Slovenske reprezentantke zahtevajo zamenjavo selektorja Boruta Jarca. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske reprezentantke zahtevajo zamenjavo selektorja Boruta Jarca. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska ženska reprezentanca je v petek izgubila prijateljsko tekmo s Srbijo v Krškem z 0:3. Izbranke selektorja Boruta Jarca so odigrale zadnjo pripravljalno preizkušnjo pred septembrskim začetkom Lige narodov in zelo razočarale v prvem polčasu, ko so prejele vse tri zadetke.

"Nisem pričakoval, da bodo igralke tako neresno vzele prvi polčas. Še enkrat se je pokazalo, da v nogometu brez pravega pristopa, želje in boja za grb ni uspeha. Treba bo dati veliko več. Če mislijo, da bo šlo samo vse za stopnico naprej, se motijo," je bil po tekmi razočaran selektor Jarc.

Srbske nogometašice v Krškem premagale Slovenke

Nogometašice z odprtim pismom opozorile na slabe razmere
Ženska nogometna A-reprezentanca (v pismu je podpisanih 31 igralk) je na NZS naslovila odprto pismo, ki ga je pozneje posredovala tudi medijem. Najprej se za takšen korak niso odločile, a so se po odzivu NZS-ja odločile, da pismo delijo z javnostjo, so zapisale igralke.

Igralke so v pismu opozorile na številne težave in dogajanje v A-reprezentanci, predvsem na razmere in medsebojne odnose na reprezentančnih zborih in treningih ter medsebojno komunikacijo.

Poudarile so, da v zadnjih letih napredka pod vodstvom Jarca ni več. Reprezentantke so za to nanizale več razlogov, med drugim so izpostavile pomanjkanje delovne kemije med igralkami in vodstvom, prav tako pomanjkanje komunikacije med klubi in reprezentanco, pa tudi slab odnos selektorja do igralk, predvsem tistih, ki niso v prvi postavi.

Opozorile so na po njihovem mnenju neprofesionalno vodenje tekem in priprave nanje. Med drugim so zapisale, da jih selektor na pogovorih psihično nadleguje in maltretira, izpostavile so tudi ponižujoče obravnavanje glede telesne teže članic ekipe. Zaradi tega so morale igralke poiskati strokovno psihološko pomoč, so še zapisale. V pismu so nanizale tudi nekaj konkretnih primerov oziroma očitkov (moškemu) delu strokovnega štaba reprezentance.

Med temi so tudi prikrivanje okužb z novim koronavirusom oziroma covida-19 na reprezentančni akciji leta 2020, slabo organizacijo letalskih potovanj in to, da morajo igralke same kupovati hrano in pijačo na poti.

Igralke so odprto pismo končale z zapisom, da so pred dnevi vodstvu NZS-ja poslale zahteve, s katerimi želijo odpraviti dolgoletno diskriminacijo in v naslednjem obdobju nastopov za izbrano vrsto status in pogoje nastopanja postopno izenačiti s tistimi, ki jih imajo člani moške A-reprezentance. Poudarile so, da se težave vlečejo že dalj časa in se stopnjujejo, zato predlagajo zamenjavo selektorja Jarca in strokovnega vodstva.

NZS: Imenovanje in razreševanje selektorja nista v pristojnosti igralk
NZS se je odzvala s sporočilom za javnost na spletni strani. Zapisali so, da so njihovo pismo prejeli 17. julija. Povzeli so vsebino pisma in izpostavili glavne navedene točke v njem.

"Če so reprezentantke do pred kratkim zahtevale izenačitev pogojev ženske in moške reprezentance, pa tokrat s pismom seznanjajo NZS z dogajanjem znotraj ženske A-reprezentance, ki se nanaša na razmere in medsebojne odnose na reprezentančnih zborih ter komunikacijo med strokovnim štabom in igralkami," so v odzivu zapisali na NZS-ju.

NZS sporoča, da ne bo dovolil, da bi igralke ali kdor koli drug odločal o izbiri in načinu dela strokovnega vodstva in kontinuiteti dela v reprezentanci, saj sprejemanje teh odločitev ni v njihovi pristojnosti. NZS prav tako ne bo dovoljeval poskusov kakršnega koli vplivanja ali pritiskov katerega koli posameznika ali skupine pri sprejemanju odločitev v povezavi z reprezentanco. Tovrstni načini so škodljivi in niso v skladu z vrednotami, ki smo jim v nogometu zavezani.

Pisma NZS ne želi posredovati javnosti, saj vsebuje konkretna imena posameznikov, ki jim lahko z objavo nepreverjenih in nedokazanih očitkov povzroči nepopravljivo škodo.

Pri NZS-ju sporočajo, da bodo z vso skrbnostjo, resnostjo in odgovornostjo obravnavali vse izpostavljene razloge in okoliščine, ki jih navajajo v odprtem pismu, saj so nekateri izmed njih, če se izkažejo za resnične, lahko skrb vzbujajoči, čeprav se pogledi na izpostavljene dogodke lahko razlikujejo oziroma različno interpretirajo.

NZS želi poudariti, da je odločitev o odzivu na vabilo na reprezentančni zbor prostovoljna. Vpoklic v reprezentanco doleti samo izbrane posameznice, ki jim je zaupana odgovornost zastopanja barv in grba Republike Slovenije. Za dosego cilja, uvrstitev na veliko tekmovanje, je treba slediti poti predanega in strokovnega dela, ki temelji na strasti, požrtvovalnosti, podrejanju skupinskim ciljem, sodelovanju in nesebičnem odrekanju na igrišču in ob njem. Za naše navijače in za državo.

"Selektor Borut Jarc ima podporo vodstva NZS-ja in proste roke pri izbiri strokovnih sodelavcev ter sporočamo, da imenovanje in razreševanje teh nista v pristojnosti igralk ali kogar koli drugega, temveč izključno v pristojnosti izvršnega odbora NZS-ja. Prav tako sporočamo, da se morebitna nesoglasja ne rešujejo z izsiljevanjem in postavljanjem zahtev, ampak v okviru dialoga znotraj organizacije. Skupni cilj bomo dosegli le, če bo vsak izmed nas maksimalno uresničeval svoje poslanstvo, naloge, pristojnosti in s tem odgovornosti. Zmagovalna miselnost, ki je kot vrednota zapisana v temeljih našega delovanja, in s tem uspehi so sestavljeni iz mozaika različnih in medsebojno povezanih elementov, ki tvorijo čudoviti svet nogometa," so še zapisali na spletni strani NZS-ja.