJSKE TEKME
POLJSKA - SLOVENIJA 1:1 (0:1)
40.119; Teodorczyk 80.; Mevlja 24.

Poljska: Boruc (46./Szczesny), Bereszynski, Cionek, Pazdan , Jedrzejczyk, Krychowiak (46./Wilczek), Wszolek (66./Blaszczykowski), Goralski (61./Zielinski), Maczynski (83./Dabrowski), Kapustka, Teodorczyk.

Slovenija: Belec (84./Koprivec), Sikošek, Mevlja, Samardžić (46./Delamea Mlinar), Jović, Krhin , Verbič (66./Pihler), Zajc (46./Kronaveter), Kurtić, Omladič, Iličić (53./Šporar).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


Torek:
RUSIJA - ROMUNIJA
MALTA - ISLANDIJA
MADŽARSKA - ŠVEDSKA
UKRAJINA - SRBIJA
ČEŠKA - DANSKA
AVSTRIJA - SLOVAŠKA
ITALIJA - NEMČIJA
SEVERNA IRSKA - HRVAŠKA
ANGLIJA - ŠPANIJA
FRANCIJA - SLONOKOŠČENA OBALA

Slovenci leto končali z remijem na Poljskem
Pogovor s selektorjem Srečkom Katancem
Teodorczyk matiral slovensko obrambo
Branilec Mevlja zadel v slogu velemojstrov