Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so bile v prvem polčasu malce boljše tekmice, nevarnejše, a začetnega izida jim ni uspelo spremeniti. V drugem polčasu je morala nekajkrat posredovati tudi slovenska vratarka Zala Meršnik, na koncu pa se je tekma končala brez zadetkov. Slovenija bi za želeno drugo mesto v skupini morala zmagati. Prvo mesto so osvojile Francozinje, ki so se že uvrstile na SP. Valižanke bodo igrale dodatne kvalifikacije.

Slovenke so v petek v Kranju premagale Kazahstan z 2:0, predtem so doživele dva tesna poraza proti Franciji (2:3, 0:1), zanesljivo dvakrat ugnale Estonijo (4:0, 6:0) in proti Grčiji osvojile štiri točke (4:1, 0:0). Proti Kazahstanu so dvakrat slavile z 2:0 in na tekmi z Walesom doma igrale 1:1.

V kvalifikacijah se sicer devet zmagovalk skupin neposredno uvrsti na SP, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za SP. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP-ju 2023.

Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

Jarc: Dekleta so jokala, težko jih je bilo spraviti na avtobus

Lara Prašnikar: "V tekmo smo šle, da bi zmagale. Ni nam uspelo. Zelo smo razočarane. Tudi z dejstvom, da smo igrale dobro, si ne moremo pomagati. Življenje gre naprej, prišle bodo nove tekme, nove kvalifikacije, v katerih želimo biti uspešnejše kot sedaj.“

Kaja Korošec: "Tekma je bila težka, to smo vedele in pričakovale. Vložek je bil za obe reprezentanci zelo velik. V tekmo smo šle z veliko željo po zmagi. Žal ni uspelo. Tudi dobra igra v nogometu ni vedno dovolj za uspeh. Zdaj se bo treba pobrati. Še bodo tekme, kjer se bomo lahko dokazovale. Pozabiti je treba ta poraz.


KVALIFIKACIJE ZA SP 2023
SKUPINA I, 10., zadnji krog

WALES – SLOVENIJA 0:0
Wales: O´Sullivan, Roberts, Ladd, Ingle, Evans, Rowe, Harding, James, Holland, Green (90./Morgan), Jones.

Slovenija: Meršnik, Erman (79./Križaj), Agrež, Golob, Eržen, Korošec, Čonč, Zver, Rogan (68./Kuštrin), Kolbl (68./Milović), Prašnikar.

Sodnica: Katerina Monzul (Ukrajina)

FRANCIJA – GRČIJA 5:1 (4:1)

KAZAHSTAN – ESTONIJA 0:2 (0:2)

Vrstni red: Francija 30, Wales 20, Slovenija 18, Grčija 13, Estonija 6, Kazahstan brez točk.