Jasmin Kurtić je eden tistih, ki lahko reprezentanci dajo dodano vrednost, meni Luka Petrič. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmin Kurtić je eden tistih, ki lahko reprezentanci dajo dodano vrednost, meni Luka Petrič. Foto: www.alesfevzer.com

O preteklosti in prihodnosti slovenskega nogometa so se v tokratni epizodi podkasta Žoga je okrogla pogovarjali Matej Grošelj s časnika Dnevnik ter novinarji športne redakcije Radia Slovenija Boštjan Janežič, Aljaž Golčer in voditelj Luka Petrič.

Če ima (Jasmin) Kurtić za seboj (Reneja) Krhina, je drugače, kot če je bližje svojemu golu, na odgovornejšem položaju zadnjega igralca zvezne vrste. Takrat napravi več napak. Ker ima veliko energije in dobro podajo, pa mislim, da je eden tistih, ki lahko slovenski reprezentanci dajo dodano vrednost, če se ga uporabi na pravi način.

Luka Petrič

Preveč mirna reprezentanca?
Grošelj razmišlja, da je ta generacija preveč mirna, da bi morda potrebovala kakšno iskro, da jo poživi, da bi na ta način igrala bolje in stanovitneje. V zadnjih letih je namreč precej nihala. "Mislim, da je največja zagonetka za vsakega selektorja, kako narediti tisti odločilni korak. Nihče od zadnjih štirih selektorjev ni našel pravega odgovora," je pojasnil.

Na velika tekmovanja ‒ s čvrstostjo
V teh kvalifikacijah se je dolgo ponujala priložnost za uvrstitev na veliko tekmovanje po desetih letih, toda rezultati slovenske reprezentance niso bili dovolj konstantni. Janežič pravi, da se je Slovenija doslej na velika tekmovanja uvrščala s čvrstostjo, takrat obramba ni bila prepustna. "Slovenija je proti Poljski zaigrala z igralcem več v zvezni vrsti in morda bi ta bolj delavski sistem Sloveniji bolj ustrezal," je poudaril.

Kurtić igralec za dodano vrednost
Po kvalifikacijah se je pojavilo precej vprašanj o tem, ali ima selektor Matjaž Kek na voljo prave igralce in prave rešitve. Precej težav se pojavlja v obrambi, eden tistih, ki so večkrat v soju žarometov tudi zaradi kakšne napake, pa je vezist Jasmin Kurtić. Luka Petrič pravi, da je Kurtić igralec, ki ima precej plusov, a je premalo odgovoren. "Če ima Kurtić za seboj Krhina, je drugače, kot če je bližje svojemu golu, na odgovornejšem položaju zadnjega igralca zvezne vrste. Takrat napravi več napak. Ker ima veliko energije in dobro podajo, pa mislim, da je eden tistih, ki lahko slovenski reprezentanci dajo dodano vrednost, če se ga uporabi na pravi način," meni Petrič.

Bale, Wales, golf in Real Madrid
V drugem polčasu oddaje so bile v ospredju tudi druge reprezentance, ki so si zagotovile mesto na prvenstvu stare celine. Zadnji so si vstopnico zagotovili Valižani z Garethom Balom na čelu. Že dolgo se v Madridu govori, da je njegova prioriteta golf. Nastal je nov navijaški slogan Wales, golf, Madrid – v tem vrstnem redu, ki ga spremlja tudi pesem. Bale je po tekmi poskrbel za kopico naslovnic, ko je dvignil zastavo s tem napisom. Golčer verjame, da bo Zinedine Zidane v Realu iz Madrida znal to vzeti kot šalo, saj je Bale pred poškodbo to sezono v Madridu veliko igral.

Žoga je okrogla: Slovenija preveč prepustna in premalo robustna
Analiza po tekmi Poljska - Slovenija